BİLKENT Senfoni Orkestrası 2020-2021 Konser Sezonunu 11 Ekim Pazar günü açacak. Sezonun ilk konserleri Pazar günleri saat 15.00’te yarı açık Bilkent Odeon’da gerçekleştirecek. BSO, müzisyenlerin ve dinleyicilerin sağlığını korumak için konser salonlarındaki oturma planlarını yeniden tanımladı.
BSO Müzik Direktörü Nusret İspir konser sezonuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
“Bu yazıyı hazırladığımız günlerde, hayal ettiğimiz ve tasarladığımız konserlerin akıbetini tam olarak bilemiyoruz. Bu sezon birçok yönden olağanüstü olacağa benziyor. Sanatsal içeriği tekrar tekrar tasarlamak zorunda kalıyoruz. Ancak tüm bu kısıtlamalar, zekamızı ve yaratıcılığımızı daha verimli kullanmamızı sağlıyor. Sezonumuzu kısa dönemlere bölerek sizlerle paylaşacağız. Önümüzdeki yıl 100. Yaşını kutlayacağımız değerli bestecimiz İlhan Usmanbaş’ın yanı sıra Türk Beşleri, Yalçın Tura,
Muammer Sun ve genç kuşak bestecilerimizin eserlerine de yer vereceğiz.
Bu sezonun, aylardır sahneye çıkamamış müzisyenlerin, herhangi bir sanat etkinliğine katılamamış siz dinleyicilerimizin paylaşacakları bir umut, moral ve iradenin ifadesi olmasını diliyoruz.”
Sezon Açılış Konseri
11 Ekim 2020 Pazar, 15.00 | Bilkent Odeon
Yevgeniy Kostrytskyy, keman
J. Haydn | Keman Konçertosu, Do majör
J.S. Bach | Keman Konçertosu, La minör, BWV.1041
A. Piazzolla | Buenos Aires’te Dört Mevsim
Baroktan Günümüze
18 Ekim 2020 Pazar, 15.00 | Bilkent Odeon
Elşad Bagirov, şef
İrina Nikotina, keman
Albena Sezer, flüt
Ebru Aykal, flüt
Y. Tura | Küçük Orkestra için Süit No.3
J.S. Bach | Brandenburg Konçertosu No.4, Sol majör
G.F. Handel | Royal Fireworks Music
Cumhuriyet Bayramı Konseri
25 Ekim 2020 Pazar, 15.00 | Bilkent Odeon
Elşad Bagirov, şef
M. Sun | Cumhuriyet, Başlangıç Müziği
N.K. Akses | Itri’nin Neva-Kar-ı Üzerine Scherzo
M. Sun | Cumhuriyet, Dönüşüm
C.R. Rey | Türkiye Süiti (ara)
A.A. Saygun | Özsoy Operası Uvertürü
U.C. Erkin | Bayram Uvertürü
M. Sun | Cumhuriyet, Bozkır
H.F. Alnar | İki Dans
F. Tüzün | Çayda Çıra
Cadılar Bayramı Konseri (Kostümlü)
Çocuklar için (+ 6 yaş)
1 Kasım 2020 Pazar, 15.00 | Bilkent Odeon
Bilkent Brass Ensemble
G. Richards | Champagne
D. Elfman | The Nightmare Before Christmas
C. Hazell | Three Brass Cats (Mr. Jums, Black Sam, Borage)
C. Hazell | Kraken
J. Parker | A Londoner in New York (Harlem, Crysler Building, Grand Central)
A. Piazzolla | Suite from Maria de Buenos Aires (Düz: Steven Verhelst)
G. Richards | Fundador
Kimler geldi kimler geçti…
AHAT URUK - TÜRK sanat müziği ses sanatçısı (D. 1963, Sivas – Ö. 15 Eylül 2007, İstanbul). Baba adı Nihat, anne adı da Meliha’dır. İlk ve orta dereceli okulları Sivas’ta tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’ndan, 1986 yılında mezun oldu, başta; Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, Bekir Sıdkı Sezgin, Necdet Varol, Erol Deran, İnci Çayırlı ve Yalçın Tura gibi birçok müzik üstadından yararlandı.
Ahat Uruk, 1982 yılından itibaren T.R.T. İstanbul Radyosunda Erkeler Topluluğu, Klasik Koro ve Tasavvuf Topluluğu’nda görevler aldı. Konservatuar yıllarında, Kültür Bakanlığı görevleri ve Türk haftaları dolayısıyla; Amerika, İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, Kuveyt, Dubai, Abudabi ve Katar gibi çeşitli ülkelerde konser ve gösterilere katıldı, 1987 yılında T.R.T.’nin açtığı sınavla İzmir Radyosu’na girdi.
