Temmuz ayına kısa süre kala siyasi iradenin emekli aylığına 6 aylık TÜFE zammının dışında refah payı yansıtmayacağı, asgari ücretliye ara zam yapmayacağı netleşiyor.
Şükrü Karaman
Milyonlarca yoksul kitlenin ara zam hevesi kursaklarında kalacak gibi. Hükümet yılın ikinci yarısında memur, işçi ve emekliyi yılbaşına değin soluklandıracak adımı atmamakta kararlı görünüyor. Yani halkı inim inim inleten “acı reçete” yenileri eklenerek sürecek.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Mülkiye’den sınıf arkadaşı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ziyaret ederek milyonlarca sabit gelirlinin taleplerini ve çok yakınılan gelir vergisi oranlarının düşürülmesine ilişkin partisinin görüşlerini iletti.
Yalçın Karatepe görüşme sonrası asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmasını, emekli aylığına 6 aylık TÜFE artışının yanı sıra refah payı eklenmesini, vergide adaletin sağlanmasını, yurt içinde üretilen tarımsal ürünlere ve çiftçiye destek verilmesini Bakan Şimşek’ten istediklerini, ancak kendisinin bu taleplere yanıt vermeyerek sessiz kaldığını bildirdi.
Mehmet Şimşek’in sessizliğini ara zam ve refah payı beklentilerinin karşılanmayacağı olarak okumak yanlış olmaz. Zira bu yönde bir irade olsaydı o görüşmede açıklardı. Bırakın bu istemlerin yerine getirilmesini, halka daha da kemer sıktıracak yeni vergiler yolda. Çalışmaları tamamlanmayan yasa taslağında yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 3 bin TL’ye yükseltilmesi, bazı ürünlerde KDV oranlarının artırılmasına yönelik düzenlemenin yer aldığı savunuluyor. AKP’li yöneticiler çalışma tamamlanmadan konuşmanın erken olacağını açıklasa da temmuzda TBMM Genel Kurulu’ndan yeni vergi düzenlemelerine yönelik yasanın çıkacağı belli.
Toplumun beklentisi “az kazanandan az, çok kazanandan çok” vergi alınmasına yönelik düzenlemenin yeni yasada yer almasıydı. Lakin medyada bu yönde bir maddenin bulunmadığı haberleri yayınlandı. KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin yüzde 70’ini ödeyen, vergi yükünü sırtlayan emekçi ve emekliye yeni vergi salmak yerine sırtındaki vergi yükünün azaltılması gerekmez mi? Varsıllardan daha fazla vergi almak varken, sürekli dar gelirliye yüklenmek onları “ kümeste hazır kaz” gibi görmekten başka bir şey değil.
Motokuryelerin kazancıdan, lokantalarda garsonlara verilen bahşişten, kira gelirlerinden yüzde 20 oranında vergi alınması öngörülüyordu. Haberler kamuoyuna yansıyınca büyük tepki oluştu. Dar gelirlinin şiddetli itirazı sonucu bu düzenlemeden vazgeçildiği, yasa taslağından çıkarıldığı bilgisi geldi.
Merak edilen yurt dışı çıkış harcının iddia edildiği gibi 150 TL’den 3 bin TL’ye çıkarılıp çıkarılmayacağı. Belli olan harcın artırılacağı. Ama ne kadar olacağı?
Halka “tasarruf edin” çağrısı yapan siyasi irade memur, emekçi ve emeklinin zam isteğini “tasarruf” gerekçesiyle görmezden geliyor . Oysa kamuda savurganlık eski hızı ile sürüyor. Mehmet Şimşek dahil bakanlar lüks makam araçları kullanıyor, bürokratlar ve bakan yardımcıları 2, 3 yönetim kurulu üyeliğinden bol sıfırlı maaşları cebe indiriyor.
Hani kamuda TOGG aracı kullanılacak, bakanlar da buna öncülük edecekti. Ne oldu. Bir rüzgar gibi geldi geçti TOGG heyecanı, yabancı markalı araç tutkusu dinmedi. Ama milyonlarca garibana zam söz konusu olduğunda “tasarruf” paketleri gündeme getiriliyor, yaşamı daha zorlaştırılacak yeni vergi paketleri hazırlanıyor.
Yalçın Karatepe’nin açıkladığı gibi 16 milyon 160 bin emekli, dul ve yetim temmuzda 6 aylık TÜFE zammının dışında refah payı veya seyyanen zamma pek heveslenmesin. Asgari ücretli de iştahını yeni yıla saklasın. AKP’li yöneticiler ara zammın olmayacağı açıklamasını sürdürüyor.
Siyasi irade emekli için sürpriz yapar mı? Onu da 3 Temmuz sonrası göreceğiz.