19 Mayıs için Bilkent'te ‘Gençler Konseri’
Doğan Bulgun
Doğan BULGUN
BİLKENT Gençlik Senfoni Orkestrası 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na yönelik konserini 18 Mayıs Cumartesi günü Bilkent Konser Salonu’nda gerçekleştirecek.
Konseri, Bilkent Üniversitesinde şeflik alanında yüksek lisans eğitimini sürdüren Omid Mousavi yönetecek. Konserin solistleri ise seçmeleri kazanarak Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi öğrencisi olan Özberk Miraç Sarıgül (gitar) ile mezun piyanist Aksel Başaran.
Konserde Rodrigo’nun gitar ve orkestra için “Fantasia para un Gentilhombre” (Bir Beyefendi için Fantezi) başlıklı eseri, Liszt’in 2. Piyano Konçertosu ile Dvorak’ın “Yeni Dünyadan” başlıklı 9. Senfonisi seslendirilecek.
Konserin başlama saati; 20.00. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Bahçelievler’den (DSİ misafirhanesi önü) hareket eden ücretsiz servis izleyicileri Bilkent Konser Salonu’na ulaştıracak.
OMİD MOUSAVİ, 1988 yılında İran-Tebriz'de doğdu. Müzik eğitimine 6 yaşında keman çalışarak başladı. Küçük yaşlardan itibaren orkestralarda keman ve viyola çaldı. ZavenYedigarian ve BehrouzVahidiazar ile keman, Abbas Esmaili ile Pers makamsal müzikleri üzerine çalıştı. İran'da birçok konser verdi, ödüller kazandı. ABD'de UC Berkeley'de ve Falun Akademi’de müzik dersleri aldı. Uzun yıllar I. IonescuGalati ile keman ve orkestra şefliği çalıştı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde keman çalışmalarını Prof. Server Ganiyev, Prof. Toğrul Ganiyev ve Elif Enacar ile sürdürdü; 2016 yılında lisans diplomasını aldı.
2007 yılında George Enescu Keman Yarışmasında "En İyi Mozart Yorumcusu" seçildi. Pierre Amoyal, Alexander Markov, Igor Oistrakh, MaximVengerov, Schlomo Mintz ve TediPapavrami'nin ustalık sınıflarına katıldı. Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası ile Ankara Müzik Festivali’nde; Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ile Almanya'da Beethovenfest'te; Jose Luis Gomez yönetimindeki International YouthPhilharmonicOrchestra ile Birleşmiş Milletler haftasında, New York'ta Carnegie Hall, Symphony Space, Queens Theater, NYU Skirball ve Time Square'da konserler verdi. Türkiye, İran, Hollanda, İsveç, Fransa, Belçika, İsviçre, Ukrayna, Gürcistan, Kıbrıs ve Romanya'da konserler verdi.
Orkestra şefliği alanındaki çalışmalarına IlarionIonesco Galati'den aldığı derslerle başladı. Yüksek lisans eğitimini Bilkent Üniversitesinde Işın Metin'in şeflik sınıfında sürdürüyor. Valery Gergiev, Gürer Aykal, Vladimir Ashkenazy'nin ustalık sınıflarına katıldı, Jose Luis Gomez ile çalıştı. Mousavi halen Bilkent Üniversitesi’nde orkestra ve oda müziği derslerinde asistan olarak görev yapıyor.
ÖZBERK MİRAÇ SARIGÜL, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nın düzenlediği 2. Ulusal Klasik Gitar Yarışması’nda ikincilik, Sırbistan-Belgrad’da düzenlenen 17. Guitar Art Festival’de ikincilik, 2. Uluslararası Cemal Reşit Rey Klasik Gitar Yarışması’nda birincilik, 3. Uluslararası İstanbul Gitar Festivali’nde birincilik, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı 3. Ulusal Klasik Gitar Yarışması’nda birincilik, 5. Uluslararası İstanbul Gitar Festivali’nde birincilik ödülleri kazandı. Marco Socias, Pepe Romero, Aniello Desiderio, Hopkinson Smith, David Russell, Scott Tennant, Costas Cotsiolis, Zoran Dukic, Pavel Steidl, Marco Meloni, Lorenzo Micheli, Darko Karajić, Rovshan Mamedkuliev, Dale Kavanagh, Thomas Kirchhoff, Thomas Offermann, Gabriel Guillen’in ustalık sınıflarına katıldı. 2018’de Bilkent Senfoni Orkestrası ile Erzurum’da Rodrigo’nun Concierto de Aranjuez eserini seslendirdi. 2018 yılında Donizetti Klasik Müzik Ödüllerinde 18 Yaş Altı, Yılın Genç Müzisyeni seçildi. Eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’nde tam burslu olarak Prof. Kağan Korad’ın sınıfında devam ediyor.
