BSO ve ‘Mustafa Kemal Atatürk’e adanan konser
Doğan Bulgun
BİLKENT Senfoni Orkestrası 8 Kasım tarihli konserini ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e adıyor. Konseri Ukraynalı şef Viktor Ploskina yönetecek. Konserin solisti Bilkent SenfoniOrkestrası üyesi, trompet sanatçısı Onurcan Çağatay.
Konserde Elgar’ın Op. 20, Yaylı Çalgılar için Serenadı, Neruda’nın Mi bemol majör Trompet Konçertosu, Ülkemin Akbaş’ın Kırık Çemberler başlıklı yapıtı ve Mahler’in 5. Senfonisinin Adagietto bölümü seslendirilecek.
8 Kasım Pazar günü Bilkent Konser Salonu’nda saat 17.00’de başlayacak konserin biletleri günler öncesinden tükendi. 700 kişilik Bilkent Konser Salonu oturma düzeni, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında yeniden şekillendirildi ve 150 kişikapasiteyle sınırlandırıldı.
Ülkesine verdiği hizmetlerden dolayı Ukrayna Onur Sanatçısı nişanına değer görülen
[caption id="attachment_196679" align="alignright" width="161"] Viktor Ploskina[/caption]
VİKTOR PLOSKİNA, Kiev’de düzenlenen 2. Turchak Uluslararası Şeflik Yarışması’nda ilk sırayı aldı. Ploskina, 1993 yılında Lysenko Lvov Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu. Ukrayna Ulusal Akademik Senfoni Orkestrasıyla çalışan şef, Ukrayna’nın önde gelen bütün senfoni orkestralarını yönetti. Ploskina 2019’dan bu yana Kiev Opera Tiyatrosu’nda birinci şef olarak görev yapıyor.
Ploskina, 2000-2002 yılları arasında Novi Sad’daki Sırbistan Ulusal Operasını yönetti. 2002- 2003 sezonunda Dnepropetrovsk Filarmoni’de birinci şef ve sanat direktörü olarak çalıştı.
2004-2005 sezonunda Kırım Devlet Filarmoni Orkestrası’nda birinci şef olarak görev yaptı.
Ploskina, Ekim 2007’de Belarus Cumhuriyeti Ulusal Akademik Bolşoy Opera ve Bale
Tiyatrosu’na birinci şef olarak katıldı ve burada 12 yıl görev yaptı. Müzik direktörü ve şef olarak, Pietro Mascagni’nin Cavalleria rusticana, Modest Mussorgsky’nin Boris Godunov (konser uyarlaması), Giuseppe Verdi’nin Il trovatore ve Nabucco, Sergey Prokofiev’in Cinderella, Giacomo Puccini’nin Tosca, Nikolai Rimsky-Korsakov’un The Snow Maiden ve Şehrazad, Herman Severin Lovenskjold’in La Sylphide, Mily Balakirev’in Thamar gibi yapıtların prodüksiyonlarında yer aldı. Belarus’ta Verdi’nin Macbeth ve Stravinsky’nin Oedipus the King yapıtlarının konser uyarlamalarını ilk kez seslendirdi.
Ploskina’nın repertuvarında Mozart’ın Sihirli Flüt, Verdi’nin Aida, La Traviata, Nabucco ve Il Trovatore, Bizet’nin Carmen, Puccini’nin La bohème, Madama Butterfly, Tosca ve Turandot, Pietro Mascagni’nin Cavalleria rusticana, Tchaikovsky’nin Maça Kızı, Iolanta ve Eugene Onegin, Nikolia Rimsky-Korsakov’un Tsar’s Bride, Alexander Borodin’in Prince Igor operalarının yanı sıra çeşitli baleler, kantatlar ve oratoryolar, ayrıca Verdi’nin Requiem bestesi ve Mussorgsky’nin Khovanshchina operası gibi yapıtlar yer alıyor.
Tiyatro topluluğunun bir üyesi olarak Almanya (Monschau; Il Trovatore, Kuğu Gölü, senfonik
müzik konseri), İspanya (La Palma; Verdi, Requiem, senfonik müzik konseri), Hollanda ve
Belçika (Rotterdam, Eindhoven, Breda, Lahey, Ghent; Il Trovatore) turnelerine çıkan Ploskina, Estonya Ulusal Operası (Giacomo Puccini, La bohème), Sofya Ulusal Operası (Puccini, Tosca) ve Ukrayna Ulusal Operasının (Giuseppe Verdi, Aida) temsillerini yönetti. Novosibirsk Filarmoni, Odessa Ulusal Filarmoni ve Azerbaycan Ulusal Filarmoniyle sahneye çıkan şef, Viyana’daki St. Peter’s Kilisesinde de konserler yönetti. Viktor Ploskina, Verdi’nin Nabucco yapıtının prodüksiyonuyla Belarus Ulusal Tiyatro
Ödülüne değer görüldü.
