Orhan GÜRDİL
Türkiye'de günde neredeyse 3-4 kadın feci şekilde katledilmektedir. Eski sevgilileri, boşanma aşamasında oldukları eşleri veya yakınları tarafından cinayetler...
Orhan GÜRDİL
Türkiye'de günde neredeyse 3-4 kadın feci şekilde katledilmektedir. Eski sevgilileri, boşanma aşamasında oldukları eşleri veya yakınları tarafından cinayetlerin işlendiği haberler gerek günlük gazetelerde ve gerekse televizyon haberlerinde daima yer almaktadır. Kısacası Türkiye’de kadına yönelik şiddet bitmek bilmiyor.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun verilerine göre, 2022 yılında en az 381 kadın, erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetmiştir. 14 yıllık kadın cinayetleri istatistiğine göre 2008 ile 2022 yılları arasında 4 bin 86 kadın katledilmiştir. İçişleri Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, 2014-2022 yılları arasında ülkemizde erkek şiddetiyle öldürülen kadın sayısı 2 bin 790 olup, bu sayıyı nerede ise bir kasabanın nüfusuna eşdeğerdir.
1-9 Ocak 2022 arasında 5 kadın cinayete kurban gitmiştir. 1-9 Ocak 2023 tarihleri arasında öldürülen kadın sayısı ise 7’ye yükselmiştir. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, “Türkiye’de kadın cinayetlerinin kanıksandığını, yasaların erken uygulanmaması, cinayetlerde indirim uygulanması suçluyu cesaretlendirmektedir. Ne olursa olsun kadın cinayetlerinde kesinlikle af olmamalı” demektedir. Bu arada şiddete maruz kalan kadınların bir tuşla polise ulaşıp acil yardım çağrısı yaptığı “KADES” mobil uygulamasını cep telefonlarına indirenlerin sayısının 4 milyon 795 bin 659 olduğu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından açıklanmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre Türkiye nüfusu 84 milyon 600 bin 273’tür. Bebekler, çocuklar ve gençler dahil toplam kadın sayısı, 42 milyon 252 bin 172 kişi olup 10 kadından birinin cep telefonuna KADES uygulaması indirmesi, bu ülkede kadına şiddetin ne denli yaygın olduğunun bir kanıtıdır.
“AYLİN” KADINA ŞİDDET FİLMİ
Bursa'da bir üniversite öğrencisi olan 22 yaşındaki Mert Güngör’ün Türkiye'de kadına karşı yapılan şiddeti gözler önüne sermek için hikayesini yazıp 29 günde çekimini yaptığı Aylin adlı film, halen dijital platformlarda gösterilmektedir. Genç bir kadının çocukluğundan itibaren aile içerisinde gördüğü psikolojik şiddetin evliliğinde de devam etmesi sonunda ortadan kaybolan ablasını arayan Aylin’in başından geçen olayları 82 dakikalık bir şeride sığdıran mert Güngör’ün bu yapıtında Bursa Barosu’na mensup 27 avukat da rol almıştır. Filmin yönetmenliğini de üstlenen Mert Güngör, 97 kişilik bu filmin ötesinde 9 filmin yapımcısı da olmuştur. Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü son sınıf öğrencisi olan mert Güngör, aynı zamanda üniversitenin tiyatro bölümünde de başarılı çalışmalarını sürdürmektedir. Aylin karakterini canlandıran Avukat Tuğçe Alsaç, Bursa Barosu tiyatrosunda çeşitli karakterleri canlandıran hukukçu bir sanatçıdır. Aylin filminde öğretmen, mühendis, yazılımcı, zabıta memuru, avukat gibi çok sayıda meslek grupları oyuncu olarak yer almışlardır.