20 senelik sanatçılığı süresinde, kurumun düzenlemiş olduğu birçok konser ve programlarda görevler aldı, olağan üstü ses güzelliği ve icra kalitesiyle, milyonlarca müzik severin gönlünde taht kuran olan Ahat Uruk, genç yaşında amansız hastalığa yenik düşerek, 15 Eylül 2007 tarihinde İstanbul'da aramızdan ayrıldı.
Gümüşlük Müzik Festivali’nde anlamlı kapanış
BOSFOR Turizm ana sponsorluğunda gerçekleşen, Türkiye’nin ilk yeşil festivali olma özelliğiyle dikkat çeken 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, devletsanatçısı piyanist Gülsin Onay, keman sanatçısı Erkin Onay ve Türkiye’nin önde gelen çellistlerinden Çağ Erçağ’ın kapanış konseriyle son buldu.
Gümüşlük’te 2 bin 500 yıllık tarihi taş ocağında gerçekleşen konserin etkinlik sponsorluğunu Liba Laboratuarları üstlendi. Konser, 10 yıl önce festivalde Tchaikovsky’nin eserini, Gülsin
Onay ve Erkin Onay ile birlikte seslendiren genç Çellist Benyamin Sönmez anısına düzenlendi.
Kapanış konserinde icra edilen Tchaikovsky’nin, “Trio in A minor, Op. 50” başlıklı eserinde bu defa çelloda Çağ Erçağ yer aldı.
TİYATRO SANATÇISI BARIŞ BAĞCI’DAN KAPANIŞ KONUŞMASI
Bodrumlu sanatseverler ve bölgede yaşayan yabancı konukların büyük ilgi gösterdiği konser, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun düzenlenirken, konser öncesinde konuşma yapan tiyatro ve sinema sanatçısı Barış Bağcı, pandemi döneminde festival etkinliklerini takip etmekten vazgeçmeyen sanatseverlere teşekkür ederek “Fiziksel mesafeler girdi belki aramıza ama tutkularımızın, ideallerimizin arasına giremedi bu mesafeler. Ülkemizde hatta tüm dünyada çoğu festival bir bir iptal olurken biz, devam etmeyi seçtik. Daha önce de benzeri ulusal çaplı olumsuzluklarla karşılaştık ama müzik susmaz dedik ve devam ettik. Bu yıl ise mucizevî bir şekilde, yaptığımız işe inanan destekçilerle kesişti yollarımız” dedi. Barış Bağcı sponsor ve destekçilere de teşekkürlerini iletti.
TÜRKİYE’NİN İLK “YEŞİL FESTİVALİ”
Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu ile Hollandalı bir enerji şirketi olan Volta Energy’nin yeşil enerji destekleriyle gerçekleşen 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, tüm ses-ışık ve diğer enerji gereksinimlerini bu yıl temiz enerji kaynağı olan güneş panellerinden karşıladı. Yeşil festival hakkında da bilgi veren Barış Bağcı “Global çapta geleceğimizi tehdit eden küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi olumsuz unsurlara karşı bir toplum bilinci oluşturmayı hedefledik” şeklinde konuştu.
TCHAİKOVSKY’NİN, “TRİO İN A MİNOR, OP. 50” BAŞLIKLI ESERİ SESLENDİRİLDİ
Festivalin sanat danışmanı ve devlet sanatçısı Piyanist Gülsin Onay, keman sanatçısı Erkin
Onay ve Çellist Çağ Erçağ’ın katılımıyla gerçekleşen kapanış konserinde Romantik Dönem
Rus klasik müzik bestecisi Pyotr İlyiç Çaykovski’nin bir eserine yer verildi. Çaykovski'nin
Üçlüsü olarak bilinen ve bestecinin piyano, keman ve viyolonsel için yazdığı eser, ikibölümden oluşuyordu. “Pezzo elegiaco (Moderato assai – Allegro giusto) (in A minor)” başlıklı ilk bölümün ardından, gecenin ikinci yarısında “(A) Tema con variazioni: Andante con moto (in E major)” ve “(B) Variazione finale e coda (in A major – A minor)” başlıklı bölüm klasik müzikseverlerle buluştu.
Gülsin Onay konser öncesi yaptığı konuşmada, 10 yıl önce festival sahnesinde bu eseri Benyamin Sönmez’le birlikte seslendirdiklerini ancak yetenekli sanatçının kısa bir süre sonra yaşamını yitirdiğini belirtti ve “Festival kapsamındaki bu son konserde Erkin Onay ve Çağ Erçağ ile Çaykovski'nin oda müziği şaheseri Op.50 Piyanolu Üçlüsü’nü, Antik Taş Ocağı’nın sihirli atmosferinde seslendireceğiz. Bu konseri, genç yaşta aramızdan ayrılan değerli viyolonselcimiz Benyamin Sönmez’in anısına ithaf ediyoruz. 10 yıl önce Benyamin Sönmez'le seslendirdiğimiz Çaykovski’nin bu muhteşem eserini, bu kez harika viyolonselcimiz Çağ Erçağ ile seslendirmek ve müzikseverlerle paylaşmak, şüphesiz çok özel bir deneyim” dedi. Ayrıca Gülsin Onay, şunları söyledi, “Böyle bir zamanda müziği paylaşmak çok güzel, sanat ve müzik hepimize şifa olsun” diyerek hislerini paylaştı. Konser sonunda izleyiciler, üçlüyü alkış yağmuruna tuttu.
