Türkiye’nin ilk konservatuarı 80 yaşında
Doğan Bulgun
YAŞ GÜNLERİNİ ÇEŞİTLİ ETKİNLERLE KUTLUYORLAR
Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Kuruluşunun 80. Yıldönümünde sanatseverlere unutulmaz bir hafta yaşatıyor.
Dünyaca ünlü birçok sanatçının yetiştiği Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk konservatuarı 80. Kuruluş Yılını hafta boyu sürecek etkinliklerle kutluyor. “Ankara Devlet Konservatuarı 80. Yıl Kuruluş ve
Kutlama Etkinlikleri” kapsamında düzenlenen etkinliklerin açılışı 2 Mayıs’ta Gitar Orkestrası’nın konseriyle başladı. Açılış konuşmasını yapan Ankara Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Metin
Munzur “6 Mayıs 1936’da kurulan konservatuarımız 80. yılına giriyor. Geçmişten bugüne değerli sanatçılar yetiştiren bu kurumun müdürlüğünü yaptığım için çok gururluyum. 80. yıla özel düzenlediğimiz 29 etkinlikle bir hafta boyunca birlikte olacağız” dedi.
Şiir dinletileri ve fotoğraf sergilerinin de yer aldığı programın ilk gününde müzik ve sahne sanatlarıyla ilgilenen sanat-bilim insanlarının bir araya geldiği “1.Ulusal Müzik ve Sahne Sanatları
Sempozyumu” yapıldı. Sempozyumda konuşan Bale Sanatçısı Doç. Müride Sun Aksan, Ankara Devlet Konservatuarı’ndan sadece Türkiye’ye değil dünyanın her tarafına yaylan çok özel sanatçıların yetiştiğine vurgu yaptı.
Türk sanat tarihinin gelişiminde mihenk taşı olan Ankara Devlet Konservatuarı’nın 80. Yıl etkinlikleri hafta boyu sürecek konser ve gösterilerle devam edecek. 3 Mayıs’ta Ankara Devlet Konservatuarı Konser Salonu’nda Demet Akkılıç’ın piyano konseri, ardından Broadway Şarkıları seslendirildi.
Anasanat Dalları Arası Bilgi Yarışması’yla başlayan 4 Mayıs programında ise, “80. Yılda 8 El” piyano konseri, Lilian Tonella Tüzün’ün piyano resitali ve “Cadı Kazanı” adlı tiyatro gösterisi yer aldı.
Dünyada İlk Kez 80. Yıl Gala Konseri’nde seslendirilecek
5 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda Şef Doç. Burak Tüzün yönetimindeki Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası sanat severlere bir gala konseri sunacak.
Konserde Nejat Başeğmezler, Utar Artun, Y. Corniere’in seçme eserleri ilk kez seslendirilecek.
Konser programında, R. Schumann,. Kalman, A. L. Jerner, W. A. Mozart, E. de Curtis, L. Denza, L.
Kuterdem’in besteleri yer alacak. Konsere solist olarak şan ve enstrüman sanatçısı çok sayıda mezun katılarak hocalarının eserlerini seslendirecek ve orkestrada yer alacak. Konserin sonunda Ankara Devlet Konservatuvarı 50. Yıl mezunlarına plâketleri sunulacak.
6 Mayıs’ta konservatuar mezunları, öğrencileri ve akademisyenleri marşlar eşliğinde Anıtkabir’e yürüyecek. Geleneksel “Ankara Tava” yemeğinin ardından akşam saat 20.00’de konservatuar binası girişinde açık hava caz konseri verilecek. Caz Anasanat Dalı öğrencilerinin performanslarını sergileyeceği konserde, Ankara Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanı ünlü vokalist Aydın Kahya unutulmaz caz şarkılarını seslendirecek.
MALTEPE'DE ODA MÜZİĞİ ŞÖLENİ
Maltepe Belediyesi'nin mayıs ayındaki kültür-sanat etkinlikleri, Çellistanbul ve flüt sanatçısı Bülent Evcil'in sahne aldığı konserle başladı.
Türkiye'nin ilk oda müziği gruplarından biri olan, yurt içinde ve yurt dışında birçok festivale katılan Çellistanbul ve dünyaca ünlü flüt virtüözü Sir James Galway tarafından "Kuşağının en iyi flütçüsü" olarak tanımlanan Bülent Evcil, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde müzikseverlerle bir araya geldi.
Viyolonsel ve flütle müziğin farklı tınılarının buluştuğu konser, dinleyicilerin büyük beğenisini topladı. Çellistanbul ve Evcil, flüt için yazılan yapıtlarında yer aldığı zengin repertuarlarındaki eserleri büyük bir uyum ve ustalıkla seslendirerek, müzik şöleni yaşattı.
MELİHAT GÜLSES EŞSİZ SESİYLE BÜYÜLEDİ
Süleymanpaşa Belediyesi, düzenlediği Türk sanat müziği konserleri kapsamında Süleymanpaşa Belediye Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü ve Melihat Gülses Konseri gerçekleştirdi.
Belediye Kültür Merkezi Yılmaz İçöz Sahnesi’nde gerçekleşen konseri Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu ve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da izlerken yaklaşık 400 kişilik salon kapasitesini aşarak en kalabalık günlerinden birini yaşadı. Şef Salih Demirci yönetiminde sahneye çıkan Süleymanpaşa Belediye Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü’nün seslendirdiği eserlerle başlayan gecede yaklaşık bir saat sahnede kalan ekip seyirciden alkış aldı.
Gecenin finalinde ünlü ses sanatçısı Melihat Gülses sahneye çıktı. En sevilen eserlerini Süleymanpaşalılar için seslendiren Gülses, şarkı arasında kendisinin de Tekirdağ’da bir evi olduğunu ve bundan sonra sık sık Tekirdağ’ı ziyaret etmeye geleceğini ifade etti. Bir buçuk saat boyunca sahnede kalan Melihat Gülses konser sonunda ayakta alkışlanırken Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, ünlü ses sanatçısı Melihat Gülses’e ve Süleymanpaşa Belediye Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü adına Şef Salih Demirci’ye çiçek takdim etti. Eşkinat; “İki seneye yakın bir süredir her ayın son perşembesi burada ciddi bir çalışmayla bizi yalnız bırakmayan Süleymanpaşalılar ile bu ortam hazırlandı. Süleymanpaşalılar bu konserleri çok sevdi. Bu sevginin karşılığında da böyle bir koronun böyle bir solisti hak ettiğini düşünüyorum. Bizler için unutulmaz bir akşam oldu. Bizleri ihya ettiniz” dedi.
Süleymanpaşa’da konser vermekten dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Melihat Gülses ise; “Bu şehirde burada konser vermekten dolayı çok mutluyum. Sizlerle birlikte ben de oldukça keyifli bir konser yaşadım. Buraya kadar gelen herkese çok teşekkür ederim. Bir de sanata çok önem veren çok değerli bir başkanınız var. Başkanınıza sahip çıkın” ifadelerini kullandı. Gülses ayrıca Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu ve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’a son albüm çalışmasını hediye etti.
Yorumlar