Bilkent’te Senfoni Orkestrası ve “Sihirli Flütler”
Doğan Bulgun
BİLKENT Senfoni Orkestrasının 10 Aralık tarihli (bugün) konserine The Times’ın “Tanrının flüte bir lütfu” olarak nitelediği Sharon Bezaly solist oluyor. Sanatçı Mozart’ın “KV.313, Sol majör1. Flüt Konçertosu”nu ve BSO Flüt Grup Şefi Albena Sezer ile Doppler’in İki Flüt Konçertosu’nu seslendirecek.
Konseri Ferenc Gabor yönetecek. BSO konserin ikinci yarısında Beethoven’in “Op.92, La majör 7.Senfoni”sini yorumlayacak. Konser Bilkent Konser Salonu’nda saat 20.00’de başlayacak.
Ferenc Gábor (Şef)
Transilvanya doğumlu Ferenc Gábor, müzik hayatına viyola çalarak başladı. 1986 yılından 1994’e kadar İsrail Filarmoni Orkestrasında çalan sanatçı, daha sonra Konzerthausorchester Berlin’de (eski Berlin Senfoni Orkestrası) baş viyolacıoldu.
Ferenc Gábor, şef olarak dünyanın çeşitli yerlerinde sahneye çıktı. Bochumer Symphoniker, Berliner Sinfonie-Orchester, Kammerphilharmonie Potsdam, Savaria Senfoni Orkestrası, Costa Rica Ulusal Senfoni Orkestrası ve Kluj Transilvanya Filarmoni Orkestrası, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Targu Mures Staatliche Filarmoni gibi orkestraları yönetti. Gábor, Romanya Kluj’da düzenlenen Mozart Festivalinin daimi şefi olarak görev yapıyor.
Ferenc Gábor, şef ve Berlin’deki Hanns Eisler Müzik Yüksek Okulunda öğretim görevlisi olarak, Beyrut Genç Sanatçılar Festivali ve NRW Ulusal Öğrenci Orkestrası gibi çeşitli Öğrenci Orkestraları ve Topluluklarıyla farklı projelere imza attı. Gábor, 2004’ten bu yana, Genç Alman Filarmoni Orkestrasının projelerine katkıda bulunuyor. Konserlerinde 20. yüzyılın opera ve orkestra parçalarına yer veren sanatçı, mükemmel bir yorumcu ve çağdaş müzik ustası olarak tanınıyor. Sanatçının çok sayıda prömiyerde yer alması da bunu kanıtlıyor.
Ferenc Gábor’un ilk albümü, 2003’te Hungaroton Classic etiketiyle yayımlandı. 2002’den bu yana Berlin’in en heyecan verici genç topluluklarından olan Sinfonietta92’yle çalışan Gábor, 2007’de Solistenensemble Ligatura Berlin’i kurdu.
Şubat 2009’da, Fransa Toulouse’da çok ünlü ve başarılı bir konser serisi olan “Les Grands Interprétes”de hastalanan Iván Fischer’in yerine geçerek Budapeşte Festival Orkestrasını yönetti. Söz konusu orkestra, kısa bir süre önce Gramophone müzik dergisinin yayımladığıdünyanın en iyi orkestraları listesinde dokuzuncu sırada yer aldı.
Ferenc Gábor, Haziran 2011’de Konzerthausorchester Berlin’le ilk kez sahneye çıktı, bu konserin solisti Fazıl Say idi.
Sharon Bezaly (Flüt)
The Times’da “Tanrının flüte bir lütfu” olarak betimlenen Sharon Bezaly, 2002’de Almanya’da verilen saygın Klassik Echo Ödülleri kapsamında “Yılın Enstrüman Sanatçısı” ve 2003’te Cannes Klasik Ödüllerinde “Yılın Genç Sanatçısı” seçildi. Classicstoday web sitesinde “günümüzde eşi benzeri olmayan” bir flüt sanatçısı olarak betimlenen Bezaly için, Sofia Gubaidulina, Kalevi Aho gibi besteciler eserler yazdı. Sanatçının dünya çapında seslendirdiği, kendisine adanmış on yedi konçerto bulunuyor.
