ARPANATOLİA Pekin’de Türk Expo Fuarı’nın açılış konserini gerçekleştirecek
Doğan Bulgun
Doğan BULGUN
ÜÇ müzisyen arkadaşın bir araya gelerek kurduğu ARPANATOLIA Grubu kısa bir süre önce “Ankara Barosu Gelincik Merkezi” yararına bir konser vermişti. Çağatay Akyol (Arp), Ferhat Erdem (Kaval – ney sipsi ve cura) ve Cemal Özkızıltaş'tan (Vurmalı çalgılar) oluşan grup bu kez 29 Nisan 2019 Pazartesi günü Pekin’de Türk Expo Fuarı’nın açılış konserini gerçekleştirecek.
Binlerce yıl öncesinde Anadolu topraklarında yapılan müziklerde yoğun olarak kullanılan lir, arp ve nefesli çalgılar, daha sonraki çağlarda da kullanılarak ve değerlerini artırarak günümüze kadar ulaştı.
Yenilenen yapıları ve renkleriyle günümüze kadar ulaşan bu çalgılar, tarihsel süreç içinde daha da gelişti ve değişti, ancak müzik kültürümüz içinde önem ve değerini korudu.
İşte bu enstrümanlar şimdi ARPANATOLIA ile ilk kez bir araya gelerek yeni ve farklı bir sentezi oluşturuyor.
3 bin 700 yıl önce Hitit uygarlığının müzik değerleri arasında önde gelen arp, kaval, çifte kaval ile günümüzün sevilerek dinlenen sipsi, ney ve modern arp gibi çalgıları bu projede bir araya getirildi.
ARPANATOLIA, Anadolu'nun zengin geleneksel müziklerinden derlenen türkülerini, âşıklarımızın deyişlerini yeni bir anlayış içinde yorumluyor. Binlerce yıl öncesinden gelerek hâlâ devam eden geleneksel müzik kültürü içindeki çalgıları modern arp ile buluşturarak böylece acılarla ve sevinçlerle harmanlanmış eşsiz güzellikteki ezgiler ortaya çıkıyor.
Grupta görsel sunumu Can Özgün, ses mühendisliği görevini de Bülent Yanıkoğlu yürütülüyor.
AŞDER Korosu’ndan ‘Türkü Rüzgârı’
KISA adı AŞDER olan Ankara Şizofreni ile Yaşamayı Öğrenme ve Destekleme Derneği bünyesinde çalışmalarını sürdüren Türk Halk Müziği korosu güzel ve anlamlı bir konser gerçekleştirdi. Sunuculuğunu Şenay Ceberut, şefliğini İTÜ Türk Müziği Devlet KonservatuvarTemel Bilimler Bölümü mezunu Nurgül Ateş Kızılgöz’ün yaptığı 23 koristten oluşan koro ülkemizin çeşitli yörelerinden seçilmiş birbirinden güzel türkülerimizi coşkuyla sundu. Konser öncesi kürsüye gelen AŞDER Yönetim Kurulu Başkanı Coşar Şarer konserin gerçekleşmesinde emeği ve katkıları olan kişi ve kurumlara teşekkür etti.
AŞDER 16 Mart 2007 tarihinde 17 kurucu üyenini öncülüğünde kurulmuş. Tüzüğündeki amaçlar doğrultusunda ilk olarak Türk Halk Müziği Korosu kurularak çalışmalara başlanmış, ardından resim ve ahşap boyama atölyeleri oluşturulmuş. Bir başka faaliyet alanı ise topluca tiyatro eserlerini izlemek, bu bugüne dek izlenen eser sayısı 35’i bulmuş.
Bir de yayınları var. Bir dergi adı AŞDER. 4 yıldır yayınlanıyor.
Yayınlanan son derginin 2. Sayfasında şöyle bir yorum var:
“Mızrak çuvala sığmaz, mızrakları çuvaldan çıkarıp, haydi şizofrenler gün ışığına, hayata karışmaya…”
Ve bir de topluma sesleniş:
“Ön yargısız, ön koşulsuz tüm şizofrenleri derneğimize üye olmaya çağırıyoruz. Katılın bize güç verin. Sensiz 1 eksiğiz.”