[caption id="attachment_196680" align="alignright" width="159"] Onurcan Çağatay[/caption]
ONURCAN ÇAĞATAY, 2001 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Trompet Sanat Dalı’na kabul edildi. 2003 yılından itibaren Erden Bilgen ile çalışmalarına devam etti. 2006 yılından itibaren eğitimine Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarında devam eden Onurcan Çağatay, 2010 yılında Erden Bilgenin sınıfından onur öğrencisi olarak mezun oldu. 2005 yılında Başkent Üniversitesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Trompet Festivali kapsamında gerçekleştirilen ulusal yarışmada üçüncülük ödülü kazandı. 2008 yılında ABD’de Grand Valley State University’nin düzenlediği Uluslararası Trompet Semineri’ne katıldı ve Uluslararası Trompet Yarışması’nda ikincilik ödülü kazandı. 2009 yılında Yamaha Music Foundation of Europe tarafından verilen Genç Yetenekler Bursunu almaya hak kazandı. 2010 yılında Avustralya, Sydney’de yapılan International Trumpet Guild tarafından düzenlenen festivalde konserler verdi.
Borusan İstanbul Filarmoni, İstanbul Devlet Senfoni, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Mersin Opera ve Balesi, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni, Başkent Oda Orkestrası, Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni (TUGFO), Eskişehir B.B. Senfoni, Bursa Bölge Devlet Senfoni, Philarmonia İstanbul, Stuttgart Musik Hochschule Orchester, İstanbul Sinema Senfoni Orkestrası, Adana Senfoni, Anadolu Senfoni Orkestrası, İstanbul Gençlik Caz Orkestrası gibi orkestralarla konserler verdi, solist olarak yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, İsrail, Yunanistan, Macaristan, Arnavutluk, Suriye, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Belçika, Avusturya, Hollanda’da konserler verdi. 2011 yılında Almanya’da, Stuttgart Musik Hochschule’de Wolfgang Bauer’ın öğrencisi oldu.
2012 yılında Berlin Konzerthaus’ta yapılan Young Euro Classic Festival’de, Almanya’da yaşayan Türk sanatçılardan oluşan Ensemble Turquoise ile birlikte Stravinsky’nin Askerin Öyküsü başlıklı yapıtını şefsiz yorumladılar ve olumlu eleştiriler aldılar. 2019 yılından itibaren Bilkent Senfoni Orkestrası üyesi, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
Ankara Devlet Opera ve Balesi
TARİH: 10 Kasım 2020 Salı, saat: 20.00, yer: Opera Sahnesi
Seslendirilecek eserler:
T. ERDENER: “Sen sen sen”, Solist: Aslı KIYICI
A. A. SAYGUN: Yunus Emre Oratoryosu, “Yalancı dünyaya konup göçenler…” Solist: Barış YANÇ
S. CARDILLO: “Core’n grato”, Solist: Umut KOSMAN
J. MASSENET: Werther Operası’ndan Charlotte’ın aryası, “Werther! Qui m’aurait dit la place”: Solist: H. Zeliha KÖKCEK
G. PUCCINI: Tosca Operası’ndan Cavaradossi’nin aryası, ”E lucevan le stelle”, Solist: Arda DOĞAN
G. PUCCINI: Tosca Operası’ndan Tosca’nın aryası, “Vissi D’arte”, Solist: Aslı KIYICI
T. AKBAŞLI: Yeniden Doğuş Operası’ndan Zübeyde Hanım’ın aryası “Bilirim benzemez bu gidişin diğerlerine...”, Solist: H. Zeliha KÖKCEK
ANONİM Düzenleme: A. ALBUZ, “Ah! Bir ataş ver…”, Solist: Arda DOĞAN
ANONİM Düzenleme: F. AKTAV, “Yemen Türküsü”, Solist: Umut KOSMAN
ANONİM Düzenleme: T. ERDENER, “Selanik Türküsü”, Solist: Barış YANÇ
İzmir Devlet Opera ve Balesi
İZMİR Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu eşliğinde 10 Kasım’da librettosunu (Opera, operet, oratoryo, bale, müzikal gibi sahne eserlerinin yazılı metinlerine verilen addır. Müziğin sözü olarak tanımlanabilir. Şiirsel ifadeler ile anlatımı müzik ile bütünleştirir.) Murat Göksu’nun yazdığı Orhan Öner Özcan’ın bestelediği “Atatürk İçin Requiem” adlı eseri seslendirecek.
