Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle İslam sanatlarına yönelik "Uluslararası Hat, Tezhip ve Minyatür yarışması bu yıl bu kendimizde yapılacaktır. Büyük ilgi toplayan yarışmanın başvuruları, eylül ayı sonuna kadar sürecektir."
Bilindiği gibi dünya hattat birincisi Hüseyin Öksüz’de bu kentimizin bir evladıdır. Yarışmanın pek çok özellikleri arasında dereceye girecek olan eserler Konya İslam Kültür Merkezi içindeki uluslar arası müzede daima sergilenecektir. Konya’lıların iftihar edecekleri İslam Kültür Merkezi’nin yapımı halen hızla devam etmektedir. Seçilecek yapıtların sahiplerine de ayrıca büyük miktarlarda ödül parası verilecektir. Örneğin, Hat sanatları kolunda yarışmaya katılıp dereceye giren eser sahiplerine 15.000 TL’si, ikinciye 12.000 TL’si, üçüncüye 9.000 TL Mansiyon kazanan üç kişiye ise 4.00 TL’si para verilecektir. Aynı şekilde Tezhip yarışmasında dereceye girenlere 13.000 – 10.000 – 7.000 üç kişiye Mansiyon ödülü olarak 3.000 TL’si, Minyatür kolundaki kazananlara 10.000 TL – 7.000 TL – 5.000 TL, Mansiyon ödülü olarak ta 2.500’er TL verilecektir.
Hat dalında celi sülüs ve sülüs hatlarıyla "Cuma suresi 1-5 ayetler" Tezhip dalında "Zahiriye sayfası", Minyatür dalında ise "Hz. Mevlana Celaleddin Rumi’nin Mesnevi"’sinden hikâyelerle yarışmaya eser gönderilmesi gerekmektedir.
Konya Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Konya’yı 2016 İslam Dünyası Başkenti ilan etmesinin "Konya’mız ve ülkemiz için büyük bir onur olduğunu" vurgulayarak "Daha çok büyük işlere imza atacağız" demektedir. Ülkemizin uluslar arası platformlarda, program ve toplantılarda, kongre ve seminerlerde temsil eden bir kent konumuna gelen bu tarihi ve modern şehrimiz: Bilindiği gibi daha önce bu onuru 2015’de Kudüs taşımıştı, bizden sonra bu bayrak 2017 yılında Medine’ye devredilecektir. Konya Valisi Muammer Erol ise "Hep birlikte bunu fırsat bilip, bu fırsatı ganimete dönüştürüp, o ganimeti de verimli, güzel, hepimizin övüneceği işlere ve eserlere dönüştürmek adına bir gayretin içinde olacağız" demektedir.
Bu arada yıl boyu Konya tanıtım, bilim, kültür, sanat, fuar sportif etkinlikler gibi aktivitelerle şehre gelenlere değişik ve ilginç program ve yarışmalar sunacaktır. Konya’nın bir açık hava müzesi olduğunu, gelecek olan turist sayısının bu yıl 5 milyonu bulacağını söyleyen Başkan Tahir Akyürek, Orta Anadolu’nun bu kutsal şehrini yaşanabilir, modern huzurlu bir kent yapmıştır. Konya hızlı trenin de devreye girmesiyle turizmin ötesinde hızlı bir kalkınma ile Anadolu’nun sanayi merkezi de olmuştur. Nitekim bugün Konya, 189 ülkeye makine imalat sanayisi, döküm, gıda, ayakkabı ve tahılgillerden oluşan pek çok gıda maddesi ihraç eder duruma gelmiştir. Konya Sanayi Odası başkanı Memiş Kütükçü, Konya’nın bu hızlı kalkınma hamlesine yabancı yatırımcıların ilgisiz kalmadığını belirtmiş ve "700 milyon Euro’luk bir yatırım bekliyoruz" demiştir.
Nitekim Türkiye’nin ikinci büyük Konya Organize Sanayi Bölgesinde 105 yeni fabrikanın hızla yükseldiği de bilinmektedir. Konya-Selçuklu Belediyesi ülkemizde hiçbir yerde olmayan bir ilke imza atmış 385 bin metre karelik alana Kelebek Vadi’si inşa edilmiş Malezya, Meksika, Hollanda ve İngiltere dahil pek çok ülkeden çeşitli türlerde getirilen kelebeklerle oluşan bu tropik mekanda 70 türde 10 bin kelebek oluşmuştur. Macera ve Adrenalin tutkunları da unutulmamış vadi içine karşılıklı 15 metre yüksekliğinde iki kule yapılmıştır.
