Yaşam

Antalya'nın tarihi Saat Kulesi'nin "saati" yenilendi

Antalya Kaleiçi'nde Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan ve kentin simgelerinden olan Saat Kulesi yenilendi. Kulede bulunan saat, aslına uygun olarak hazırlandı ve yerleştirildi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Antalya'nın tarihi Kaleiçi bölgesinin girişinde bulunan ve Kalekapısı bölgesinde yer alan Saat Kulesi'nde restorasyon çalışmaları yapılıyordu. Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan ve Antalya'nın simgelerinden olan Saat Kulesi'nde 2021'den bu yana uzman ekipler tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları sona erdi. Milattan sonra 9. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilen ve 2. Abdülhamid döneminde saat kulesine çevrilen eserin, aslına uygun saat mekanizması ve kadranları vinç yardımıyla kuleye yerleştirildi.

Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi koruma ve restorasyon uzmanı Cemil Karabayram tarafından yapılan açıklamada, kuledeki çalışmaların 2021'de başlandığı belirtildi. Çalışmaların 3 etapta yürütüldüğünü söyleyen Karabayram, "Birinci aşamada proje çalışmaları, ikinci aşamada kubbe kısmı ve restorasyon çalışmaları yürütüldü. Üçüncü aşama en önemli aşamalardan biriydi. Saat kadranının yerleştirilmesi çalışmaları yürütüldü. Üçüncü etap çalışmamızda bu yıl sonlandı. Saat mekanizması yukarıya taşındı ve kadranlar birer birer yerleştirilmeye başlandı. Antalya'mıza hayırlı olur inşallah. Kentimizin saat kulesi, Antalya'mızın geleceğinde tüm zamanlarıyla, en güzel duruşuyla yaşamaya ve yaşatılmaya devam edecektir." dedi. Karabayram ayrıca, kule çevresindeki çevre düzenleme çalışmalarının da devam ettiğini, ilerleyen günlerde bir açılış organizasyonu planladığını da söyledi.