Orkestra ve koroyu Orhan Öner Özcan yönetecek, Birgül Su Ariç (Soprano), Eda Çaparnoğlu (Mezzosoprano), Oğuz Çimen (Tenor), Volkan Şen (Bariton) sahne alacak. Solistlere ve koroya, iki piyanoda Cemile Cabbar, Yelena Shekalyova, timpanide Bora Peynirci, vurma sazda Emin Kaptan eşlik edecek.
Saat 20.00’de başlayacak olan etkinlik İZDOB Elhamra Sahnesi’nde gerçekleşecek.
Eserle ilgili olarak Orhan Öner Özcan şu bilgileri paylaştı:
'Bu eser, Atatürk'ün ölümü üzerine bir ağıt olarak bestelenmiş tek klasik Türk eseridir.
2011 yılından önce “Atatürk’ün ölümüne ağıt” temalı bestelenmiş herhangi bir bir requiem ya da senfonik ağıt olmadığını gördüm. Ve böyle bir eser bestelemeye karar vererek değerli rejisör Sayın Murat GÖKSU’ya bu konuyu açtım. Librettolu müzik anlayışımla Sayın Göksu’nun metinlerinin çok uyumlu olacağını hissediyordum ve öyle de oldu. Göksu’nun kaleminde adeta müzikleri duyuyordum... Ve Eseri 2011 yılında besteledim, ilk hali 10 Kasım törenlerinde sabah 9.05’deki saygı duruşundan sonra icra edilen 15 dakikalık bir bölümdü. Aldığım olumlu eleştiriler akabinde eseri genişletme kararı aldım ve Murat Hoca’dan arya ve korolu yeni bölümler için eseri tekrar kaleme almasını arz ettim. Gelen yeni librettolar ışığında üç arya ve bir kuartet daha besteledim, yeni orkestralı bölümler ekledim ve böylece eser şimdiki haline birkaç yılda ulaştı.
Dört solist (soprano, mezzosoprano, tenor ve bariton) büyük koro ve büyük orkestra icra edebilecek şekilde 1 saat süreli bir eserdir. Eserde her solist için birer arya ve tüm solistler için bir kuartet, korolu ve orkestralı bölümler vardır.
Eser, saygı duruşlarında trompet ile çalınan ti sesinin üstüne varyasyonlar ile orkestra müziğiyle başlar ve bariton aryası “Yetmez mi?” ile devam eder. Kendine has birkaç tema üzerine bestelenmiş, leitmotifleri neredeyse tüm bölümlerde çeşitli varyasyonlarla duyabildiğimiz eserin bir bölümde küçük bir tema olarak Atamızın sevdiği “Vardar Ovası” Türküsü duyulmaktadır.
Benim için özel olan aryalarından biri Kurtuluş Savaşı'nda mücadele eden 'Asil Türk Kadını'nın anlatıldığı mezzo soprano aryası (kadınlar korosu da eşlik eder bu aryaya) 'BEN BİR KADINIM' aryasıdır.
Atatürk devrimlerinin ve Kurtuluş Savaşı mücadelelerinin Bilmek İstersen (kuartet), Bilmek İsterdim (Tenor), ve Biliyorsun Ya (Soprano) aryalarıyla anlatıldığı bölümlerden sonra Atatürk'ün ölüm döşeğindeki anları ve kalp atışlarını imite eden bir müzikle anlatılmış olup kalp durduktan sonra çok güçlü ve birkaç vuruşluk yalnız bir bas davul (gran casa) sesi duyulur. Atatürk ebediyete intikal etmiştir.
Bu bölümlerin ardından tüm koro ve orkestra özel bir teknikle şehirlerde saat dokuzu beş geçe çalan sirenleri taklit eder. Bu efektif kısa bölüm seyirciyi şok eden bir etkide çağdaş müzik anlayışına sahip bir sonorite çıkartır. Korolu pasajların olduğu bu bölümlerde sıklıkla kadınlar korosunun ağıt (lamentoso) stilinde söylediği bir temayla karşılaşırız.
'Her 10 Kasım' ağıtı, dört solistin sırayla parlando şeklinde (konuşarak) sorduğu 'Varlığımız?' sorusuna ton içinde her bir ses grubunun ardışık seslerle, sırayla 'Mustafa Kemal' diye cevaplayarak bir cluster (salkım) akor oluşturduğu ve son olarak tüm orkestra ve koro kadrosunun oluşturduğu clusterın re majör tonuna çözülerek fortissimo dinamiklerde 'Mustafa Kemal Atatürk' sözleriyle bitirmesiyle son bulur' .