Ülkemizde son yıllarda hepimizi üzen canlı bomba olayları nedeniyle turizm sektörümüzün ağır darbe aldığı bu günlerde Kutsal Şehir Konya Uluslar arası Helal Turizm Konferansı için kapılarını 30 ülkeden gelecek olan, 25 Uluslar arası konuşmacı, 60’ın üstünde tur operatör ve seyahat acentesi 150 Helal konseptli otel, bine yakın delegasyon ve binlerce ziyaretçiyi ağırlayacaktır. Müslüman Dostu Turizm olarak da adlandırılan bu etkinlik daha önce İspanya’da yapılmıştır. Granada da düzenlenmiş olan bu etkinlik öncesi, İstanbul’da bir araya gelen Türk Standartları Enstitüsü Marmara Bölge Müdürü Hüseyin Taşan, TSE İstanbul Bölge Müdürü Gıda Uzmanı Hürriyet Ağca, Türkiye Seyahat Acenteleri Genel Müdür Vekili Murat Kalkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Çokçevik, yine aynı bakanlıktan Enver Öncü ve Helal Turizm Konferansı Türkiye Direktörü Akın Arıkan "Müslüman Dostu Turizmin Konya’da yapılacak olmasının ülke ekonomisine büyük katkısı olacağı konusunda fikir birliğine varmışlardır."
8 yıl önce İngiltere de uygulamaya başlanmış olan Helal Turizm daha sonra 7 yıldan bu yana da Malezya’da tatbik edilmeye başlanmıştır. Yapılan araştırmaların ortaya koyduğu rakamlar bu etkinliklerin ne kadar faydalı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sırf 2011 yılında 123 milyon Müslüman’ın seyahate çıktığını bunun karşılığında harcanan bedelin 126,1 milyar dolar olduğu belirtilmiştir. Yapılan hesaplara göre 2020 yılında bu seyahat giderlerinin 200 milyar dolar olması beklenmektedir.
İşte kutsal şehrimiz Konya böylesi önemli bir konferansı Türkiye’ye getirmekle iftihar edip gurur duyacağımız çok görkemli bir iş yapmıştır. Bilindiği gibi Türkiye’nin en büyük beş şehrinden biri olan bu şehrimiz başarıları ile ne kadar gurur duysa azdır. Konya’nın tarihi M.Ö. 2600 yılına kadar uzanmaktadır. Yüz yıllar boyu çeşitli saldırılara uğrayan çeşitli ırkların egemenliği altına giren Konya’nın tarihi ismi Colonia olup yine tarih boyunca birçok kez ismi değişmiştir. Sırası ile Aelia, Hadriana, Iconium, İkonion ve Kol’eh olmuştur. M.Ö. 2100-2600 yılları arasında Bakır Çağı, 1200-1400 yılları arasında Hitit Çağı’nı yaşamış olan Konya, bu arada pek çok ordu tarafından işgal edilip, yakılmış, yıkılmıştır. Her seferinde toparlanan Konya Frigya, Kimmer Lydia, Pers, İskender, Bergama, Roma, Bizans hâkimiyetinde de kalmıştır. Daha sonra M.S. VNN yüzyıl başlarında Sasani istilasına hedef olmuş, fakat Müslüman saldırılarının sonucunda bu kez de Muaviye orduları Konya’yı işgal etmiştir. Konya XN yüzyılın ikinci yarısında Türk Beyleri’nin yönettiği istilalara uğramışsa da Bizans İmparatoru Romanos Diogenes bu akınlara dayanamayıp şehri Türk Akıncılarına bırakmak zorunda kalmıştır. Alpaslan’ın Malazgirt Zaferi’nden sonra Konya, tamamen Türklere teslim edilmiştir. 1077 yılında Selçuk Hanedanından Kutalmış’ın oğlu Süleyman Konya’nın tümünü alarak Sultan unvanını kendisine layık görmüştür.
Tarihi bu kentimizin geçmişi hayli büyük olaylarla doludur. Defalarca işgal edildi, yağmalandı, yakıldı, fakat Konya her seferinde ayağa kalkmasını bilmiştir. Tabi böylesi uzun bir geçmişe salip Konya’mızın yazılması, anlatılması gereken yek çok konusu vardır. Örneğin bugün hemen hemen tüm dünyadan ziyaretçi çeken Mevlana Müzesi adını taşıyan Mevlevi dergâhıdır. Yıllar önce bir gül bahçesi olan bu yeri 1. Alâeddin Keykubad, Mevlana’nın babasına vermiştir. Kendisi de 1231 yılında ölünce buraya gömülmüştür. Babasının ölümünden sonra bu dergâha yerleşen Mevlana Celaleddin Rumi, 1273 yılında vefat edince İlhanlı emir Pavvana tarafından burada yaptırılan türbeye defnedilmiştir.
XIX yılın sonlarından günümüze kadar Konya’mız daima gelişmiş, bugün Orta Anadolu’nun gurur kaynağı bir kent olmuştur. Unutmayın, Konya’yı bir kere ziyaret eden yedi kez bu şehre tekrar tekrar gelir denir. Çok doğru bende çok yedi kereler muhteşem Konya’yı ziyaret ettim. Bu arada Meram Belediyesi’nin de bu kentimize yaptığı yatırımları unutmamamız gerekmektedir. Konya’ya ne yapılsa yeridir. Huzurlu kent Konya’da yaşayanlar ne şanslı insanlardır.