Lucas & Arthur 29 Ocak’ta Ankara’da
Doğan Bulgun
Ünlü Hollandalı piyano düosu Lucas ve Arthur Jussen kardeşler Altus Kültür Sanat tarafından düzenlenen Ankara Piyano Festivali kapsamında ilk kez 29 Ocak Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda Ankaralı müzik severlerle buluşacak.
İkili şu eserleri seslendirecek;
Lebensstürme, D947 – Franz Schubert
2 Nocturnes Op. 62 – Frederic Chopin
El amor y la muerte, balada – Enrique Granados
M amere I’Oye – Maurice Ravel
Le Sacre de Printemps – İgor Stravinsky
Lucas & Arthur Jussen ilk piyano derslerini ana vatanları olan Hilversum'da Leny Bettman'dan aldı. Lucas (1993), 2001 yılında üç gün süren Rotterdam Piyano Festivali'nde finale kalırken; Arthur (1996), 2004 yılında Ulusal Genç Müzisyen Yetenek Kurulu tarafından ‘Yılın Yetenekli Genç Müzisyeni’ seçildi. 2005 yılında Jussen kardeşler Portekizli usta piyanist Maria João Pires'in davetiyle Portekiz ve Brezilya'da yaklaşık bir yıl okudular. Takip eden yıllarda ise Pires ve iki ünlü Hollandalı piyano pedagogundan ders aldılar. Bu pedagoglardan Jan Wijn, Jussen kardeşleri kanatları altına alırken; Ton Hartsuiker, kardeşlerin 20. yüzyıl müziğine dair ufkunu açmıtı. 2011 yılında Lucas ve Arthur ilk Concertgebouw Genc Yetenek Ödülü'nü kazanırken, 2013 yılında ise Mecklenburg-Vorpommen Festivali Seyirci Ödülü'ne layık görüldüler.
Yetenekli piyanist kardeşler Royal Concertgebouw Orkestrası, Rotterdam ve The Hague Filarmoni Orkestrası, Radio Chamber Filarmoni Orkestrası dahil olmak üzere Hollanda'da birçok orkestrayla birlikte çaldılar. Bunların yanı sıra Dallas Senfoni Orkestrası, Hong Kong Filarmoni Orkestrası, Londra Oda Orkestrası, MDR Senfoni Orkestrası ve Şangay Senfoni Orkestrası gibi uluslararası takdir gören birçok orkestrada yer aldılar. Jaap van Zweden, Claus Peter Flor, Elihu Inbal, Jan Willem de Vriend, Stéphane Denève, James Gaffigan, Sir Neville Marriner ve Frans Brüggen gibi orkestra şefleriyle birlikte çalıştılar. 2006 yılında Amsterdam'da gerçekleşen Prinsengracht Konseri’nde Lucas’la aynı sahneyi paylaşan ünlü Çinli piyanist Lang Lang birlikte çalıştıkları ünlü müzisyenlerden yalnızca bir örnek. İki piyano ile icra edilen Theo Loevendie tarafından Jussen kardeşler için bestelenen ‘Together’ isimli eseri ilk kez 2013 yılının Ekim ayında sergilendi.
Lucas & Arthur orkestra konserleri dışında resitalleriyle de oldukça ünlü. ‘Master Pianists’ ve Amsterdam Concertgebouw’da düzenlenen ‘Robeco Konserleri’nde performans sergilediler. Bununla beraber Hollanda Kraliçesi Beatrix şerefine de birçok kez konser verdiler.
2010 yılında albüm kaydı için Deutsche Grammophon ile anlaştılar. Platin albüm statüsüne sahip Beethoven'in eserlerini içeren çıkış CD’leri Edison Klassiek Publieksprijs Seyirci Ödülü’ne layık görüldü. Altın albüm statüsüne ulaşan Schubert kaydından sonra; Faure, Ravel ve Poulenc'in eserlerinden oluşan üçüncü albümleri “Jeux”yü Fransız piyano repertuarına adadılar.
►FAZIL SAY İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ’NDE SAHNE ALIYOR
İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), 2017’nin ilk konserinde dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ı konuk ediyor. Aralık ayında ABD, Avrupa ve Japonya’da piyasaya çıkan, önümüzdeki aylarda da Türkiye’deki müzikseverlerle buluşacak “Mozart Sonatları” albümündeki eserleri seslendirecek olan Say’ın, albüm tanıtımı için Ocak’ta başlayacağı dünya turnesinin Avrupa ayağındaki ilk durağı İstanbul Kültür Üniversitesi olacak.
“Mozart & Say” adıyla düzenlenen konser, 9 Ocak Pazartesi akşamı saat 19.00’da İKÜ Ataköy Yerleşkesi’nde ki Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.
►HİKMET ŞİMŞEKSANAT MERKEZİ’NDE “KADIN BESTECİLERDEN SEÇMELER”
Karşıyaka HikmetŞimşek Sanat Merkezi, 09 Ocak 2017 Pazartesi akşamı saat 20.00’de, solist Aytül Büyüksaraç (soprano), Demet Eytemiz (piyano) ve Hülya Savaş’ı (anlatıcı) sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.
Kadın bestecilerin eserlerinin seslendirileceği konserin davetiyeleri, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi ve Karşıyaka Belediyesi Kültür Müdürlüğünden sağlanabiliyor.
►AKORDEONİST MUAMMER KETENCOĞLU ARSU SAHNE’DE
Arsu Güzel Sanatlar Akademisi bu defa Akardeon ile özdeşleşmiş, Türkiye ve Balkan müziğinin vazgeçilmez ismi Muammer Ketencoğlu ve grubu Balkan Trio’yu sahnesine misafir ediyor. Grup, Arsu Sahne’de eğlencenin ötesinde doğrudan kalbe seslenen anlar yaşatmak için dinleyicilerinin karşısına çıkıyor
Rum, Türk ve Yahudi türküleri, Balkan müzikleri, Anadolu kadın ağzı şarkıları, zeybek havaları... Muammer Ketencoğlu, geleneksel müziği miras kabul ediyor. Farklı coğrafyaların geleneksel tınılarını müziğe döken sanatçı, Balkanlar’dan Orta Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyanın halk türkülerini en yalın haliyle sunuyor. Akordeonist Muammer Ketencoğlu’na konserde Şule Kocaman Saraç ve Selda Koçak Uzuntaş sesleriyle eşlik ediyor. Balkan Trio olarak sahne alacan üçlü, minimal müzik anlayışıyla gerçekleştirdikleri dinletilerde Balkanların her yanından aşk şarkıları ve baladlarla, dünyanın en çok yinelenen hikâyesi aşka dair şarkılar seslendiriyor.
Yorumlar