2015'in rövanşı mı?
Yusuf Kanlı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi beklenildiği gibi birinci turda tamamlanamadı ve yine birçok kamuoyu araştırmasında öngörüldüğü gibi, sırası farklı da olsa, birinci turun galipleri %32.36 oyla Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi başkanı Ersin Tatar ve %29.8 oyla bağımsız aday, mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı oldular. Şimdi soru 18 Ekim ikinci tur oylamasında ipi kim göğüsleyecek, cumhurbaşkanlığı koltuğu ve sorumluluğu kimde olacak?
Bu sonucun tartışılması elbette ki fazla yapılmayacak, seçimden başarısız çıkan liderlerin desteğine sahip olabilmek için her iki aday da dün ne dediğini boş verip uzlaşı arama çabası içerisine girecek.
73 yaş ile 2020 cumhurbaşkanlığı seçiminin en yaşlı adayı Akıncı açısından durum oldukça ilginç. 2015 seçimlerinde de birinci turda ikinci gelmiş ama Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) seçmeni ile kırgın ve hatta kendi partisinin adayına ihanet edecek kadar kızgın merkez sağ seçmenin desteği ile ikinci turda ipi göğüslemişti. Bu kez de bunu başarabilir mi?
Seçim sonucu incelendiğinde çok enteresan veriler var. Öncelikle seçime katılma oranı Kıbrıs Türk seçim tarihinde benzeri görülmemiş kadar az. Sadece %55.53. Daha önce de yazmıştım. Seçime katılma oranı çok daha düşük bir oran olsa bile KKTC seçim mevzuatında seçimin geçerliliği için katılma oranı düzenlemesi olmadığı için fark etmezdi. Merkez sağ ve merkez siyasi görüşteki önemli oranda seçmenin bu seçimdeki boykot oranını yükseltmede katkıları olduğu bilinmektedir. Solda da boykot kararında olan gruplar vardı elbette ama özellikle seçimlere gidilirken yaşanan müdahaleler sonrasında yaratılan kamplaşma bu seçmen grubunu sandığa gitmeye ikna ederken, aynı durum özellikle Kıbrıs Türk milliyetçileri arasında “terk edilmişlik” ve hatta “iradelerine ipotek konması” olarak algılandı maalesef.
Sonuçta, eldeki verilere göre ikinci. Turda ne olabilir?
Seçimin birinci turunda CTP lideri ve cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman %21.69 ayla üçüncü geldi. Basit matematikle Akıncı birinci turda Erhürman’a verilen oyları alabilir ise rahatlıkla tekrar cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak seçim dönemindeki gerek CTP gerekse de Erhürman’a yönelik Akıncı’nın kullandığı ve çok da dostça olmayan söylem tüm CTP seçmeninin oyunu almasında sıkıntı çıkarabilir.
Halkın Partisi’nin adayı Kudret Özersay sadece %5.73 oy alabildi. Bir önceki seçimde aldığı %21 oyla kıyaslandığında büyük bir hayal kırıklığı oldu. Halihazırda merkezde bir duruş sergilemesine rağmen Halkın Partisi hem sağ hem de sol tabandan destek alan bir siyasi hareket. Özersay, seçim sonrasında yaptığı değerlendirmede, biraz da kırgınlıkla, sonuçtan mutlu olmadığını ve siyasi geleceği hakkında yakında karar vereceğini söylese de, onun işareti HP’nin oyunun yönünü göreceli olarak belirleyecektir. Ancak, HP’nin sağ tabanının Akıncı’ya, sol tabanının da Tatar’a oy vermesi zor olacaktır. Korkarım çoğu sandığa gitmeyecektir ve seçimde belirleyici bir rol oynamayacaktır.
Serdar Denktaş ve Demokrat Parti (DP) ile Erhan Arıklı ve Yeni Doğuş Partisi (YDP) ise ikinci turda çok büyük olasılıkla Tatar’a destek vereceklerdir. Arıklı hem kendi geleceğini hem de ikinci turda partisinin tutumunu Çarşamba günü yetkili organlarda tartışıp karara bağlayacaktır. Serdar Denktaş açısından ise durum biraz farklıdır. Parti liderliğini bir yıl önce bırakan kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın oğlu sıfatıyla Serdar Denktaş seçim kampanyasında açıkça cephe aldığı Akıncı’yı desteklemesini beklemiyorum.
Ancak ne Serdar Denktaş ve HP’nin ne de Arıklı ve YDP’nin desteği Tatar’ı cumhurbaşkanlığına taşımaya yetmeyecektir. Nasıl Akıncı CTP ve daha soldaki ve bir kısmı her şeye rağmen boykotu tercih edip birinci turda sandığa gitmeyen küçük parti ve grupları kendisine desteğe ikna etme durumundaysa, Tatar da özellikle sandığı boykot eden Kıbrıs Türk milliyetçilerini, özellikle oldukça kırgın milliyetçi örgütlerin bir şekilde desteğini almayı, sandığa götürmeyi başarması gerekmektedir.
Mevcut durumda, Tatar bu bir haftalık süreyi iyi kullanamaz ise, korkarım selefi Derviş Eroğlu gibi birinci turda önde çıktığı seçim yarışının ikinci turunda başarısız olabilecektir.
Kısaca, 2015’in rövanşını yaşayacağız.
Yorumlar