Artun TALAY
Tanju Bağırgan ile bayramda atletizm üzerine yaptığımız söyleşimizde, onun önemli gördüğüm bazı saptamalarını sizlerle de paylaşmak istedim…
Atletizmi gelişti...
Artun TALAY
Tanju Bağırgan ile bayramda atletizm üzerine yaptığımız söyleşimizde, onun önemli gördüğüm bazı saptamalarını sizlerle de paylaşmak istedim…
Atletizmi geliştirmeye yönelik tartışmalarımızda temel yanılgımız; atletizmin sadece üst düzey performans sporu olarak değerlendirilmesinden kaynaklanmaktadır.
Buna karşın gelişmiş ülke atletizminde son yıllarda «herkes için atletizm anlayışına» yaklaşımlar öne çıkmaktadır.
Herkes için atletizm anlayışı da IAAF kurallarında yarışmaları yapılan alanlar ile çocuk ve gençler ,elit sporcular, elit olmayan atletizm katılımcıları, masterler, kros, yol koşusu, dağ koşuları, yürüyüş gibi etkinliklere katılan çok geniş bir katılımcıyı kapsamaktadır. Bu bağlamda günümüz atletizm anlayışı da atletizmdeki herkese yönelik olmalıdır.
Gelişmiş ülkelerde bu yapı çocuklardan başlayarak, elit spora, oradan da elit sporcuların kariyerinin bitmesi ile masterler atletizmine yönlendirilerek ”yaşam boyu atletizm” döngüsü sağlanarak, atletizme katılanların atletizm içerisinde kalmaları da bilinçli olarak yönlendirilmektedir.
Bu açıdan da son yıllarda öncelikle yurt dışında çocuklara yönelik atletizm yarışları, çocuklara özgü bir biçimde yapılandırılmış yarışmalar biçiminde uygulanmaktadır. Böylece atletizm yarışmaları 6-7 yaşlarına kadar indirilmektedir. Bugün Almanya’da federasyon tarafından yönlendirilen 6-12 yaşları arasında bir çocuk atletizm ligi bulunmaktadır.
Bu yarışma biçiminde etkinlikler İngiltere, İsveç, Norveç gibi ülkelerde de özel örgütlenmelerle, takımlar biçiminde şenliklerle yönlendirmektedir. Özellikle de salon etkinlikleri olarak yarışmalar düzenlenmektedir. Örneğin İsviçre’de 88 takımlı bir ülke organizasyonu yapılmaktadır. Dünyada çocuk atletizmine yönelik atletizm uygulamaları için çocuk atletizm konusunda önemli çalışmaları olan Ali Güreş’in yazdığı ”Çocuk Atletizmi” kitabının da okunmasını önermekte.
Eğlenceli ve çocuğa özgü düzenlenmiş etkinlikleri ile çocukların atletizme bağlanması da sağlanmaktadır. Böylece yetenekli çocukları, grass futbol, mini basketbol, mini voleybol gibi takım sporlarının 6-7 yaşlara kadar inen sistemli etkinliklerinden dolayı takım sporlarına kaptıran atletizmin hem kendi içerisinde sürekliliği sağlanmakta hem de genel olarak çocukların erken özelleşmesi de önlenerek çok yönlü eğitimleri sağlanmış olmaktadır.
Çocuk atletizmin 6’şar kişilik takımlar biçiminde uygulanması hem okul içi, hem de okullar arası ve kulüplerarası etkinliklerde çok geniş bir katılımı sağlamakta dolayısı ile de atletizmde sporcu, eğitmen, antrenör ve hakem gibi çok sayıda paydaşında etkinliğini arttırmaktadır. Yurt dışında sadece çocuk atletizmi düzenleyen kuruluşlarda bulunmaktadır. Buna bağlı olarak; çocuk atletizmi eğitmenlik sertika sistemi her atletizm antrenörlük sisteminde çok yaygındır ve antrenörlük sistemlerinin de alt yapısını oluşturmaktadır.