Bu yıl 44’üncüsü düzenlenen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı "İstanbul Müzik Festivali" yerleşik orkestrası Borusan Filarmoni Orkestrası’nın 01 Haziran Çarşamba akşamı verdiği konserle başladı. Bir gün sonra "İdil Biret: Bir vitüözün piyano maratonu-I" dinletisi ile devam eden festival, dün de Aya İrini Müzesi’nde Orchestra of the Swan "Bir yaz gecesi rüyası" etkinliği ile sürdü.
Eşsiz konserlerle bugüne kadar izleyicilerini unutulmayacak müzik yolculuklarına çıkarmış olan İstanbul Müzik Festivali, ilk kez gerçekleştireceği Müzik Rotası'nda Beyoğlu'nun tarihi mekânlarında gerçek bir yolculuk vaat ediyor.
Müzik Rotası, Beyoğlu'nun en renkli bölgelerinden Balıkpazarı'ndaki Üç Horan Ermeni Kilisesi'nde başlıyor. 16. yüzyıldan beri var olduğu belgelerden anlaşılan, mermer ve altın varakla süslü bu etkileyici mekânda müzikseverler Bach'ın teknik mükemmeliyet, sanatsal güzellik ve entelektüel derinlikle yoğrulmuş 4 numaralı Viyolonsel Süiti'ni 2013 Festival Genç Solisti Cansın Kara'dan dinleyecek.
Müzik Rotası'nın ikinci durağında, müziğin birleştirici gücünün evrensel bir barış elçisi olduğuna inanan üç genç müzisyenden oluşan Trio Pax, 15. yüzyıldan kalma bir Meryem ikonası da dâhil çok çeşitli ikonalarla, tasvirlerle bezeli 1804 tarihli Panayia İsodion Rum Ortodoks Kilisesi'nde dinleyicileri Fransız repertuarıyla buluşturacak.
Tüm İstanbul'un belki de en tanınmış kilisesi diyebileceğimiz Sent Antuan'ın çok daha az bilinen alt kilisesindeki konserde Viyanalı yaylı çalgılar dörtlüsü Auner Quartet Viyana'nın dünyaya armağanı bir büyük bestecinin, Schubert'in zarif atmosferi, leziz lirikliğiyle öne çıkan Rosamunde'sini seslendirecek.
Halen Başkonsolosluk olarak kullanılan Hollanda Sarayı'ndaki en eski yapı olan 1711 tarihli Şapel, ev sahipliği yaptığı Protestan cemaatinin dışında bu kez kapılarını İstanbul Müzik Festivali'ne açacak. Amsterdam Concertgebouw ve Gergiev Festivali'nin düzenli konuğu Daria van den Bercken, kendisine 2012 Amsterdam Ödülü'nü de kazandıran Handel Piyanoda projesinden Klavsen Süitleri'ni seslendirmek için burada müzikseverleri bekliyor olacak.
Müzik Rotası İstiklal Caddesi'nin aşağısında sessiz sakin bir sokakta yükselen Neo-gotik tarzdaki Kırım Anglikan Kilisesi'nde, başladığı gibi yine Bach'ın eserleri ile son bulacak. Beyoğlu'nun eşsiz mekânlarına yeni anlamlar katacak olan bu tarihi yolculuk şef Hakan Şensoy yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası ile 2012 Festival Genç Solisti Emre Engin ve 2015 Süreyya Operası Ulusal Keman Yarışması birincisi Gamze Erengönül'ün Bach'ın keman konçertoları yorumlarıyla sona erecek.
Dinamiğin, ruhani huzurun, tarihin izlerinin eksik olmayacağı Müzik Rotası, tüm müzikseverlere Beyoğlu'nun tarihi mekânlarına farklı bir pencereden bakma şansı tanıyor.
Günün etkinliği Cezayir Bahçe’de kahvaltı ile başlayacak (09.00-10.30) Açık büfe kahvaltı sırasında Hıristiyanlık tarihi ve arkeolojik turlar uzmanı rehber Mert Taner tarafından Müzik Rotası’nın mekânları hakkında bilgi verilecek. Kahvaltılı biletler Cezayir Bahçe kapasitesiyle sınırlı olacak.
YILDIZLAR BULUŞMASI – I: ANTONIO MENESES & MARIA JOÃO PIRES
Maria João Pires (Piyano) Antonio Meneses (Viyolonsel)
4 Haziran Cumartesi, 20.00, Süreyya Operası
"Çalışlarının samimi ve etkileşimli doğasında, fikirlerin kendiliğinden paylaşılıp biçimlenmesinde hem müzikal hem de sözel olarak aynı dili konuştukları hemen belli oluyor." The Telegraph…
Gerek müzikal gerek kişisel çizgisiyle klasik müzik dünyasında yaşayan bir efsane olan piyanist Maria João Pires ile düzenli işbirliği yaptığı usta çellist Antonio Meneses, yakın zaman önce Deutsche Grammophon etiketiyle çıkardıkları Wigmore Hall Recital albümüyle de övgüler toplayan, fevkalade müzikal birlikteliklerini İstanbul Müzik Festivali'ne taşıyorlar.
