Yaşam

Şanlıurfa, 2024 yılından umutlu

Kadim şehir Şanlıurfa, bu sene yaşanan deprem sel felaketlerinden dolayı turizm hedeflerini tutturamadı. Otellerin doluluk oranları geçen seneye göçe yarı yarıya düşmesi ile hedefler önümüzdeki yıla kaldı. Şanlıurfalı iş insanı Mehmet Mutlu, “Şanlıurfa, Göbeklitepe, Balıklıgöl gibi önemli noktalarıyla dünya kültür merkezlerinden biri olarak turizm ile yeniden doğacak” dedi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Türkiye'nin turizm kentlerinden Şanlıurfa, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler ve Mart ayında yaşanan sel felaketi nedeniyle, 2023 yılında yüksek turist beklentilerin gerisinde kaldı. Göbeklitepe’den Balıklıgöl’e kadar uzanan zengin bir kültür mirasına sahip olan Şanlıurfa’nın turizm cazibesinde düşüş yaşandı. Turizm acentelerinin geçtiğimiz yıl yüzde 60-70 olan doluluk oranlarını bu sene yüzde 30’larda kalması otel ve yerli esnafta hevesleri kursakta bıraktı.

Şanlıurfa’nın turizm sektöründe elde ettiği başarıları rakamlara son sene yansımadığını belirten Şanlıurfalı iş insanı Mehmet Mutlu, “Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı turist sayısı, 2021 yılında 2 milyon 500 bin civarında iken, 2022 yılında 3 milyon 200 bin civarına ulaştı. 2023 yılında ise tahminler geçtiğimiz yılın yaklaşık yarısı ile tamamlanacağını öngörüyor. İnsanlık tarihinin sıfır noktası Göbeklitepe’den, üç semavi dinin atası İbrahim peygamberin doğduğu Balıklıgöl’e kadar uzanan bir kültür mirasına sahip olan Şanlıurfa’mız turizm sektöründe hala iddialı. Yaşanan mücbir sebepler bu sene bazı hedeflere ulaşılmasını etkiledi. Gelecek yıl rekor düzeyde turist geleceğine inanıyorum” dedi.

Kadim şehir Şanlıurfa’nın turizmi geliştirmek için çeşitli projeler de hazırlandığını kaydeden Mutlu, “Belediye seçiminde aday adaylık sürecine başlamadan önce bölgenin doğal, tarihi ve kültürel değerleri, yeni trendler doğrultusunda hazırlıklarımıza başlamıştık. Mezopotamya Altın Üçgeni’nin ortasında yer alan Şanlıurfa gelecek yıl dünyanın en dikkat çeken şehirleri arasına girecektir. Şanlıurfa, Göbeklitepe, Balıklıgöl gibi önemli noktalarıyla dünya kültür merkezlerinden biri olarak turizm ile yeniden doğacak” dedi.

Şanlıurfa’nın, kültür turizminin yanı sıra gastronomi turizmi için de önemli bir cazibe merkezi olduğunun altını çizen iş insanı Mehmet Mutlu, “Şehrin kendine özgü zengin mutfağı, yöresel lezzetleri ve tatlıları, ziyaretçilerin damak tadına hitap ediyor. Şanlıurfa, ayrıca müzeleri, tarihi çarşıları, kaleleri, camileri ve medreseleriyle de kültürel bir ziyafet sunuyor” şeklinde konuştu.