A Milli Futbol Takımı, 24 ülke arasında çeyrek finale kalarak ilk 8 arasına girmeyi başardı… Gerçek şimdilik bu olduğuna göre aksini söylemek olmaz.

Mehmet Kısmet

Aslına bakıldığında Türk futbolu kendi içinde özellikle bu sezon bir çok olumsuzluklar yaşadıktan sonra genç ve yetenekli oyunculardan korulu jenerasyonun başarısından başka bir durum yok ortada.

Yıllardır hem lig olarak hem de uluslararası arenada futbol kültürü olmadan sadece jenerasyona göre ilerleyen bir futbol oyunu var bakıldığında… Bu böyle gelmiş böyle gideceğe de benziyor zaten. Madem böylesine bir jenerasyon var iken ortaya konan bugünkü futbol oyunu ile neden finale kadar yürümesin ki Türkiye…

Takım oyunundan yoksun bireysel yeteneklerin ön plana çıktığı Türkiye; finallerin artık son aşamasına yaklaşılırken, iyi bir futbol oynamanın ötesinde sonuca odaklı kazanımları planlamalı artık.

Finale kadar uzanan bu yolda, Milliler artık, bugün oynayacağı Hollanda’yı geçtiğinde, İngiltere – İsviçre galibi ile oynayacak yarı finalde… İngiltere özellikle bu uluslararası organizasyonda, oyun kültürünü saha yansıtmakta zorlanmakta. Kendi ligi bir başka milli takımları ise bambaşka bir oyun sergilemekte. Miller için İngiltere’nin oyun kültürünü yansıtamadığı bu dönemde finale çıkma konusunda zorlanmayacağı kanaatindeyim.

İsviçre ise, aynı Türkiye gibi bir jenerasyon takımı hüviyetinde… Turnuvaya iyi başladı ve aynı istikrarda devam ettiriyor. Kendine has oyun kültürü olmayan Türkiye ve İsviçre’nin oynayacağı bir yarı final maçı daha yakın gibi görünüyor… 
Bütün bu hesaplar yapılırken, finalist 8 takım için ne ise Türkiye içinde rakibin kim olduğunun önemi yok… Bu turnuva bir bakıma dönem dönem iyi bir jenerasyon yakalayan ve oyun kültürüne sahip ekiplerin mücadelesi şeklinde geçecek.
Milliler geçmişte olduğu gibi bugünde zorlu rakibi Hollanda karşısında bugün galip gelerek, önce yarı final ardından final yolunda ilerlemenin hayalini kurmakta… 2008 Avrupa Şampiyonası yarı final ve 2002’deki Dünya Şampiyonasında elde edilen üçüncülük benzeri ve daha iyi bir derece elde etme adına bu hayali gerçekleştirmesine ramak kaldı.