Gramophone dergisinin "zamanımızın yorumu en doğal usta piyanistlerinden biri" olarak tanımladığı Maria João Pires 1948'de dört yaşındayken verdiği ilk konserinden bu yana müzikal yorumu ve sanatının kusursuz bütünlüğü ile dinleyicilerini büyülemeye devam ediyor. Hem Deutsche Grammophon hem de Erato'nun 2014 yılında 70. doğum günü onuruna kapsamlı CD setlerini yayınladığı Pires, Berlin Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Boston Senfoni gibi orkestraların, Schleswig-Holstein, Schubertiade, Edinburgh, BBC Proms gibi festivallerin aranan konuğu olmasının yanı sıra Augustin Dumay ve Antonio Meneses ile de pek çok oda müziği konseri veriyor.
1977 yılında Münih ARD Yarışması ve 1982'de Moskova'da Çaykovski Yarışması'nda kazandığı birinciliklerle müzik dünyasına bir göktaşı gibi düşen Antonio Meneses, o günden bu yana dünyanın önde gelen orkestraları ve şefleriyle konserler veriyor. Karajan yönetimindeki Berlin Filarmoni ile Deutsche Grammophon firması için iki kaydı, Kraliyet Filarmoni, Northern Sinfonia, Köln WDR Senfoni, Moskova Filarmoni, Basel Senfoni ve Münih Oda Orkestrası dâhil pek çok topluluk eşliğinde albümleri bulunan Meneses, müziğin içsel güzelliğini ortaya çıkardığı düşünceli, sıcak ve zarif yorumları ile eleştirmenlerce en büyük virtüözler arasında sayılıyor.
Beethoven'ın son dönem başyapıtlarının seslendirileceği konserde, piyano ile viyolonselin dengesiyle öne çıkan ve viyolonsel repertuarında önemli yere sahip Brahms'ın 1 numaralı Viyolonsel Sonatı ve İspanya'nın dünya müzik kültürüne en büyük armağanlarından Falla'nın Viyolonsel ve Piyano için Popüler İspanyol Süiti de yer alıyor. Yorumlarındaki yaşam gücü ve özgürlük duygusu, müzikal iletişimlerindeki kusursuzlukla müziğe tüm doğallığıyla hayat veren Maria João Pires - Antonio Meneses ikilisi bu konserde Alman ve İspanyol müziğinden bir seçki sunuyorlar.
HAFTA SONU KLASİKLERİ - I
Auner Quartet Daniel Auner (Keman) Barbara Galante (Keman) Natalia Binkowska (Viyola) Konstantin Zelenin (Viyolonsel)
5 Haziran Pazar 11.00, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi 44. İstanbul Müzik Festivali sizi, hafta sonu sabahlarınıza da müzikle başlamaya davet ediyor. Güneşli bir hafta sonunda şehrin karmaşasını ardınızda bırakıp ailecek yeşilin ve müziğin keyfine varmak istiyorsanız "Hafta Sonu Klasikleri" tam size göre.
Auner Quartet, müzikal yoğunluk ve yeni yorum olasılıklarının peşindeki bağımsız müzisyenlerden oluşan, alışılmışın dışında bir Viyana yaylı çalgılar dörtlüsü. Kemancılar Barbara Galante ve Daniel Auner‘den oluşan Duo Mozartiano, Viyana Filarmoni Akademisi, Wienerwald Yaz Konserleri, Viyana Konzerthaus ve Musikverein'ın da aralarında bulunduğu müzik merkezlerinde başarılı işbirliklerine imza attığı müzisyenler Natalia Binkowska ve Konstantin Zelenin'i de 2013 yılında bünyesine katarak Auner Quartet adı altında müzik yaşamına devam etti. Her biri farklı ülke ve kültürden gelen bu dört müzisyeni birleştiren fikir ise müziğin doğallığını ve orijinalliğini eksiksiz olarak seyirciye aktarmaktı. Viyana Klasikleri'nden günümüz müziğine geniş bir repertuara sahip Auner Quartet, Mozart'ın dörtlü biçiminin yaratıcısı olarak görülen Haydn'a ithaf ettiği 17 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile Schubert'in günümüze ulaşan nadir tiyatro müziklerinden, ruh halinin ve duyguların en güzel müzikal anlatımı olarak nitelendirilen 13 numaralı "Rosamunde" Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'nü yorumlayacak.