AKSEL BAŞARAN, ilk piyano derslerini Prof. Binnur Ekber’den aldı. 2011 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Okulu’nda Prof. Gülnara Aziz’in öğrencisi oldu ve 2018 yılında Bilkent Üniversitesi’nden mezun olana kadar kendisiyle çalışmalarını sürdürdü. Eğitimi süresince çeşitli solo, oda müziği ve orkestra eşlikli konserlerde yer aldı. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli festivaller ile ustalık sınıflarında Jean François Heisser, Robert Levin, Stanislav İoudenitch ve Daejin Kim gibi sanatçılarla çalışma olanağı buldu. 2018-2019 konser sezonunda Balkan Senfoni Orkestrası ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Senfoni Orkestrası ile solist olarak çaldı. 2019 bahar döneminde Universität der Künste Berlin’de (Berlin Sanat Üniversitesi) Prof. Björn Lehmann’ın piyano sınıfına katıldı, eğitimine burada devam ediyor.
İdil Biret çalacak
HACETTEPE Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Büyük Önder Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını başlatan meşaleyi yaktığı 19 Mayıs 1919’un 100. yılında, bayramı özel bir konserle kutlayacak. ‘19 Mayıs Marşı’nın ilk kez seslendirileceği konserde, dünyaca ünlü piyanist
Milli Mücadelenin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını özel bir konserle kutlayacak. 19 Mayıs’ta saat 19.00’da, şef Burak Tüzün yönetiminde gerçekleşecek konserde, devlet sanatçısı, dünyaca ünlü piyanist İdil Biret, Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile birlikte sahne alacak. 19 Mayıs 100. Yıl Konserinde, anlatıcılar, solistler, korolar ve orkestra için yazılmış bir ‘sahne eseri’ olma özelliği taşıyan, söz ve müziği ünlü besteci Muammer Sun’a ait ‘19 Mayıs Marşı’ ilk kez seslendirilecek. Konserde, yine Muammer Sun’un ‘Kurtuluş’ ve ‘Cumhuriyet’ filmleri için bestelediği eserlerin yanı sıra Rahmaninov’un 2 no’lu piyano konçertosu seslendirilecek.
Konser, 19 Mayıs Pazar günü saat 19.00’da, Beytepe Yerleşkesinde bulunan Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Konser Salonu’nda gerçekleşecek.
ENGÜRÜ Terennüm Klâsik Türk Müziği Topluluğu
SES sanatçısı ve klasik koro şefi Vedat Kaptan Yurdakul’unOnursal kurucu başkanlığının yanı sıra şefliğini de üstlendiği Engürü Terennüm Klâsik Türk Müziği Topluluğu 40. Konserini verdi.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Fârâbi Salonu’nda gerçekleşen konserin sunumunu her zaman olduğu gibi Faruk Cenap Erdoğan yaptı.
Konserin öncesi bir konuşma yapan Dernek Başkanı Tanyol Çoruh etkinliğin gerçekleşmesine katkıları olan kişi ve kuruluşlara ayrı ayrı teşekkür etti. Çoruh konuşmasında düşüncelerini şu cümlelerle ifade etti:
“Terennüm Klâsik Türk Müziği Topluluğu olarak 20 yıldır; başka bir ifade ile yılda iki konserden hesaplanacak olursa tam 40 konserdir, mûsıkîmizin en prestijli, en sanatlı eserlerini, siz değerli dostlarımızla paylaşmaya çabasıiçindeyiz. Başlangıçtan bu yana hocamız ve şefimiz, değerli müzisyen Vedat Kaptan Yurdakul önderliğinde sürdürdüğümüz bu keyifli ve düzeyli yolculuğu, onunla birlikte (ve elbette çıtayı asla düşürmeksizin) gidebildiği yere kadar da götürmeye azimliyiz.
‘Makamlarımız ve Bestekârlarımız’ temalı bu 40. konserimizin birinci bölümünde farklı zamanlarda yaşamış çok değerli bestekârlar tarafından Türk Müziği repertuarına kazandırılmış olan Hicazkâr makamındaki eserlerin enseçkinleri yer alıyor. İkinci bölümde ise, koromuz ve solistlerimiz, merhum
Selahattin Altınbaş’ın güzel şarkılarını yorumlayacaklar. Bu nedenle bu akşam huzurlarınıza, bu değerli bestekârın birinci ve ikinci kuşak yakını olan saz sanatçılarının da katılacağı zenginleştirilmiş bir saz heyeti ile çıktık. Babalarını, dedelerini, amcalarını ya da dayılarını yaşatmak üzere konserimize katılmış olmaları nedeniyle, bütün akraba sanatçılara, büyük oğlu Sevgili Aygün Altınbaş’ın şahsında şimdiden teşekkür etmek istiyorum.”
Salona gelen müzikseverlerin yanı sıra bir de ünlü konuk sanatçı vardı: Ela Altın. Konseri büyük bir dikkatle izleyen Ela Altın’a şef Vedat Kaptan Yurdakul bir buket çiçek verdi. Altın koroyu çok beğendiğini, salonda olmaktan büyük keyif aldığını ifade etti.
Yorumlar