Müjde var, müjde var!  Hangi haberin kime müjde olduğunu bilmeyen de bir iktidar var…

Erhan Karadağ

Emeklilere, asgari ücretliye beklediği maaş zammı haberini vermeyenler, “Hadi yine iyisiniz; perşembe cumayı haftasonuna kattık, bayramı 9 gün yaptık” diyebiliyorlar; dediler de… Tatil peşinde koşanlar bir dahaki bayrama kadar hiç unutmayacak bu iyiliğinizi.

Oysa mesele tatil değil, bayram değil. Bayramı bayram yapmak, bayram gibi hissettirmek!  Sizin o 9 gün, bize değil otelcilere bayram.

Açıklamayı bizzat Cumhurbaşkanı yaptı; bakanlar kurulu kararı olarak. Yani haberin çok büyük bir sevinç ve coşku yaratacağını düşünüyorlar. Bir tweetle, iki satırlık yazılı bir açıklamayla geçiştirilemeyecek kadar yerinde bir hizmet, sağlam jest, ama haber değeri yok.

Bu toplumun neredeyse tamamı artık dar gelirli. Maaşlı çalışanların da çoğu asgari ücretli. Tatile değil, hakkaniyetli bir yönetime ihtiyacı var. Akşamı edebilmeye, bir güne iki güne değil, haftalık alıyorsa haftayı, aylık alıyorsa ayı yakası bağrı yırtılmadan bitirmeye ihtiyacı var.

Muhalefet sözcüleri özel uçaklardan inmeyen bakanlar için “jetgiller” diyor. Hakikaten çok yukarıda yaşadıkları kesin, aşağıda ne olup bittiğinden haberdar değiller.

Madem Cumhurbaşkanı’nın gideceği yere göre geniş, uzun, büyük-küçük, hızlı-yavaş sekiz on uçağı var, bakanlara vermiyor. Onlar da sağdan soldan ödünç uçak arıyor. Biri müteahhit uçağından inmiyor, diğeri Tapu Kadastro’un harita uçağıyla karadan 3 saatlik memleketine havadan 20 dakikada gidiyor, beriki yangın uçağının cam kenarından manzara seyrederek seyahat ediyor. Haliyle istedikleri yere iniyorlar. Bir tek yurttaşın olduğu yere, halkın alışveriş yaptığı pazara, otobüs beklediği durağa inemiyorlar. O yüzden hiçbir şey bilmiyorlar.

Yukarıdan bilgi gelmeyince “evet-hayır” diyemiyorlar, “kabul” ya da “ret” oyu kullanamıyorlar.
Eski Genelkurmay Başkanı, önceki Milli Savunma Bakanı, Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı yönettiği toplantıda konuşan milletvekilini tanımıyor. Silahlı Kuvvetler personelinin çalışma koşullarıyla ilgili yasayı görüşüyorlar, komisyon başkanı orada kim konuşabilir, kim konuşamaz içtüzük okumamış. Teklife ne oy vereceğini bilmiyor; yanındaki söylüyor:

- Oylayıp reddedeceğiz.

- Niçin?

- Bilgi geldi.

Neyi bilmediklerini de bilmiyorlar. Bilen bir kişi var, o da yurttaşın beklediği asıl haberi bilmezden geliyor...

Asıl haber zam.

Asgari ücretin dörtte biri gitti 6 ayda; asgari ücrete yapacağınız ara zammı açıklayın.

Haber emekli maaşı.

En düşük emekli maaşını asgari ücretle eşitlerseniz onu açıklayın; haber o.

“Enflasyonla mücadeleyi sadece çalışanın emeklinin sırtına yüklediyseniz” haber değil, yeni değil.

Çay fiyatını imzasız tweetle, sosyal medya mesajıyla duyuranlar 9 günü ulusa seslenerek açıkladı.

“İki küçük çocuğumu eve kilitledim, komşulara haber verdim ikinci işime gidiyorum” diyen anne duymadı tabii ki bu konuşmayı.

Kiminin yövmiyesi kesiliyor o gün, kiminin “çalışmadığı gün” sayılıyor sizin tatile kattığınız iki gün.

Sofraya ne koyacağım, çocuğuma ne yedireceğim derdiyle salıyla çarşamba arasında fark yaşamayan yoksulun;  pazar günü de pazartesi günü de işsiz olan gencin haberi yok müjdenizden.