Şükrü KARAMAN
Giresun- Çavuşlu halkı, yargının kapatılması yönündeki kararına karşın çalışmalarını sürdüren Katı Atık Bertaraf Tesisine karşı direniyor.
Giresun ve ilçe...
Şükrü KARAMAN
Giresun- Çavuşlu halkı, yargının kapatılması yönündeki kararına karşın çalışmalarını sürdüren Katı Atık Bertaraf Tesisine karşı direniyor.
Giresun ve ilçelerinden kamyonlarla getirilen çöplerin döküldüğü tesis 2012 yılından bu yana faaliyette. Çavuşlu halkı 10 yıldır şehir şebeke suyunu zehirleyen, soluk aldırmaz boyutta kötü koku yayan, hasta eden sivrisinek ve farelerle baş etmeye çalışıyor.
Samsun İdare Mahkemesi, itiraz yolu kapalı olmak üzere çöplüğün sonlandırılması yönünde karar verdi. Lakin yargı kararına rağmen faaliyetine devam ediyor. Çocukları hasta olmalarından ötürü okula gidemeyen Çavuşlu halkı, “artık yeter” diyerek çöplük önünde 24 saat nöbet tutarak kamyonları içeriye sokmadı.
Çavuşlu halkının kararlı eylemi sonucu Giresun Valiliği, sorunların giderileceğine ilişkin açıklama yaptı. Bunun üzerine direnişe 15 gün ara verildi. Eğer çöplük kapatılmaz ve sorunlar giderilmezse halk yeniden nöbete başlayacak. Halk seslerinin siyasi irade tarafından duyulmasını ve kalıcı çözüm istiyor.
İktidar milletvekilleri de çöplük önüne gelerek Çavuşlu halkına destek oldu. Ancak daha önce de kapatılacağı yönünde çeşitli sözler verilmişti. O sözler hoş seda olarak kalmıştı. Bu kez daha kararlı belde
yaşayanları. Zira çöplüğün yol açtığı sağlık sorunları canlarını bezdirdi.
Minik yavruları günlerdir okullarından, arkadaşlarından ve derslerinden ırak. Eğitimleri aksıyor.
İnsanlar musluklardan akan suyu kullanamıyor, banyo yapamıyor, çamaşırlarını yıkayamıyor. Siyah renkli şebeke suyu belediyenin yoğun klorlamasına rağmen hasta eden mikroplardan kesinlikle arınmıyor. Ekmeği ve balığı ile ünlü beldeyi çöplük belasından kurtarmak için hukuksal alanda mücadele yılmadan sürdü. Eğer kapatılmazsa yine sürecek. Samsun İdare Mahkemesi’nin “itiraz yolu kapalı olmak üzere” verdiği karar neden hayata geçirilmiyor?
Mahkeme kararının üzerinde ne olabilir ki?
İtiraz yolu kapalı olduğundan burayı işleten firmanın yargıya başvuru hakkı da yok. Çöplüğün kapatılmasının önünde hiçbir engel kalmadı.
Kafaları karıştıran da bu ya… Aslında mahkeme kararını uygulamamak suç.
Sadece Çavuşlu’daki çöplük değil, Karadeniz’in yeşilini mavisini solduran, balığını denizini bitiren. Sinop’tan Hopa’ya dek öylesine doğa düşmanı taş ocağı, HES, enerji santralleri ve diğerleri var ki.
Yazık oluyor dünya güzeli Karadeniz’e…