Derneğin adresi şöyle: Bayındır 1 Sokak No: 15 / 15 Kızılay – Ankara. İletişim için telefon numarası 0312 4325787 e-posta adresi ise; [email protected].
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası 26 Nisan Konseri
İDSO DenizBank Konserleri İstanbulluları klasik müzikle buluşturmaya devam ediyor. Her Cuma akşamı İstanbul’un çeşitli salonlarında müzikseverlere klasik müzik ziyafeti sunan İDSO, 26 Nisan 2019 Cuma akşamı saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) Orkestra Şefi Nikos Haliassas yönetiminde solist Merve Kocabeyler (Arp) ve solist Olgu Kızılay’a (Keman) eşlik edecek.
Konserde; Christos Papageorgiu’nun “ Keman Konçertosu”, Claude Debussy’nin “ Danses Sacree Et Profane” ve Georges Bizet’in “ Carmen Süit Numara 1 & 2“ eserleri icra edilecek.
İDSO Müdürü ve Program Koordinatörü Bülent Evcil; “26 Nisan Cuma akşamı gerçekleştirilecek konserimizde tüm müzikseverleri Caddebostan Kültür Merkezi’nde görmekten mutluluk duyacağız. Bu klasik müzik akşamını hep beraber yaşayalım” diyor.
Tuluyhan Uğurlu 9 yıl aradan sonra Diyarbakır’da
DÜNYACA ünlü sanatçımız piyanist-besteci Tuluyhan Uğurlu, 25 Nisan Perşembe akşamı (Yarın)Diyarbakırlı sanatseverlerle buluşuyor. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Cahit Sıtkı Tarancı sahnesinde verilecek konserin tüm biletleri satışa çıktığı gün bitti. Tuluyhan Uğurlu konserde müzik ve görüntülerle Anadolu tarih ve kültürünü anlatan “Güneş Ülke Anadolu” isimli eserini seslendirecek. Sanatçı konserini Diyarbakır’ın kültürel değerlerini anlatan görsel sunum eşliğinde seslendireceği bu yöreye ait türkülerle renklenen yepyeni bir eserle bitirecek.
Diyarbakır’da ilk konserini 2010 yılında üniversite kongre ve kültür merkezinde veren Tuluyhan Uğurlu, 9 yıl sonra tekrar Diyarbakır’a gelmesinin kendini çok mutlu ettiğini söyledikten sonra sözlerini şöyle sürdürüyor:
“İlk gelişimde kent merkezinde bir otelde kalmıştım. Sandalyemi kapının önüne çıkarıp gün boyu gelen gidenle sohbet etmiştim. Bugün hala o yıllardan kalan dostlukları sürdürürüm. 1951’de buraya gelen Yaşar Kemal izlenimlerini yazarken ‘O dar sokaklardan birinde yürürken bir evin kapısını çalsanız ve kendinizi tanıtsanız hemen içeriye buyur edilirsiniz. Güller içindeki bahçede konuk olursunuz’ diyor ya, ben aynı hisleri tüm Ortadoğu’da yaşıyorum. Bana tüm Batı dünyasını verseler yine de buraların dostluğu, insanlığı ve sıcaklığını hiçbir yere değişmem.
Anadolu’nun bu kadim kentinde barışın, adaletin, dostluk ve kardeşliğin yaşamasını bir zamanlar olduğu gibi Diyarbakır’ın yine güller şehri olmasını isterim…”
Ozan Selahattin Dündar’ın 60. Sanat Yılı kutlaması
HALK Ozanları Kültür Derneği (Ozan-Der) üyeleri 60. Sanat yılını kutlayan duayen ozan Selahattin Dündar onuruna düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Ozan – Der Başkanı Kamber Nar’ın ev sahipliğini yaptığı toplantıya sanatçının eşi Songül Dündar’ın yanı sıra çok sayıda tanınmış ozan katıldı. Konuşmalar yapıldı türküler ve deyişler seslendirildi. Yapılan konuşmalarda özellikle birlik ve beraberlik vurgusu öne çıktı.
Yorumlar