Karavana artan talep, bütçe dostu tatili sağladı
Haber: Deniz Ali Tatar
Koronavirüs pandemisinden bu yana revaçta olan ve son dönemde daha da rağbet gören karavan turizmi, artık birçok ailenin tatil seçeneği haline geldi. İsteyen doğa içinde, isteyen deniz kenarında, isteyen de kamp alanlarında karavanlarını çekip doyasıya tatilini ve gezisini gerçekleştiriyor. Özellikle son dönemde her şey dahil otellerde tatil yapmanın oldukça pahalı olduğu dönemlerde, karavan kiralayıp ya da satın alıp tatil yapmak, vatandaşlara daha ekonomik bir tatil çözümü olmaya başladı. Ramazan Bayramı’nda da birçok sahil beldesi, karavanlarla dolu taştı. İzmir’in Eski Foça ilçesinde bulunan Mersinaki Koyu’na bağlı İngiliz Burnu ise, adeta ‘iğne atsan yere düşmez’ deyimini doğrular nitelikte doldu taştı. İngiliz Burnu’nu tam kapasite dolduran tatilciler, karavanları ve çadırlarıyla günübirlik tatilin tadını çıkardılar. Uzmanlara göre özellikle otel fiyatlarında son dönemde gelişen büyük yükseliş, karavana olan ilgiyi daha da arttırdı. Ayrıca son 3 yıldır karavana artan büyük talep, sıfır karavan üretiminde de bekleme sürelerini uzattı.
[caption id="attachment_295560" align="aligncenter" width="2560"] İngiliz Burnu, Eski Foça[/caption]
“Sokak aralarında ve karavan parklarında daha çok karavan görüyoruz”
TÜYAP kapsamında karavan tanıtımı ve satışları gerçekleştirilen “Karavanist” fuarıda, oldukça ilgi topluyor. Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, karavan ve Tiny House’lara olan ilginin özellikle 11 ili etkileyen depremlerin ardından arttığını belirtiyor. Ayrıca karavanların günümüzün gelişen teknoloji ve imkânlarıyla birlikte her türlü konforu sağladığını söyleyen Ersözlü, doğa ve özgürlük sevenler için büyük bir tutku olduğunu da şu sözlerle anlatıyor: “Artık sokak aralarında, karavan parklarında daha çok karavan görüyoruz. Kendi arazisi, bahçesi olanlar da Tiny House’lara ilgi duyuyor. Konuştuğumuz sektör temsilcileri de bu ilgiyi doğruluyor. Son yıllarda sektörün en verimli dönemini geçirdiğini gözlemliyoruz. Bu noktada sosyal medyanın etkisi de kaçınılamaz. Koronavirüs ile değişen tatil alışkanlıkları ve tatil bölgelerindeki otellerin aileler için yüksek fiyatlı olması karavanın cazibesini artırdı. Karavan, tatilcilere doğada özgürce ve uygun bütçelerle konaklama fırsatı sunarken doğanın içinde güzel bir tatil yapmayı da mümkün kılıyor. Karavan artık bir yaşam tarzı. Yasak olmayan yerlere ya da karavan park alanlarına gidip istedikleri yerde istedikleri kadar kalıp yeni yerler görmek için tekrar yola çıkıyorlar. Sosyal medyanın etkisiyle de karavan ve tiny house lara ilgi artıyor. Hafta sonu tatili için bile artık karavan ve tiny house lar tercih ediliyor.”
Karavan turizmi içerisinde park yerlerin az olmasının sektörde önemli bir sorun olduğunu söyleyen Ersözlü: “Bu sorun yavaş yavaş giderilmeye çalışılıyor. Alınan önlemler, açılan yeni park yerleri ile talebe cevap verilmeye çalışıldığını görüyoruz. Fakat Batı ile kıyasladığımızda sayıların çok aşağılarda olduğunu görmekteyiz. Özellikle yerel yönetimlerin son dönemlerde konuya gösterdikleri hassasiyet ile çözüm önerileri getirilmekte. Kamplar sadece yaz dönemi içerisinde talep görüyor ve sezonun kışa uzantısı yok. Kar etmeyi düşündükleri rakamlar ekonomik sıkıntı içindeki vatandaşa çok yüksek geliyor. Kamp alanı sahipleri bu açığı bu sefer daha az karavandan daha çok günlük ücret alarak kapatmaya çalışıyorlar. Zaman ve ekonomik koşullardaki iyileşmeler sektörün yapı taşlarını yerine oturtacaktır.” diyerek anlatıyor.
“Fuarlardaki siparişlerle ticaretin milyonlarca liralık olacağını düşünüyoruz”
Tüyap kapsamında düzenlendikleri “Karavanist Fuarı” nın her geçen yıl daha çok ilgi topladığından söz eden Ersöz: “Bu yıl fuarımızda, 200’den fazla markanın 700’ün üzerinde son model karavanı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Fuara toplam 4 salonda yüzde 60 büyüme ile Türkiye’nin en önemli üreticileri, dünyanın en önemli markaları katıldı ve yaklaşık 3000 adet karavan satıldı. Fuar ziyaretçileri, 9 gün boyunca Karavanist Fuarı ile eşzamanlı gerçekleşen Outdoorist Fuarı’yla kamp çadırlarından kampçılık ekipmanlarına, bisikletlerden doğa sporları ekipmanlarına kadar insanı doğa ile bütünleştiren birçok ürün ve malzemeyi inceleme şansı buldu. Bu yıl fuarlar esnasında alınan siparişler ve sonrasında devam eden ticaretin milyonlarca liralık olacağını düşünüyoruz.” Diyerek ilginin artışının altını çiziyor. Yurtdışından da taleplerin olduğunu söyleyen Ersöz: “Geçtiğimiz yıl Balkanlar, Avrupa, Orta Doğu başta olmak üzere 42 ülkeden 45 bine yakın ziyaretçi ağırlarken, bu sene ise 65 ülkeden 60 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. Yabancı ziyaretçi sayısında da gözle görülür bir artış var. 2024 fuarının hazırlıklarına şimdiden başladık ve oldukça heyecanlıyız.” diyerek anlatıyor.
Karavanların genel anlamda ‘satış mı yoksa kira mı?’ olarak tercihi konusunda ise Ersözlü: “Fuarlar sırasında ve sonrasında devam eden ticari süreçte gözlemlediğimiz kadarıyla, satış tarafının daha ağır bastığını görüyoruz. Hem fuarımıza katılan hem de sektör temsilcileri satışlardan oldukça memnun. Üreticilerin özellikle son yaşadığımız büyük felaketten sonra Karavan ve Tiny House taleplerine yetişmekte zorlandığını biliyoruz. Aldığımız bilgilere göre siparişten 7-8 ay sonrasına teslim tarihi verildiğini söyleyebiliriz.” Karavanların direk satış yoluyla ve sıfırdan alınmanın daha çok olduğuna işaret ediyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir