Güray SOYSAL
GUİDETTİ...
Güray SOYSAL
GUİDETTİ'Yİ UNUTMAK MÜMKÜN DEĞİL
Türkiye’de Sultanlar Ligi ekibi VakıfBank’la pek çok başarıya imza atan Giovanni Guidetti, uzun süre A Milli Kadın Voleybol Takımımızı da çalıştırdı. Filenin Sultanları Guidetti ile Avrupa Şampiyonası’nda 1 gümüş ve 2 bronz; FIVB Milletler Ligi’nde ise 1 gümüş ve 1 bronz madalya elde etti. Guidetti ile Milli Takımın "altın" hasreti ortaya çıkmadı.
İtalyan çalıştırıcı, Türkiye ile yollarını ayırdıktan sonra Sırbistan`ın başına geçti ve yeni takımını bize karşı Avrupa ikincisi yaptı.
Herşeye rağmen, Filenin Sultanlarına büyük emek veren Guidetti’nin hizmetlerini de unutmak mümkün değildi.
ÖRNEK DESTEK DEVAM EDİYOR
Gençlerbirliği'nde yaptığı kampanyalarla tribünleri doldurmaya başlayan yöneticisi İsmet Beltan'dan öğrencilere şimdi de bilet desteği verecek. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan yönetici Beltan, "Büyük Gençlerbirliği Ailesi, takımımızı yalnız bırakmak istemeyen 50 öğrenci kardeşimin bilet ücretlerini üstlenmek istiyorum. Gençlerbirliği taraftarı asil yüreklidir. Biliyorum ki gerçekten öğrenci olan ve ihtiyacı olan kardeşlerim faydalanacaktır. Bu şampiyonluk yolunda sen olmazsan bir kişi eksiğiz." ifadesini kullandı.
Öyle ise, İsmet Beltan’ın bu güzelliğinin devamını beklerim.
SADECE 2 ATLET…
Şurada Paris Olimpiyatlarına çok az zaman kaldı. Bu büyük Şampiyonadan önce Macaristan’da yapılan Dünya Şampiyonasına 17 atletle katılmamıza karşın sadece 2 atletimiz finali gördü.
Organizasyonda 202 ülkeden 2 bin 100'den fazla sporcu madalya mücadelesi verdi. Organizasyona 7'si kadın olmak üzere 17 milli sporcuyla katılan milli takımda, atletlerimizden yürüyüşte Salih Korkmaz ile 400 metre engelli de Yasmani Copello, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na kota aldı. Bu arada Ebru Şaşma sırıkla atlamada finalde yarıştı.
Geri kalan atletler ise “Paris’i görme ve gezme” konusunda boy gösterdi.
İŞTE A.GÜCÜ SEVGİSİ BU…
Başkent Ankara’nın 113 yıllık kulübü Ankaragücü’nün taraftarları takımlarını çılgınca destekler.
İyi veya kötü günde o vefakar taraftarlar takımlarını tribünde hiç yalnız bırakmaz.
Geçen hafta Eryaman Stadında oynanan Ankaragücü-Fenerbahçe tribünlerini şenlendiren Başkent takımının karı-kocalı taraftarları, kulübün kuruluş tarihi ile formalarıyla boy gösterdi.
Bu aklı gündeme getiren Başkent takımının taraftarlarını kutlarım.
(Teşekkürler Ali Ünal meslektaşıma)
KOCA YUSUF
Türk güreşinin efsane isimlerinden "cihan pehlivanı" Koca Yusuf (Yusuf İsmail), gemi kazasında hayatını kaybetmesinin 125. yılında anılıyor. Bulgaristan'ın Şumnu kasabasında 1857 yılında dünyaya gelen Koca Yusuf'un, minderde grekoromen güreş yapan ilk Türk pehlivan olduğu düşünülüyor. Koca Yusuf, dönemin ünlü pehlivanlarından Şumnulu Dursun Pehlivan, Nasuhçulu Kel İsmail Pehlivan ve Pomak Osman tarafından yetiştirildi. Koca Yusuf, Kırkpınar tarihinde 26 yıl boyunca üst üste başpehlivanlığı elinde bulunduran Kel Aliço ile 1885 yılında güreşti ve berabere kaldı. Bu karşılaşma sonucunda ülkenin başpehlivanlığı unvanını alan Koca Yusuf, Kel Aliço'nun çırağı Adalı Halil'i iki kez üst üste yendi.
Doğduğu köy nedeniyle önce "Karalarlı" sonra da "Şumnulu" isimleriyle tanınan güreşin efsanesi; iri gövdesi, becerisi, gücü ve ahlakıyla "Koca" lakabını aldı. Rıza Tevfik, 1900 yılında "Güreşte Avrupa ile Türk usulü arasındaki fark ve müşabehet" başlıklı yazısında kendisinden "Koca Yusuf" diye bahsedince de lakabı kalıcı oldu. Yaptığı güreşlerde yenilmemesi ve heybeti nedeniyle dünyada "Terrible Turk (Korkunç Türk)" olarak tanındı. Namı dünyaya yayılan Koca Yusuf, 1894'ten itibaren Avrupa ve ABD'de dönemin ünlü güreşçileriyle müsabakalar yaptı. Fransa'da 3 sene hiç yenilmeyen ve rakipsiz kalan Koca Yusuf, aldığı teklifle ABD'ye gitti. ABD'de de minderi rakiplerine dar eden efsane pehlivan, dünyaya "Türk gibi güçlü" sözünü söyletti.
ABD'den 1898 yılında yurda dönerken gemi kazasında hayatını kaybeden Koca Yusuf'un mezarının Portekiz'in Azor Adaları'ndaki bir kilisenin bahçesinde olduğu iddia ediliyor.