Gazetecilik alanında güncel tartışma başlıkları teknolojik gelişmeler, çatışma bölgelerinde temel haklar ve barış odaklı yaklaşım olsa da Güney Kore örneğinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği.

Yıldız Yazıcıoğlu

Dünyada “K-Pop” olarak adlandırılan müzik kültürüyle, salyangoz jeli gibi farklı içeriklerdeki cilt bakım ürünleriyle ve kuşkusuz teknolojik gelişmesiyle Türkiye’nin de yakından izlediği Güney Kore, gazeteciler aracılığıyla dünyaya kendini tanıtma çabasında. Güney Kore veya resmi adıyla Kore Cumhuriyeti, her gün üzerinde savaş tehdidi baskısı oluşturan Kuzey Kore veya resmi adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı barış ve “bütünleşik Kore halkı” talebini anlatma hedefinde. Bu amaçla yürütülen etkinliklerden birisi de Kore Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Gazeteciler Konferansı.

Güney Kore, dünya gündeminde savaş yıkımı ardından disiplinli çalışmasıyla adeta yeniden var olma hikayesi yazdı. Ancak K-Pop sanatçıları ve genç kuşakları bakımından ataerkil baskıcı toplum yapısı nedeniyle soru işaretleriyle de gündemde. Buna karşı konferans kapsamında gazetecilik alanı örneğinde kadınlar yönetici koltuklarında görev almaya başlamış görünüyor.     

Kore Panel

Kore Gazeteciler Derneği Başkanı Jong Hyun Park’ın ev sahipliğindeki konferansta, 46 ülkeden uluslararası ilişkiler alanında haber üretimi gerçekleştirilen medya mensupları katılımıyla ve aralarındaki diyalogla oluşturulacak işbirliğiyle dünya barışına nasıl katkı verilebileceği konuşuldu. Dünya Gazeteciler Konferansı 2024’te Kore yarımadası örneğiyle barış atmosferi için gazetecilik aracılığıyla neler yapılabileceği değerlendirildi. 

The Korea Herald gazetesinde 70’inci yılında kadın editör 

Dünya barışında medya tarafından nasıl rol üstlenileceğine ilişkin panelde, The Korea Herald’ın Şef Editörü Joo Hee Lee moderasyonu üstlendi.

Lee, Kore’de Ağustos 1953’ten beri İngilizce yayımlanan The Korea Herald’ın 70’inci yılında “şef editör” görevine getirilen ilk kez kadın gazeteci. Joo Hee Lee, geçtiğimiz yıl (2023) itibariyle artık gazetedeki 37 kadın personelden sorumlu yönetici görevinde.

Panelde Karadeniz’deki savaşta Ukrayna’da yaşananları sahada izleyen gazeteci Ji Won Noh ise, uluslararası ilişkiler alanında uzmanlaşan nadir kadın gazeteci örneği. Kore’deki medya kuruluşları açısından dünya coğrafyasında sahada savaş muhabirliği tecrübesi olmadığını kaydeden Noh, ancak Ukrayna’ya muhabir gönderilmesini bir başlangıç olarak görmek istediğini söyledi. 

Whatsapp Image 2024 06 01 At 23.23.36 (1)

Kyeongin Gazetesi’nin kadın genel yayın yönetmeni dönemi yeni başlamış

Kore Gazeteciler Derneği bünyesinde Gyeonggi eyaleti yöneticiliğini yürüten ve Kyeongin gazetesi editör kadrosundaki gazeteci Seongkyu Hwang, Dünya Gazeteciler Konferansı katılımcısı farklı ülkelerden meslektaşlarını çalıştığı gazeteyi de tanıttı.

Kyeongin gazetesi, Kore’nin Suwon kentinde etkili ve kurulduğu 1945 yılından beri erkek yönetimindeyken bu yıl artık en tepesinde kadın editöryel bakışı var. 

Gazetede 24 yıldır çalışan gazeteci Lee Yun Hee, 79 yıllık gazete tarihinde devrimci nitelikteki bir değişimi temsil ediyor. 

Sohbet etme imkanı bulduğumuz Kyeongin’in Genel Yayın Yönetmeni Hee, günlük yirmi sayfa halinde yayımlanan gazeteyi yönetmekteki en önemli zorluğu internet ortamı rekabeti nedeniyle yaşadıklarını aktardı. Hee, yazılı baskıyla yayımlanmayı sürdürmek açısından tüm dünyada olduğu gibi yazılı basın kuruluşlarıyla benzer şekilde Kyeongin’in de internet ortamı rekabeti sıkıntısını göz ardı etmediğini kaydetti. Kadın gazeteci kimliğiyle genel yayın yönetmeni olmasıyla ilgili ise Hee, sadece gazetede editör olarak da görev aldığını ve uzun yıllardır çalıştığını ifade etmekle yetindi.

Whatsapp Image 2024 06 01 At 23.23.36

Öyle görünüyor ki yukarıdaki örnekler itibariyle Kore’de medya sektöründe kadın gazeteciler açısından “cam tavan” kısmen kırılmaya başlamış. Ancak gazetecilikte cam tavandaki bu kırılmaların, Kore’nin kadın haklarıyla ilgili gelişimini nasıl etkileyeceğini ise zaman gösterecek.