Bilkent Senfoni Orkestrası’ndan Viyana klasikleri
Doğan Bulgun
Bilkent Senfoni Orkestrası 29 Nisan Cuma günü gerçekleştireceği konserde Viyana Klasiklerinin en önemli temsilcileri Haydn ve Mozart’ın eserlerini sunacak. Konseri kendi kuşağının en yetenekli ve ilgi çekici şeflerinden biri kabul edilen Christoph- Mathias Mueller yönetecek. Viyolonsel sanatçısı Julian Steckel konsere solist olarak katılacak. 2010 yılında Münih’te düzenlenen Uluslararası ARD Müzik Yarışmasında birincilik kazanan ve aynı zamanda dinleyicinin seçimi, Münih Oda Orkestrası Ödülü ve Oehm Klasikler Ödülünü alan Julian Steckel, uluslararası üne sahip bir viyolonselci. Steckel, daha önce de Paris’teki Rostropovitch Yarışması, Berlin’deki Grand Prix Feuermann ve Kronberg’deki Uluslararası Pablo Casals Yarışması gibi önemli yarışmalarda başarılar kazandı. Sanatçı BSO ile Haydn’ın Do majör Viyolonsel Konçertosunu (Hob.Vllb:1 seslendirecek. Christoph-Mathias Mueller yönetimindeki BSO Haydn’ın “Kraliçe” başlıklı Si bemol majör 85. Senfonisi ile Mozart’ın & quot; Jüpiter & quot; başlıklı KV.551, Do majör 41.Senfonisini yorumlayacak.
29 Nisan Cuma günü (Yarın) Bilkent Konser Salonu’ndaki konser saat 20.00’de başlayacak. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane’den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu’na ulaştıracak.
İsviçre doğumlu orkestra şefi Christoph-Mathias Mueller, yüksek lisans derecesini keman dalında Basel Müzik Okulu’ndan, orkestra şefliği alanında Cincinnati Üniversitesinden aldı. Mueller, Massachusetts Tanglewood’da Seiji Ozawa, Robert Spano ve LeonFleisher ile çalışıp becerilerini mükemmelleştirdikten kısa bir süre sonra, 2000 yılında İspanya’nın Cadaqués bölgesinde düzenlenen Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışmasında birincilik ödülünü almasının ardından uluslararası üne kavuştu. Mueller 2005 yılından beri Göttingen Senfoni Orkestrasının Genel Müzik Direktörlüğünü yapıyor. Onun yönetiminde orkestra, Almanya’daki müzik toplulukları arasında önde gelen esin kaynaklarından biri haline geldi. Mueller daha önce de Claudia Abbado tarafından Gustav Mahler Gençlik Orkestrasına (2001-05) yardımcı şef olarak atandı ve Lucerne Festival Orkestrasında (2003-05) da yardımcı şef olarak görev yaptı. Mueller’in müziğe olan yaklaşımının temel özellikleri, sınırsız enerjisi, sanatsal doğruluğu ve yüksek entelektüel standartları olarak dikkat çekiyor. Yakın zamanda yönettiği orkestralar arasında, Norveç Oslo Radyo Orkestrası, Rus Ulusal Orkestrası, Çek Filarmoni, Lyon Ulusal
Orkestrası, Zürih Tonhalle, Liverpool Kraliyet Filarmoni, Galler Ulusal BBC Orkestrası, DSO Berlin, Frankfurt Radyo Senfoni Orkestrası, Lozan Oda Orkestrası, İskoç Oda Orkestrası, Berlin Filarmoninin Scharoun Topluluğu ve Ensemble Modern bulunuyor. Sanatçı tüm dünyadaki opera salonlarına da sık sık konuk oluyor ve beğeniyle izleniyor. 2010 yılında Moskova’daki Bolşoy Tiyatrosunda, Johann Strauss’un Yarasa Opereti’nin yeni bir prodüksiyonunun ilk sahnelenişinde elde ettiği başarı, orkestra şefinin hemen bir sonraki sezon bu sefer Richard Strauss’un Rosenkavalier’ini yönetmek üzere yeniden davet edilmesini sağladı. Çağdaş müziğin değerini anlayan ve anlatmak için de yorulmak bilmeksizin çaba harcayan Mueller, pek çok yapıtın dünya prömiyerini yönetti.
Mueller, Viyana’daki Musikverein, Düsseldorf’taki Tonhalle, Cologne’deki Filarmoni Salonu, Stavanger’deki Konserthaus, Tokyo’daki Suntory Salonu ve Seul’deki KBS Salonu gibi pek çok ünlü mekanda orkestra yönetti. Aralarında Frank Peter Zimmermann, SimoneKermes, Reinhold Friedrich, Hakan Hardenberger, Igor Levit, Tine Thing Helseth, Julian Steckel ve Maurice Steger’in bulunduğu sanatçılarla çalışıyor. Mueller’in kayıtları, hem repertuarının hem de ilgi alanlarının genişliğini yansıtıyor. Bu kayıtlar arasında, Liverpool Kraliyet Filarmoni Orkestrasıyla Kenneth Hesketh’in orkestra yapıtları; dünyanın önde gelen barok orkestrası Concerto Köln ve Simone Kermes ile bel canto aryaları (Sony), Rachel Barton Pine ile Mendelssohn ve Schumann Keman Konçertoları (Cedille) ve Beethoven’un Egmont müziklerinin tamamı yer almaktadır. Enrico Fagone ve Orchestra della Svizzera Italiana ile icra ettiği Bottesini’nin kontrbas konçertoları ile Kolja Lessing ile kaydettiği Max Reger’in keman ve orkestra için bestelediği yapıtların tamamı, Mueller’in diskografisinin zengin ve ödüllü eserleri. Son olarak şefin Reinhold Friedrich ve Göttingen Senfoni Orkestrasıyla yaptığı “Rus Trompet Konçertoları” ECHO Klasik ödülüne (2013) layık görüldü.
