Başkent’in elinden alınan değer...

Türkiye’nin başkenti Ankara’dır, ancak önemli konularda hep İstanbul öne çıkartılır. Onlardan sadece birisi de Gazi Koşusu...

Abone Ol

Güray Soysal

1927 yılında Büyük Atatürk’ün öncülüğündeki Gazi Koşusu 1979 yılında Başkent’teki Hipodrom kapatılınca tarihi Gazi Koşusu İstanbul Veli Efendi’ye taşındı.

Ankara Hipodrom’u şimdilerde Millet Bahçesi olarak hizmet verirken, Gazi Koşusu’nın payesini de İstanbul götürüyor.
Başkentlilerin bu tarihi koşuda boynu bükük kalmasının daha fazla ortaya çıkmaması için yeni adımlar atılıyor.

Bunun son örneğinde 44. Cumhuriyet Koşusu ile 86. Cumhurbaşkanlığı Koşusu geçenlerde Ankara'da yapıldı.

Cumhuriyetin kuruluşu anısına ilk kez 1981 senesinde yarış takvimine eklenen ve bu yıl 44'üncü kez düzenlenen Cumhuriyet Koşusu, üç yaş ve üzeri safkan Arap atlarının katılımıyla Ankara 75. Yıl Hipodromu'nda 1600 metre çim pistte koşuldu.

18 atın yarıştığı organizasyonda Arif Çelik'in sahip olduğu jokeyliğini Ahmet Çelik'in yaptığı "Deniz Efe" isimli safkan kazandı.

2 bin 400 metrelik çim pistte yapılan 86. Cumhurbaşkanlığı Koşusu, 3 yaş ve yukarı safkan İngiliz atları katıldı. İlk kez 1939'da koşulan ve bugüne kadar gelen koşuda 10 at yarıştı.

Yarışta Emrah Agun'un sahibi olduğu, jokeyliğini Akın Sözen'in yaptığı "Dragon Flame" isimli safkan ilk sırada bitirdi.
Şimdi, sırada Gazi Koşusu’nun gerçek yeri olan Başkent Ankara’ya taşınmasında...

Atların insanlarla duygusal bağları

Atlardaki duygusal bağlar ve insanlarla iletişim, yüzyıllardır insanlar ve atlar arasındaki ilişkide önemli bir rol oynadı. Atlar, insanlar için hem iş hem de eğlence alanında uzun yıllardır kullanılıyor. Bu hayvanlar, insanlarla olan bağlarını kurarken duygusal olarak da oldukça zengin bir yaşam sergiliyorlar.

Atların duygusal bağlarını anlamak için öncelikle atların sosyal davranışları üzerine odaklanmak gerekiyor. Atlar, doğaları gereği sosyal hayvanlar olup sürü halinde yaşamayı tercih ederler. Sürü içindeki ilişkileri oldukça karmaşıktır ve liderlik hiyerarşileri vardır. Bu sosyal yapı, atların duygusal bağlarını güçlendirir ve birbirleriyle olan iletişimlerini de etkiler.

Atletizm onlardan sorulur

Gençlik ve Spor Bakanlığının desteklemesine karşılık, başta Fenerbahçe Kulübünün öncülüğünde göreve gelen Atletizm Federasyonu ilk toplantısında toparlanma dönemi ön plana çıktı.

Yönetim kurulu toplantısında tanışma ve genel değerlendirme yapıldı.
Türkiye Atletizm Federasyonunun toplantısında Genel Cerrah Ahmet Karadağ başkanlığındaki yönetim kurulunda Fikret Çetinkaya, Ayşegül Baklacı, Oktay Alptekin, Abdullah Yılmaz, Murat Turfan, Halit Özdilek, Özgür Ulupınar, Burak İleri, Nihat Bağcı, Mehmet Münir Cura yer aldı.

Federasyon ilk planda üzerlerine çöken kara bulutları dağıtmak için kollarını sıvadı.

Sinan Şamil Sam

Ağır sıklet kategorisinde uluslararası şampiyonluğa ulaşan ilk Türk boksör olan Sinan Şamil Sam, 2015 yılında 41 yaşında karaciğer yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

Ağır sıklet kariyerinde Avrupa Boks Birliği (EBU) ve Dünya Boks Konseyinin (WBC) kıtalararası ve Akdeniz kategorilerinde altın kemere ulaşan Sinan Şamil Sam, ringdeki dayanıklılığı, sert yumukları ve mücadeleci gücüyle unutulmaz birçok performansa imza attı.

Almanya'nın Frankfurt kentinde 1974 tarihinde dünyaya gelen Sinan Şamil, amatör boks yaptığı yıllarda oldukça başarılı bir performans sergileyerek 9 kez Türkiye şampiyonluğuna ulaştı.

Aynı yıl Kanada'nın Montreal kentinin ev sahipliği yaptığı Dünya Gençler Şampiyonası'nın finalinde Porto Rikolu Alexander Gonzalez'i yenerek hafif ağır sıklette altın madalyaya ulaşan milli boksör, parlak kariyerinin başlangıcını henüz 18 yaşında gerçekleştirdi.

1993'te Bursa'da düzenlenen hafif ağır sıklet Avrupa Şampiyonası'nda gümüş, aynı yıl Akdeniz Oyunları'nda altın madalya elde eden Sinan Şamil, 1995'ten itibaren ağır sıklet kategorisinde maçlara çıktı.

1999'da ABD'nin Houston şehrindeki Süper Ağır Sıklet Dünya Şampiyonası'nda Sinan Şamil Sam, finalde Kazak Mukhtarkhan Dildabekov'u mağlup ederek altın kemerin sahibi oldu.

Amatör maçlarda 217 galibiyet ve 18 yenilgi alarak adını uluslararası boks camiasında başarıyla duyuran Sinan Şamil Sam, 15 Nisan 2000'de profesyonelliğe adım attı.

Profesyonel boks hayatında çıktığı 35 maçın, 16'sı nakavtla olmak üzere 31'ini kazanan Sinan Şamil, ringe yeniden dönmeye çalışsa da 2009'da sağlık problemleri yaşadı.

Emekli olduğunda iki kemeri bulunan Sinan Şamil Sam, karaciğer yetmezliğinden dolayı 2010 Aralık'ta yoğun bakıma alındı. Milli boksör, yaklaşık 5 yıl sağlık sorunuyla mücadele ederken, henüz 41 yaşında hayata gözlerini yumdu.