Artun TALAY
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na on bir ay kaldığı için bu yazıyı bilgilerinize sunuyorum.
Türkiye sporuna damga vuran ve olimpiyatlarda 40 madalya alan diğer ülkeler...
Artun TALAY
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na on bir ay kaldığı için bu yazıyı bilgilerinize sunuyorum.
Türkiye sporuna damga vuran ve olimpiyatlarda 40 madalya alan diğer ülkeler kadar para harcıyor ama sadece on üç madalya alabiliyor.
Bunun altı nedeni var. Bu nedenlerden en kolayını öncelikle ele alıyorum
Kadınlar sırıkla atlamada dünya rekorunun sahibi olan Yelena Isinbayeva, defalarca dünya rekoru kırdı ve dünya rekorunu 5 metrenin üzerine taşıdı.
Dünya çapındaki kadın dernekleri onu dünyanın zirvesindeki bir kadın olarak gördüler ve toplantılarına davet ettiler.
Ayrıca toplantı yerinde de antrenman olanaklarını sağlayacaklarını söylediler.
Yelena Isinbayeva bu durumu antrenörüne anlattı. Antrenörü, “Olmaz, sen kamptasın ve günde 3 kez antrenman yapmalısın, kamptan ayrılırsan antrenman kaliten düşer” dedi.
Isinbayeva bu toplantılara gitmekte ısrar edince antrenörü, ”Hedefimizde yeni dünya rekorları var, gitme; gidersen ben yokum, kendine başka bir antrenör bulursun” yanıtını verdi.
Isinbayeva dinlemedi ve yeni bir antrenör bularak bu toplantılara gitti. Ancak artık günde 3 antrenman yerine bir antrenman yapabiliyordu.
Formu azaldı ve 4.70 metrelere kadar düştü.
Büyü bozulmuştu, artık kimse onu yarışmalara davet etmiyordu. Bir daha toparlanamadı ve kitaplardaki isim duvarlardaki bir resim oldu.
Olimpiyat oyunlarında madalya alan sporcularımızı kurumlarda sıkça toplantılara davet ediyorlar. Dolayısı ile de sporcularımızın da antrenman kalitesi bozuluyor. Isinbayeva’nın yasadığı sorunlara benzer sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunu çözmek için spor teşkilatımız önlem alarak bu toplantılara katılmanın dengesini sağlamalıdır. Örneğin olimpiyat dönüşü sporcular, toplantılarda kısa bir süre kalabilir, ya da olimpiyatlar öncesi yılda, toplantılara katılma en aza indirilerek sporcuların yıpranmasını önlemek için kurumsal olarak tedbirler alınabilir. Buradaki amacımız sporcularımızın performanslarına odaklanması olmalıdır. Resmi olarak alınacak bu tedbirler federasyonların ve sporcuların olimpiyat hazırlıklarına daha uygun bir biçimde hazırlanmasını da sağlayabilir.
Ayrıca öncelikli olarak, sakatlanmış olimpik sporcuları bir an önce spora döndürmek için yurt dışında sakatlanmalar konusunda uzmanlaşmış kliniklere tedavi için gönderimi yapılmalıdır. Bu tedavi merkezlerinde tedavi 50 bin Euro’ya varan pahalılıkta olmasına karşın madalya almak ve sporcuyu sağlığına kavuşturmak için bu önlemin alınması çok önem kazanmaktadır. Nitekim sağlığını kazanmış sporcunun 5 ay içerisinde bile iyi bir antrenmanla madalya kazandığı da görülmüştür.
Bir de uluslararası politika ve hakem oyunları için gereken önlemlerin alınmasını önemli görmekteyim. Bunu bir örnekle açıklayayım… Celal Sandal, 1968 Mexico Olimpiyatlarında tüm turlarda rakiplerini evire çevire dövmesine rağmen, üçüncülük için yaptığı karşılaşmada hakem oyunları ile mağlup ilan edilmiştir. Bu duruma dayanamayan gazetece Gökşin Sipahioğlu hakeme sandalyesi ile saldırarak bu olumsuzluğa tepki vermiştir. Buna karşın Celal Sandal hakem oyunları ile madalyayı kaybetmiştir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak ve sporcularımızın haklarının yenmesini engellemek için hem dışişleri hem de olimpiyat komitesi ile yoğun işbirliği içerisinde önlemler alınarak olimpiyatlara yönetim ve politik açıdan da hazırlanılmalıdır.
Eğer Türkiye’nin de başka ülkelerde olduğu gibi, olimpik koordinatörü olsaydı, benim bunları söylememe gerek bile olmaz, olimpik koordinatör sporcularımızın başarısı için bu tür önlemleri çoktan almış olurdu.
Son olarak sizlere su dileğimi de söylemek isterim: Ankara’da yeni futbol stadı inşaatı için yıkılan atletizm sahası olimpik başarımız içinde çok önemliydi. Atletizm sahası sadece atletlerin antrenman yaptığı bir yer değildi, diğer spor dallarından olimpik sporcular kondisyon antrenmanı için atletizm sahasına geliyordu. Bu açıdan da bu sahanın olmayışı, sadece atletizm değil diğer spor dallarının da başarısına engel olmaktadır.
Yeni stat yapılırken atletim sahası ve diğer olimpik tesislerin uluslararası standartlarda yapılması için gereken katkının verileceğine inancım tamdır.