Ünlü isimler 'Müziğe Ses Ver!' paylaşımları yaptı
İÇİŞLERİ Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda alınan yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında konserlerin iptal edilmesi, eğlence mekânlarında canlı müziklerin yasaklanması, gece 00.00'dan sonra müzik çalınmasının yasaklanması sonucu bir çok ünlü sanatçı, mekan sahipleri, menajerler alınan bu kararda kendilerinin ve bir çok insanın mağdur olduklarını ifade ederek ortaklaşa bir paylaşımda bulunurken bu paylaşıma sosyal medya üzerinden çok kısa bir sürede bir çok ünlü sanatçı ve sosyal medya kullanıcısı destek verdi.
#müziğesesver hashtagi ile yapılan paylaşıma destek veren ünlü sanatçıların arasında Suzan Kardeş, Tan taşçı, Özgün, Cansever, Yonca Lodi, Ercüment Karanfil, Levent Dörter, Murat Dalkılıç, Mahmut Görgen, Kalben, İlyas Yalçıntaş ve Hamiyet gibi ünlü isimler yer aldı.
Yapılan paylaşımda ise; Kamuoyunun Dikkatine! Küresel bir salgın olan ve maalesef ülkemizde de görülmeye başlanan Coronavirüsü ile ilgili gelişmeleri önce bir insan olarak, sonra da uzun yıllardır tökezleyerek ilerlemeye çalışan bir sektörün çalışanları olarak derin üzüntü ve büyük endişe ile izlemekteyiz. Tüm insanlık olarak içinde bulunduğumuz durum son derece tedirgin edici boyutta. Bu salgının ülkemize bu kadar geç sirayet etmesinde, devletimizin gösterdiği iradeyi canı gönülden kutluyor ve destekliyoruz. Müzik sektörü çalışanları olarak, bu krizde elimizden gelen her türlü özveriyi gönülden yapacağımızın bilinmesini istiyoruz. İnsan hayatının mevzu bahis olduğu bu sağlık krizinde, pek çok sektörde olduğu gibi müzik sektöründe de derin ekonomik hasarlar oluşmakta. Uzun bir süredir ülkemizde yaşanan deprem, maden faciası, yurtiçinde ve yurtdışında yaşanan terör saldırıları olaylarında kepenk kapatan ilk sektör olarak müzik camiası, bu krizlerde ekonomik batağa saplanmış olmasına karşın elinden geleni yapmış; müziğin sadece "eğlence" olmadığını, insanların müzik ile bir araya gelip bir birine el uzatıp can verdiğini göstermiştir. Van Depremi için pek çok organizatör, mekân, işletmeci ve müzisyen bir araya gelip yardım konseri yapmış Van'a bir okul hediye etmiştir. Şehitlerimizin haberleri geldiğinde ilk önce mekânlar ve müzisyenler tepkisini göstermiş, sahnelerini susturmuş, bir kısmı gelirlerini ihtiyaç sahiplerine bağışlamıştır. Her dönemde yaşanan ekonomik kriz sonrasında hiç bir devlet kurumunun desteği olmadan tamamen kendi imkânlarıyla tekrar ve tekrar ayağa kalkmıştır. Müzisyenler, bağımsız yapım firmaları, bağımsız menejerlik firmaları, konser mekânları gibi başlıklar altında toplanabilecek müzik sektörü garsonlardan güvenlik elemanlarına, komilerden sesçilere, kulis sorumlularından teknik ekibe, müzisyenlerden rodilere, aşçılardan temizlik elemanlarına, firmalardaki sekreterlerden asistanlara yaklaşık bir milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Devletin önemli gelir kaynaklarından olan bu sektörün SGK ödemelerinden stopaja, KDV'den personel maaşlarına, mekân kiralarından seyahat sigortalarına kadar ciddi miktarda bir ödeme yükü vardır. Hali hazırda bir ekonomik darboğazda olan ve gelinen noktada tamamen şalteri indirme konumuna gelen sektörün, mevcut ekonomik hasardan kendi çabaları ile kurtulması imkânsızdır. Müzik, eğlence sektörü ve sahne sanatçıları emekçileri kısaca Türk müzik sektörü çalışanları için herkesi birliğe ve sesimizi duyurmaya devam ediyoruz. Müziğe ses ver'' ifadeleri yer aldı.