Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı yeni tebliğ taslağına göre, yumurtaların raf ömründe önemli bir değişikliğe gidiliyor.

Mevcut uygulamada kullanılan "son tüketim tarihi" ibaresi yerine, artık "tavsiye edilen tüketim tarihi" belirtilecek. Bu düzenleme ile yumurta israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.

"Yumurta uygun koşullarda muhafaza edildiğinde daha uzun süre tüketilebilir"

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyumlu olarak hazırlanan taslağın, yumurtanın raf ömrünü daha esnek hale getireceğini ve tüketici davranışlarında olumlu bir değişiklik yaratacağını söyledi. Afyon, "Marketlerden aldığımız yumurtaları, genellikle 'son tüketim tarihi geçti' diye çöpe atıyoruz. Ancak yumurtalar, uygun koşullarda muhafaza edildiğinde daha uzun süre tüketilebilir" dedi.

ABB, Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerini duyurdu! ABB, Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerini duyurdu!

Tebliğ taslağına göre, A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaşma süresi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olarak belirlendi. AB'de olduğu gibi, bu süre içinde sınıflandırılmayan ve işaretlenmeyen yumurtalar, gıda sanayinde kullanılan B sınıfı olarak değerlendirilecek. Afyon, bu sürenin Türkiye'deki uygulamalarla uyumlu olduğunu ve market denetimlerinin de bu çerçevede devam edeceğini belirtti.

Afyon, ayrıca yumurtanın uygun muhafaza koşullarında uzun süre dayanabildiğini vurguladı. "Kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakterilerden arınmış ve aşırı sıcağa maruz kalmamış yumurtalar çok daha uzun süre dayanır," diyerek, vatandaşların bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini ifade etti.

"Bazı ülkelerde 90 güne kadar tüketilebiliyor"

Bu yeni düzenlemenin, hem gıda israfını azaltmada hem de tüketiciye güvenli gıda ulaştırmada önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Afyon, "Bazı ülkelerde yumurtalar 90 güne kadar tüketilebiliyor. Biz ise AB kriterlerine uygun olarak 28 günü esas alıyoruz," dedi.

Rafta kalma süresi değişmiyor!

Afyon, marketlerdeki bu denetimlerin eskisi gibi devam edeceğine dikkati çekerek, "Taslakta' 28 günde nihai tüketiciye ulaştırılır' ibaresi var, yani 28 günün ardından tüketiciye ulaşmıyorsa raflardan toplanacak. Rafta kalma süresi olan 28 gün değişmiyor." diye konuştu.

Editör: Nur Yıldız