“Güç kullanmayan bir etkileyicilik, sınır tanımayan bir zeka, oyuncu olmayan bir mizah”
(Süddeutsche Zeitung, 02.12.2011).
Julian Steckel’in yerlere göklere sığdırılamayan performansı için söylenenler bunlar. Julian Steckel, 2012’de, Daniel Raiskin yönetimindeki Koblenz Rheinischen Filarmoni’yle birlikte AVI için yaptığı kayıtla, ECHO’nun ünlü klasik ödülüne layık görüldü. Bu kayıtta Korngold’un ve Goldschmidt’in viyolonsel konçertolarının yanı sıra Bloch’un Schelomo’su da yer aldı. Her zamanki ikili partneri Paul Rivinius ile 2009’da yayınlanan Mendelssohn albümüyle elde ettiği başarının ardından, 2011’de Poulenc, Saint-Saens, Fauré, Debussy ve Boulanger’in eserlerini içeren French Cello Sonatas CD’sini kaydetti. Uluslararası müzik yazarlarının hepsi bu kayıttan övgüyle söz etti. Steckel 2013 yılında Oehms Classics etiketiyle Rus çello sonatlarından oluşan bir albüm yaptı. Julian Steckel, Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Bavyera, Berlin, Stuttgart, Saarbrucken, Kopenhag ve Varşova Radyolarının Senfoni Orkestraları, Paris Orkestrası, Kremerata Baltica, St. Petersburg Filarmoni Orkestrası, Bavyera Devlet Orkestrası, Budapeşte Franz- Liszt Oda Orkestrası, Zürih ve Stuttgart Oda Orkestraları ile, Sir Roger Norrington, Mario Venzago, Christopher Hogwood, Heinrich Schiff, Andrey Boreyko, Michael Sanderling, Daniel Raiskin, Andrew Litton, Lan Shui ve John Storgards gibi şeflerle konserler verdi.
Sanatçının oda müziğine de tutkuyla bağlı olduğu biliniyor. Janine Jansen, Christian Tetzlaff, Antje Weithaas, Veronika Eberle, Menahem Pressler, Elisabeth Leonskaja, Lars Vogt, Alexander Lonquich gibi sanatçılar ve Ebene, Vogler ve Guarneri gibi dörtlülerle çalışmış, Spannungen Festival Heimbach, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern ve Lucerne, Ludwigsburg, Bonn, Schwetzingen, Zermatt, Mondsee, Cambrai ve Menton gibi festivallerde sahneye çıktı. Steckel, 2011’den beri Rostock Müzik ve Drama Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyor. Bu sezon Julian Steckel, Seul, Madrid, Calgary, Kopenhag, Helsinki, Winterthur, Brüksel, Frankfurt, Stuttgart, Dresden ve Salzburg gibi dünyanın farklı yerlerinde konserler verecek. Paul Meyer (klarnet) ve Eric le Sage (piyano) ile oluşturduğu üçlü, çarpıcı bir oda müziği programı sunacak.
ARSU SAHNE SERAY KALELİOĞLU’NU KONUK EDİYOR
28 Nisan Perşembe günü ARSU Sahnede piyanist Seray Kalelioğlu, bahar konserleri kapsamında Johann Nepomuk Hummel’in eserlerini seslendirecek.
Çocuk yaşta piyano eğitimine başlayan piyanist Seray Kalelioğlu, eğitimine hem yurt içinde hem de yurt dışında devam etti. 1995-2000 yılları arasında TRT Çocuk Korosu'nda korist olarak yer aldı, 1996 yılında Portekiz'de gerçekleşen Çocuk Şarkıları yarışmasına solist olarak katıldı ve "Dostluk ve Barış Ödülü" ne layık görüldü. Eğitim hayatı boyunca 2005-2009 yılları arasında Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde Dilek Yonat Batıbay, 2008 yılında İris Şentürker, 2010 yılında Amerika Minnesota'da Prof. Katherine Faricy’nin öğrencisi oldu. İTÜ MİAM’da Jerfi Aji, Ayşegül Sarıca, Edna Golandsky ile “Taubmann Tekniği”, piyanist Nelly Ben-Or ve çellist Selma Gökçen ile piyano üzerinde “Alexander Tekniği” yüksek lisans çalışmalarını gerçekleştirdi. 2014’ten itibaren Hüseyin Sermet ile masterclass çalışmalarını yürütüyor.
İstanbul Devlet Tiyatrosunda “Bir Şehnaz Oyun” da piyanist olarak görev alan piyanist Seray
Kalelioğlu, NTV' nin İstanbul Modern'de çektiği “Sarkis Belgeseli” ve “Sarkis Sergisi”nde
Scriabin'in Op.2 No.1 Etüdüyle yer aldı. Piyanist Seray Kalelioğlu 28 Nisan Perşembe günü 20.00’de ARSU Sahne’de Johann Nepomuk Hummel’ in eserlerini müzikseverler için sunacak.
Yorumlar