Orhan GÜRDİL
İran’da Mahsa Amini adlı genç kızın ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra feci şekilde dövülüp öldürülmesi üzerine bir süreden beri süren protest...
Orhan GÜRDİL
İran’da Mahsa Amini adlı genç kızın ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra feci şekilde dövülüp öldürülmesi üzerine bir süreden beri süren protesto gösterileri aralıksız sürmektedir.
İran Ceza Kanunu’na göre, “kamu düzenini bozmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak gibi suçları işleyenler idam istemiyle yargılanır” maddelerine dayanılarak yine ahlak polisinin tutukladığı sayısız genç kız ve erkek acilen yargılanarak pek çoğu ömür boyu hapse mahkûm edilirken bazı gençler ise edim cezasına çarptırılmıştır. Ülke genelinde yayılan protestoları durdurmak amacıyla İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, “ahlak polisi” olarak bilinen irşad devriyelerinin kaldırıldığını açıklamıştır. Ancak İranlı yetkililer henüz bir açıklama yapmamışlardır. Ahlak (irşad) devriyeleri tarafından tutuklanıp yargı önüne çıkarılan beş kişinin idam cezasına mahkûm olduğu, biri kadın üç çocuk, 11 kişinin ömür boyu hapse mahkûm edildiği açıklanmıştır.
Son günlerde tutuklananlarla birlikte, idam cezasına mahkûm edilen 11 kişi olmuştur. 1024 kişi ise yargılanmak üzere tutuklu bulunmaktadır.
KİM BU “İRŞAD DEVRİYESİ”?
İran’da irşad devriyesi olarak faaliyet gösteren ve ahlak polisi olarak bilinen örgüt, günün her saatinde insanların yakasından düşmeyen bir “dehşet devriyesi” olarak 2005 yılında kurulmuştur. Kadınların saçından, giyiminden, makyajından özel yaşamına kadar her şeyine karışan bu devriyenin üyeleri, sakallı erkekler ve çarşaflı kadınlardan oluşup ülke genelinde görev yapmaktadırlar. İslam’a aykırı davrananları tutuklama, uyarma, para cezası kesme gibi görevleri olan ahlak polisi yüzünden yüzlerce genç kız ve kadın ülkeden kaçmak zorunda kalmıştır. 2 aya yakın süren protestolar yüzünden büyük ekonomik krize giren İran yönetimi, aktivistlerin İran’ın bazı büyük kentlerinde yapacakları gösterilerden büyük endişe duymaya başlamışlardır. Protestocuların hedefi bundan sonra ülkenin ekonomik hayatına darbe vurmak olacaktır. Bu arada İran İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, söz konusu polis birimini, “sosyal güvenlik polisi” olarak değerlendirmiştir. Yani İran’da iç güvenliği irşad devriyelerin yerine sosyal güvenlik polisi sağlayacaktır.
YUNANİSTAN NE YAPTIĞINI BİLMİYOR
Huysuz komşumuz Yunanistan’ın yöneticileri, 8,5 milyon nüfuslu ülkeyi yönetmekten aciz olduklarını aldıkları her olumsuz kararla ortaya koymaktadır. Adaları silahlandırmaya devam eden Ege Denizi'nde sığınmacılara acımasızca davranıp bindikleri lastik botları batırarak çok sayıda çocuk, kadın ve gencin ölümüne sebep olan pek çok sığınmacının kıymetli eşyalarını hatta kıyafetlerini alıp soğuk demeden Ege'nin serin sularına itekleyip ölümlerine sebep olmuşlardır. Bu da yetmiyormuş gibi Türkiye’yi dünya kamuoyunda acımasız, barbar bir ülke olarak tanıtmak için gösterime soktukları filmler bir tarafa, geride bıraktığımız hafta içinde 16 yaşında arabasına benzin alıp ödeme yapmayan genci polislerin öldürülmesi, ülkede yeni bir kaos yaratmıştır. Selanik'te başlayan protestolar diğer şehirlere de sıçramıştır.
PARTHENON MERMERLERİ YUNANİSTAN'A VERİLMEYECEK
Parthenon Mermerleri olarak bilinen paha biçilemez heykelleri isteyen Yunanistan’ın bu isteğine karşılık, İngiliz hükümet yetkilileri, Londra British Müzesi’nde bulunan yapıtların Yunanistan’a verilmeyeceğini açıklamıştır.