Orhan GÜRDİL
Yaklaşık 5 yıl önce Çanakkale Boğazının güneyindeki Biga yarımadasında kurulan Troya Antik çağın önemli kentlerinden biri olmuş tarihi bir yerdir. Troya, ef...
Orhan GÜRDİL
Yaklaşık 5 yıl önce Çanakkale Boğazının güneyindeki Biga yarımadasında kurulan Troya Antik çağın önemli kentlerinden biri olmuş tarihi bir yerdir. Troya, efsanevi bir savaş sonunda yıkılıp yok olurken zamanla topraklarla örtülüp kaybolmuştur.
Alman tüccar Heinrich Schliemann’ın tesadüfen keşfettiği Troya’da başlayan kazılar günümüzde bile halen sürmektedir.
Troya’nın görkemli günlerini geride bıraktığı yıllarda bile Pers İmparatoru Ksekses, Makedonya İmparatoru Büyük İskender ve Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet bu tarihi kenti ziyaret eden tarihi şahsiyetlerdir. Günümüzde Troya Antik Kent’inde içinde bulunduğu bölge 1996 tarihinde “Milli Park” ilan edilmiştir.
İnsanlık tarihi için taşıdığımız önemine binaen 1998 yılında UNESCO Dünya kültür Mirası Liste’sine alınmıştır. Troya Antik Kent kazılarında ortaya çıkarılan tarihi buluntuların sergilenmesi için 2013 yılında inşasına başlanan 2018 yılı ekim ayında ziyarete açılan Troya Müzesi 3 bin metrekare sergi salonu ve 11 bin 200 metrekare kapalı alana sahip dünya çağdaş müzeciliğini en muhteşem bir örneğidir.
Bugün dört yaşında olan Troya Müzesi, kısa kuruluşuna rağmen Avrupa müze Fonu (EMF) tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve en saygın müzecilik ödülleri olan Avrupa yılın müzesi 2020 özel mansiyon ödülü ile 2020-2021 Avrupa müze Akademisi özel ödülünün dahil olduğu bir çok ödüle layık görülmüştür.
Troya Müzesi bugün ülkemizin en kaliteli ve en zengin müzesi olarak büyük ilgi görmektedir.
TAHTA ATIN SIRRI
Helene’ye aşıktır. Güzel kadın Yunanistan’da Sparta kentinin kralı Menelaos ile evlidir. Paris bu krala misafir olur. Niyeti Helene’yi kaçırmaktır. Kralın sarayda olmadığı bir gün Paris Helene’yi kaçırıp Troya’ya getirerek Troya’ya savaş açarlar. Helene’yi Troyalılardan alamayacakları anlayan Menelaos kuvvetleri uzun süren savaşlar sonunda bir hileye baş vururlar. Bugün Çanakkale’de deniz kenarında bir meydan da ihtişamlı görüntüsü ile bir mitolojinin örneği olan TAHTA AT’ı yapan düşman birlikleri içini askerle doldukları bu atı Troya’nın kapısına bırakarak savaşa son verdiklerini söyleyip şehri çeviren askerleri geri çeker. Troyalılar savaşın bittiğine inanarak içki içip kutlama yaparak sızarlar. Troyalıların uyuduğunu gören tahta atın içindeki askerler dışarı çıkarak şehrin kapılarını açarak askerlerin içeri girmesini sağlarlar. Şehri bir anda kana bulayan Hele Laos birlikleri Troya’yı yerle bir ederler. Bu olayı bir Amerikan Film şirketi Troya adı ile tarihi atı Çanakkale’de geçtiği için filmde kullanmıştır. Çanakkale’ye ayrı bir güzellik veren bu tarihi atını şehre ayrıca maddi gelirde sağlamaktadır.
İZMİR ARKEOLOJİK MİRASI ULUSLARARASI FOTOĞRAF YARIŞMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun iş birliği ile düzenlene İzmir Arkeolojik Mirası konulu ulusal fotoğraf yarışmasına başvurular başlamıştır.
Yarışmaya son katılma tarihi 4 Kasım 2022 olup bu yarışma da kazananlara para ödülü verilecektir.
20 fotoğraf için de yarışmacılara 250’şer TL’si para ödülü ile taltif edilecektir. Yarışmaya her yaşta gençler katılabilecektir.