Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) duyurduğu şubat ayı enflasyon oranı ile Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verisini bu kez solladı.
TÜİK şubat TÜFE oranını yüzde 4.53 olarak duyururken, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG yüzde 4.32 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 67.07, ENAG’a göre yüzde 121.98 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK’in yıllık yüzde 67.07 oranındaki enflasyon verisi son 15 ayın en yükseği oldu.
Piyasadaki ateşli fiyatlara karşın açıkladığı düşük enflasyon verileri ile tepkileri üzerine çeken TÜİK aylar sonra dar gelirlinin hissettiği orana yakın veriyi duyurdu. Şubatta TÜİK, ENAG’ı enflasyonda geçti. Yani kanıksanan kalıbın dışına çıkarak kamuoyunu oldukça şaşırttı.
Ocakta enflasyon yüzde 6.70, şubatta yüzde 4.53 oldu. İki aylık süreçte TÜFE oranı kümülatif yüzde 11.54 düzeyinde gerçekleşti. Buna göre memurun ocak ayında yüzde 15 oranında aldığı toplu sözleşme zammının yarısından fazlası, yüzde 49.25 oranında artış yansıtılan emekli aylıkları da önemli ölçüde erimeye başladı.
Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarına ilişin TÜİK tarafından açıklanacak TÜFE oranı ile milyonarca emekli, dul ve yetimin aylığına temmuzda yapılacak zam ile kamu çalışanlarına temmuzda ödenecek enflasyon farkı netleşecek. Memura temmuz ayında ayrıca yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı verilecek.
Özellikle memur, işçi, asgari ücretli ve emeklinin aylık ile maaşlarına ocak- temmuzda yapılacak zam oranı yaklaştıkça kasım, aralık, mayıs, haziran aylarında piyasanın çok gerisinde açıkladığı TÜFE oranları ile çalışan ve emeklinin ağır eleştirisine maruz kalıyor. Zira açıklanan düşük enflasyon verisi ile maaşlara yansıtılan zam komik oluyor, satın alma gücünü yükseltemiyor.
Aslında gerçek enflasyon oranlarını açıklasa hem TÜİK bu denli ağır eleştirilere uğramayacak hem de milyonlarca dar ve sabit gelirlinin maaş ve aylıklarına daha yüksek oranlı artışlar yansıtılacak. Ne ki aylardır duyurduğu son derece komik TÜFE oranları ile TÜİK’e olan güven sarsılıyor.
Simidin 10-15 TL arasında satıldığı, bahar ayı gelmesine karşın patlıcan, domates ve salatalığın 40-60 TL arasında tezgahlarda alıcı beklediği dikkate alınırsa halkın yaşadığı enflasyon, TÜİK’in şaşırtan verisinin dahi üzerinde. Lakin “enflasyonla mücadele” adı altında yürütülen, memura, işçiye ve emekliye düşük zammı öngören ekonomi politikasından ötürü TÜFE oranları hep piyasanın altında açıklanıyor. Yitiren cebindeki parasının satın alma gücü hızla eriyen garibanlar oluyor.
Enflasyon verisinin açıklandığı saatlerde Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “çalışanları ve emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz” şeklindeki sözleri hayli ilginçti. 10 bin TL aylık ile 3 bin TL bayram ikramiyesine layık görülen gariban emekli yüksek enflasyon karşısında nasıl ezilmesin?
Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Gerekli iyileştirmeler cömertçe yapılacaktır” diyerek emeklinin yakınmalarına hak verdi. Geçen temmuz ayında emekliye verilen yüzde 25 oranındaki zammı da yetersiz bulmuştu MHP lideri. Bahçeli’ye düşen görev sözünü ivedilikle yerine getirmesi. Zira milyonlarca emeklinin sabrı ve gücü kalmadı. Dar ve sabit gelirli gözünü Devlet Bahçeli’ye çevirdi.
TÜİK bu kez şaşırttı
Şükrü Karaman
Yorumlar