2006-08 sezonunda BBC Radyo 3’ün “Yeni Kuşak Sanatçılar” programında yer alan Sharon Bezaly, Lahey’deki Residentie Orchestra tarafından konuk sanatçıolarak seçilen ilk nefesli sanatçısı oldu. Bezaly’nin önemli etkinlikleri arasında, Viyana’da Musikverein’da, BBC Proms’da Leipzig Gewandhaus Orkestrası,Kraliyet Filarmoni Orkestrası ve Cincinnati Senfoni Orkestrasıyla, Sidney Operasında Avustralya Oda Orkestrasıyla gerçekleştirdiği konserler yer alıyor. Sanatçı, 2012’de Carnegie Hall’de José Serebrier’in Flüt Konçertosunun Amerika Birleşik Devletleri prömiyerini bestecinin yönetiminde yaptı. Aynı yapıt, Bezaly’nin büyük beğeni toplayan “Pire Dreams” (BIS-1789) albümünde de yer alıyor. Bu albüm için International Record Review, “Müzisyenlik, ustalık ve bağlılığı bir araya getiren Bezaly, ne kadar övülse azdır” yorumunda bulundu. Bezaly ayrıca Londra’daki Wigmore Hall’de ve Amsterdam’daki Concertgebouw’da sahneye çıktı.
Sharon Bezaly, BIS etiketiyle çıkan albümleri ile Diapason d’or (Diapason), Choc (Monde de la Musique), Editörün Seçimi (Gramophone) ve Stern des Monats (Fono Forum) gibi en büyük ödüllere değer görüldü.
Sanatçı, Muramatsu ekibi tarafından kendisi için özel yapılmış 24 ayar altın bir flüt çalıyor. Bezaly, (Aurèle Nicolet’nin kendisine öğrettiği) dairesel soluk alıp verme tekniği üzerindeki mükemmel kontrolü sayesinde, müzikal yorumda yeni doruklara çıkabiliyor; Frankfurter Allgemeine Zeitung’da David Oistrakh ve Vladimir Horowitz’e benzetilmesi de bunu kanıtlıyor.
Albena Sezer (Flüt)
Müzik eğitimine Sofya Müzik Okulunda Stiliana Stavreva ile başladı. Dimitar Georgiev´in öğrencisi olarak Sofya Devlet Müzik Akademisinden mezun oldu. Robert Wolf, Jiri Valek, Ferenz Hutira ve Andrash Adoryan’ın ustalık sınıflarına katıldı. 1986’da Provadia Ulusal Flüt Yarışmasında üçüncülük ödülü aldı.
21 yaşında Sofya Devlet Operasında birinci flütçü olarak çalışmaya başladı, bu görevi 1997 yılına kadar sürdürdü. Solist olarak Shumen Filarmoni, Bankya Oda Orkestrası, Sofya Filarmoni Orkestrası, Bilkent Senfoni ve Montreux Festival Orkestrası ile konserler verdi. Türkiye, Bulgaristan, Avusturya, Macaristan ve Hollanda’da oda müziği konserleri gerçekleştirdi.
1997’den beri Bilkent Senfoni Orkestrası flüt grup şefi olan Sezer, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim görevlisi.
►7. ŞEFİKA KUTLUER
FESTİVALİ
ANKARA ve
İSTANBUL’DA
GERÇEKLEŞİYOR
Sihirli Flüt” ünvanlı uluslararası sanatçımız Şefika Kutluer adına düzenlenen festivalin 7.si bu sene Ankara ve İstanbul’da gerçekleşiyor.
12 Aralık’ta Ankara Nazım Hikmet Konser Salonu’nda, Paris’ten gelecek günümüzün çok önemli Fransız piyanist ve bestecisi, “Klavyenin Kralı” ünvanlı Stephane Blet’le birlikte Kutluer klasikten caza bir repertuvar sunacaklar.
“Leyla Gencer Ödülü”nü yaratan Türk Dostu Blet, aralarında piyano sonatları, şarkılar, 2 konçerto, keman için parçalar, keman ve piyano için bir sonat ve 12 Türk Rapsodisinin de bulunduğu 300 eser besteledi.
Türkiye’nin halk müziği konusunda yaptığı özel çalışma nedeniyle, 1996 yılında kendisine Türk Hükümeti tarafından nişan verildi. 1999 yılında Gelişmeyi Teşvik Derneği tarafından gümüş madalyaya layık görüldü, 2012 yılında ise, dünya sanatına değerli katkıları için Altın Madalya ile ödüllendirildi.
2004 yılında Fransız Ulusal Sanat ve Edebiyat Şeref Ödülleri sıralamasında Şövalye düzeyine yükseltildi.
Stéphane Blet aynı zamanda Chopin Mazurkalarının yorum sanatı üzerine bir denemenin yazarı, Leduc yayınlarında çıkan, kendi adını taşıyan bir piyano hocalığı kitabı ve 12 kadar müzikolojik çalışması var.
Ünlü Fransız dergisi Marianne Stéphane Blet’i “Klavyenin Kralı” olarak tanımlıyor.
Yorumlar