Müzikle yaşanan güzel Mayıs akşamları
Doğan Bulgun
Mayıs ayının bitimi ile birlikte yaz günleri gelecek. Şu sıralar özellikle amatör toplulukların bahar-yaz etkinliklerini izliyoruz. Gün oluyor çeşitli sahnelerde birden fazla konser verildiğini gözlüyoruz. Konserlerle ilgili haberlerimizi sizlere sunuyoruz.
KAYSERİ İLİ YARDIM DERNEĞİ TMK 24. KONSERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Şefliğini TRT Ankara Radyosu ses sanatçısı ve şef Vedat Kaptan Yurdakul’un yaptığı Kayseri İli Yardım Derneği (KİYAD) Türk Müziği Korosunu 24. Dönem konserinde Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi Kültür Merkezi M Salonu’nda izleyicilerle buluştu. Tamamen rdolu salonda bazı müzik severlerin ayakta izlediği, “Ölümünün 20. Yılında Zeki Müren Şarkıları” temalı konserin sunuculuğunu Faruk Cenap Erdoğan yaparken koro “Sanat Güneşi”nin birbirinde güzel 25 eserini seslendirdi. Konserin bir de Bursa’dan gelen bir konuğu vardı, Zeki Müren ailesinde Özlem Güner ünlü sanatçının bir şiirini seslendirdi. Konserin son bölümünde KİYAD Genel Başkanı Ali Ulvi Bakır ile şef Vedat Kaptan Yurdakul’un seslendirdiği eserler izleyicilerden alkış aldı.
2016’da iki konser gerçekleştiren koro, yeni dönem çalışmalarına Eylül ayı sonlarında başlayacak.
ENGÜRÜLÜLER’DEN “SÂDİ BEYLER KONSERİ”
ENGÜRÜ Türk Müziği Derneği Terennüm Klâsik Türk Müziği Topluluğu Şef Vedat Kaptan Yurdakul yönetiminde “Sâdi Beyler Konseri”ni 15 Mayıs 2016 Pazar günü Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fârâbi Salonu’nda gerçekleştirecek. Sunuculuğunu Faruk Cenap Erdoğan’ın yapacağı konserin başlama saati: 20.00.
ANKARA TÜRK DÜNYASI MÜZİK TOPLULUĞU CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ’DE
16 Mayıs 2016 Pazartesi günü Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu periyodik konserlerinden birini daha gerçekleştirecek. Konser Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde (35. Cadde Arcadium AVM arkası) saat 20.00’de başlayacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Ali Özaydın’ın başlattığı çalışmalar neticesinde 17.04.2000 tarihinde kuruldu ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde bir devlet topluluğu olarak çalışmalarına başladı. Abdullah KURBANİ’ın sanat yönetmeliğinde çalışmalarını yürüten topluluk, yeryüzünde Türkçe konuşulan tüm bölgelerin geleneksel müziklerinin yurt içi ve yurt dışında tanıtımını kendisine amaç edindi. Bu amaç doğrultusunda kardeş ve akraba toplulukların (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan Özbekistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Tataristan, Kırım, Başkurdistan, Çuvaşistan, Karaçay-Balkar, Hakasya, Tuva, Saha-Yakutistan, Gagauzya, Bosna, Balkanlar, Uygur) geleneksel müziklerinden örnekleri tarih içindeki seyri ile inceleyen, alan araştırmaları ve derlemeler yapan, notaya alan ve bunları arşivleyen Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu birikimlerini periyodik konserler, TV ve radyo programları yurt içi ve yurt dışı konserler ile kamuoyuna sunuyor. Türk Dünyası’nın ortak kültürel değerleri içerisinde çok önemli yer tutan geleneksel müziğin popüler müzik kültürü içerisinde eriyip yok olmadan korunmasına ve yaşatılmasına gayret gösteren topluluk, yöresel müzik icralarındaki üslup ve lehçeyi tahrip etmeden yansıtırken, orkestrasyon ve stili ile de çağdaş bir çizgi yakalama yolunda çalışıyor. Bu çalışma Türk Dünyası’nın zengin müzik kültürünü hem dünyaya hem de farklı coğrafyalarda yaşayan Türk Topluluklarına tanıtımının önemli bir adımını oluşturuyor. Topluluk sanatçıları, Anadolu klasik ve halk çalgılarının yanı sıra, dombıra, dutar, kılkopuz, rübab, tar, garmon, gıcek, morinhur, santur, bızançi, cetigen,sıbızgı, şankopuz, çeng gibi Orta Asya Türklerinin çalgılarını da icra ediyor. Bu çalgıların birçoğu topluluğun bünyesinde yer alan çalgı yapım atölyesinde imal ediliyor.
ARSU SAHNE’DE UTKU GEÇGEL SAHNE ALIYOR
Utku Geçgel 14 Mayıs Cumartesi günü 18.00’de ARSU Güzel Sanatlar Akademisi Sahnesi’de, J.S. BACH’ın Prelüd & Füg Do minör No. 2, W.A. MOZAR’ın Piyano Sonatı K 457 Do minör, F. CHOPIN’in Polonez Op. 26 Mi b Minör, J. BRAHMS’ın Rapsodi Op. 79 No. 2 Sol minör eserlerinden oluşan bir program seslendirecek. Konserin biletleri, Biletix’ten ve Arsu Sahne’den temin ediliyor.
1995 doğumlu olup, 16 yaşında piyano dersleri almaya başlayan Utku Geçgel, iki yıl boyunca aralıklı olarak çeşitli müzik kurslarında ders aldı daha sonra profesyonel olarak iki yıl boyunca Prof. Meral Yapalı ile çalışmalarını sürdürdü. Bu süreç boyunca İdil Biret, Gülsin Onay, Andrei Diev, Snejana Panovska, Hüseyin Sermet, Alla Blatow ve Emre Şen’in ustalık sınıflarına katıldı, bu isimlerin beğenisini topladı ve ilk konserini İdil Biret yönetiminde Ayvalık’ta verdi. Piyanist Utku Geçgel, konservatuara hazırlık sürecinde çalışmalarına Prof. Ova Sünder ile devam ediyor.
Yorumlar