Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve mensupları için Kaş’ın kutsal bir sevgisi ve saygısı vardır. Kaş biz gazeteciler için, bu dünya düzeni devam ettiği sürece daima ziyaret edilecek bir bede olarak kalacaktır.
Yıllar önce yani; 1960’ın başlarında o zaman ki Antalya Belediye Başkanı rahmetli Dr. Avni Tolunay’ın daveti üzerine gittiğimiz bu şehre hayran kalmıştım. Altın Portakal film festivalinin de kurucusu olan Dr. Tolunay Antalya’lılar Botan Avni adını da takmışlardı. Ankara Radyosu’nun ünlü sesi rahmetli Sevim Deran ve eşi ünlü müzisyen, ressam ve öğretim görevlisi Erol Deran’ın da bize eşlik ettiği grubumuzu Dr. Tolunay, Alanya, Side, Kaş, Kalkan gibi o zaman turizmin ne olduğunu bilmeyen geçimlerini sebze, meyve üreterek sağlayan halkın, yaşadığı bu yerler tabiri caizse köyden farkı olmayan kaderine terk edilmiş hissi veren tenha bölgelerdi. Çoğu yerde su yok, elektrik yok, yol yoktu. Hatta Kaş’a gitmek için deniz yolunu tercih etmiş dalgalı bir günde Kaş’a güç bela ulaşmıştık.
Doğanın çok cömert davrandığı bu yer o zaman kelimenin tam anlamı ile bir köyden farklı olmayan, hatta oteli bile bulunmayan bir yerdi. Kara yolu ile buraya gelmek ölümle çelik çomak oynamak gibi bir şeydi. Yıkıldım yıkılacağım diyen eski binalar, sahilde taştan yapılmış tarihi bir binanın ötesinde elle tutulacak hiçbir şey yoktu. Bunları anlatmamın asıl nedeni doğanın bonkör, insanların ise hiç el sürmediği bu yeri yıllar sonra Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin efsanevi Başkanı Beyhan Cenkci’nin ziyaret etmesi üzerine Kaş’ın kaderinin değiştiğini belirtmek içindi.
Evet rahmetli başkanımız Kaş’a başta Atatürk anıtı olmak üzere ne lazımsa yapmış ve yaptırmıştır. Dağlar delinip yollar açılmış içme suyu, elektrik, telefon gelmiş daha sonra da turistler gelmiştir. Başkanımızın ve o yıllardaki yönetim kurulu meslektaşlarımızın geceli, gündüzlü çalışmaları ile Kaş kısa zamanda değil Türkiye’nin, dünyanın tanıdığı turistik bir yer olarak isim yapmıştır. İşte Kaş’ı bugünkü haline ulaştıran Beyhan Cenkci vasiyeti üzerine vefatından sonra buraya gömülmek istemesi üzerine biz basın mensupları, değerli büyüğümüzü vefakar, dürüst, misafir canlısı Kaş’lıların kolları arasında başkanımızı Kaş mezarlığında toprağa verdik.
Her yıl ölüm yıldönümünde başucunda toplanıp onu şükranla anıp, mevlit şekerini Kaş’lı kardeşlerimize dağıtmak duygumuzu yerine getirmekteyiz. Ruhu şad olsun. Kaş’ın yaratıcı, büyük insan.
Bugün yüzme havuzlu lüks villaların, altı yıldızlı otellerin, birbirinden gösterişli restoranların ve de turistik eşya satan butiklerin varlığı ile Kaş, yörenin en ilgi çeken bir yeri olmuştur. Bu uyanışta muhakkak ki rahmetli müstesna insan Beyhan Cenkci’nin katkıları sayılmayacak kadar çoktur.
Kaş’ta belediye çalışmaları
Kaş, Kınık Sanayi sitesi, yolları kilitli-parke taş denilen bir düzenleme ile kaplanmıştır. Belediye Başkanı Halil Kocaer, çoğu kez çalışmaların başında bulunmuştur.
Kaş-Yeşilköy mahallesi yolları asfatlandı
Kaş ilçesine bağlı Yeşilköy mahellesi, uzun zamandan beri şikayet konusu olan tozlu yollar nihayet Antalya Büyükşehir’in katkıları ile sıcak asfaltla kaplanmıştır. Kaş-Fethiye karayoluna bağlanan yolun asfaltlanmasının bitiminde Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, "Hemşerilerimiz tozdan, topraktan, kasisten kurtulduğu için çok memnunum" diyerek yapılan işin önemini belirtmiştir.
Kaş hayranı bir Alman aile
İlk defa 1983 yılında eşi ile Kaş’a gelen Alman vatandaşı Rita Schumann, bu arada dünyanın dört bir tarafında turistik geziler yaptıktan, yani 20 yıl sonra evli üç çocuk annesi olan Rita, 2003 yılında bir kez daha Kaş’ı ziyaret etmiş, 2006’da eşi ve çocukları ile birlikte Kaş’ta yaşamak için karar almışlar ve 2007’de bu ilçeye gelip yerleşmişler.
"Kaş’ta rahat ve özgür yaşıyorum. Kaş benim cennetim" diyen Rita her Çarşamba saat:9*30’da Kaş Halk Eğitim Merkezi’nde arkadaşları Uta, Eva, Rita, Tine Christina, Danielle ve Helmut ile yüksek Türkçe kurslarına katılıp, lisan öğrenmek isteyen kursiyerlere ders vermektedir. Rita gibi diğer Alman vatandaşları da Kaş’ta yaşamanın mutluluğunu her zöleri ile ifade etmektedirler.
Yörükler şöleni ilgi ile özlendi
Karaalioğlu Parkı’nda toplanan Türkiye’deki çeşitli illerdeki Yörük Dernekleri geleneksel şölenleri coşku ile kutlanmışlardır. Antalya Yörükler Derneği başkan yardımcısı iskadını Sibel Gezen "Her yıl 6-8 mayıs tarihleri arasında yapılan şenlikler sayesinde Yörük vatandaşlarımız ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz" demiştir. İlgi ile izlenen kortej ve kına gecesi düzenlemeleri davetliler tarafından büyük beğeni toplamıştır.
Avrupalı öğrenciler Demre’ye hayran kaldılar
Avrupa Birliği Projesi kapsamında, Türkiye dahil beş Avrupa ülkesinden 31 öğrenci ve değişik mesleklerden kişiler Antalya’nın doğum yeri olarak bilinen tarihi mekanda poz poz fotoğraf çeken öğrenciler "Likialı kaşifler adlı" proje kapsamında Likya yolu yürüyüşü yapmışlar, ardından Kaş’a gelerek tatillerinin yorgunluğunu çıkarmışlardır. Projenin Türkiye Koordinatörü Avukat Orhun Yağız, "Bu etkinlik sayesinde turizmin sıkıntılı olduğu bir dönemde, ülkemiz üstündeki yanlış algıları yıkmaya çalışıyoruz" diyerek bu projenin ne kadar çok önemli olduğunu belirtmiştir.
Kaş’ta uçurtma şenliği neşeli geçti
Kaş’ın ova mahallesinde düzenlenen geleneksel uçurtma şenliğine çok sayıda katılımcı rengarenk uçurtmaları ile iştirak ettikleri bu etkinlik sayesinde Kaş’lı çocuk ve yaşlılar neşeli bir gün geçirmişlerdir. 600 uçurtmanın gökyüzünü süslediği bu güzel şenlik bu yıl olduğu gibi bundan sonra da her yıl düzenlenecektir.
Kaş’tan bundan böyle sizlere sık sık güzel haberler vermek dileği ile.