NOT:
Eser, korona virüs önlemleri kapsamında dört solist, koro, iki piyano, bir vurma saz ve bir timpani için orijinaline sadık kalınarak yeniden düzenlendi.
Orhan Öner Özcanın yazısı İzmir Devlet Opera ve Balesi sayfasından alındı.
İş Sanat’ta 21. Sezon dijital platformlarda başladı
İŞ Sanat, sahnesinde kayda alınacak yeni konser ve etkinliklerden oluşan programını dijital platformlardan paylaşacağı 21. sezonunu 5 Kasım’da besteci ve orkestra şefi Serdar Yalçın yönetiminde, çoğunluğu bağımsız çalışan müzisyenlerden oluşan İstanbul Ensemble ile başladı. Klasik müzik konserlerinden yerli projelere, hikâye ve şiir dinletilerinden, masal tiyatrosuna, tiyatro okumalarından sanal sergilere uzanan pek çok etkinliğin yer aldığı 21. sezon, Kasım ayında çevrim içi olarak sürdürülecek. Pandemi tedbirleri kapsamında seyircisiz olarak İş Kuleleri Salonu’nda gerçekleşecek kayıtların tamamı İş Sanat’ın sosyal medya hesapları üzerinden ücretsiz izlenebilecek.
21. SEZONDA DİĞER ETKİNLİKLER
Hakan Şensoy’un yönetimindeki Milli Reasürans Oda Orkestrası konseri ise İş Sanat ve Milli Reasürans işbirliğinde 12 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek. Topluluk, İş Sanat’ın 21. sezonuna, gerçekleştireceği 5 konser ile konuk olacak.
Parlayan Yıldızlar serisinden tanıdığımız genç çellist Poyraz Baltacıgil, 16 Kasım Pazartesi akşamı piyanist Barış Büyükyıldırım’ın eşliğinde bir resital verecek. Sezon boyunca Iraz Yıldız, Demirhan Gökbudak, Ferhat Can Büyük gibi genç sanatçılar bu seride yer alacaklar.
Yeni yıl konseri Murat Karahan’dan
İş Sanat’ın gelenekselleşen yeni yıl konserlerinin bu yılki konuğu ünlü tenor Murat Karahan ile orkestra şefi Erol Erdinç yönetimindeki Limak Filarmoni Orkestrası olacak.
Caz sahnesinin başarılı isimleri de bu sezon dinleyicilerle buluşacak. Ozan Musluoğlu’nun son projesi “Genedos”, sezonun ilk caz konseri olarak programda yerini aldı. Piyano ve vokalde Eylül Ergül, davul ve vokalde Çağla Karaali, saksafon ve flütte Serdar Barçın, kontrbasta ise Ozan Musluoğlu’nun yer aldığı “Genedos” caz projesi, ana akım cazdan modern parçalara uzanan zengin bir repertuara sahip. Konser, 24 Kasım Salı günü İş Sanat’ın sosyal medya hesaplarından izlenebilecek.
Coşkun Karademir ve Buray özel bir proje ile İş Sanat’ta
Türk Halk ve Türk Sanat Müziği’nin seçkin örnekleri de bu sezonun programında yer alacak. Türk Halk Müziği’nin yeni nesil sanatçılarından Coşkun Karademir ve pop müziğin sevilen sesi Buray, İş Sanat’a özel hazırladıkları bir konser ile kasım ayının konukları olacak. Konser, 20 Kasım Cuma günü yayımlanacak.
Melihat Gülses, Derya ve Dilek Türkan, Zeynep Halvaşi gibi geleneksel Türk Halk ve Türk Sanat Müziği’nin başarılı isimleri, hazırlayacakları özel projeler ile İş Sanat sosyal medya hesaplarından sezon boyunca izlenebilecek.
ŞİİR VE HİKÂYE DİNLETİLERİ DEVAM EDİYOR
İş Sanat’ın gelenekselleşmiş şiir ve hikâye dinletileri de dijital platformlar üzerinden devam edecek. Atilla Birkiye’nin hazırladığı, Mehmet Birkiye’nin sahneye uyarladığı Türk edebiyatının usta kalemlerinin eserlerinin yer aldığı dinleti serisi Sait Faik Abasıyanık hikâyeleri ile 9 Kasım Pazartesi akşamı İş Sanat sosyal medya hesaplarında başlayacak.
Şiir ve hikâye dinletileri Nâzım Hikmet, Gülten Akın, Attila İlhan gibi isimlerle devam edecek.
Yorumlar