Yalnızlığın yaygın bir sıkıntı olabildiği günümüzde, ilişkiler ruh sağlığımız için hayati önem taşımaktadır. Değişen senaryolarda bizi önemseyen birisinin olması rahatlatıcı olabileceği gibi bir diğerine duyulan duygusal yakınlık hissi stresi ve kaygıyı azaltarak güvenlik duygusu yaratabilir.
Emel Çetin Yalçın
Doğaları gereği sosyal varlık olan insanlar, dünyaya geldikleri andan itibaren bağlantı arayışındadırlar. İlk bağı ebeveynlerinin dokunuşları ile kurarken daha sonra bunu arkadaşlıklar ve romantik ilişkilerle devam ettirirler. Bağlanma, bağ kurma doğuştan gelen güvenlik arzusunun bir kanıtıdır.
Günümüz ilişkilerinde değişimin hızına yetişemiyoruz. Eskiden potansiyel bir eşle okulda, sosyal ortamlarımızda tanışırken şimdi sosyal medya flört seçeneklerini sınırsız hale getirdi. Romantik ilişkilerdeki aranan yakınlık, duygusallık, güven, yoğunluk, derinlik, dürüstlük, merak veya kabul edicilik yerini konum takipleri, beğeni, stalklama, DM gönderme, hikâye paylaşımı gibi olgularla değiştirdi. Issız adamlar, ıssız kadınlar gerçeklikten kopuk arayışlar. Bunlar yalnızca son kuşakların değil her nesilden insanın kurduğu ilişkileri de etkilemektedir.
Bir ilişki karşılıklı anlayış, saygı, sevgi ve paylaşılan değerler üzerine kurulurken, tutku, yakınlık ve bağlılıkla sürdürülebilir. İlişkide ortak bir anlam yaratmak ve amaca ulaşmak için ilişkinin yüzde ellisinin yüzde yüz sorumluluğunu almak gerekir. Oysa yeni nesil ilişkiler sorumluluk yerine takılmayı tercih ediyor. Bu da ilişkileri sürdürmek veya sonlandırmak konusunda acımasız ve yaralayıcı davranışları beraberinde getirebiliyor.
Sosyal medyada ve günlük hayatımızda kullanılmaya başlayan pek çok farklı ilişki terimlerinden birkaçına göz attığımızda bunu daha iyi anlayabiliyoruz:
Benching: Birisi ile flörtleşirken kendisine daha uygun bir partner bulmak amacıyla başkaları ile de flörtleşmek ve flörtleştiği kişileri yedekte tutmak anlamına gelmektedir.
Ghosting: İyi giden bir ilişkide karşı tarafın iletişimi bir anda ve açıklama yapmaksızın kesmesi durumu ghosting terimi ile açıklanmaktadır.
Zombieing: Ghosting yapan kişinin bir süre sonra beklenmedik bir anda size geri dönmesi zombieing terimi ile açıklanmaktadır. Yani aslında hayatınıza devam ederken beklemediğiniz bir anda karşınızdaki kişinin zombi gibi geri dönmesi durumudur.
Breadcrumbing: Karşınızdaki kişi aslında ciddi bir ilişkiye hazır gibi kendini anlatsa da yaptığı tek şey ilişkiyi stabil tutmak ve bir sonraki adıma geçmemektir. Breadcrumbing uygulayan kişinin sizden hoşlandığını ve sizi tanımak istiyormuş gibi görünür fakat aslında olmayacak bir şey için size umut veriyordur.
Cushioning: Eski tutkusu ve heyecanı biten romantik ilişkiyi bitirmeden önce başkaları ile flörtleşmeye başlamak ve halihazırdaki ilişki bittikten sonra yaşanacak duygusal düşüşe “yastık koymak” anlamına gelmektedir. Böylece ayrılık sonrasında ilgisiz kalmayacak ve ayrılık acınıza yastık koyarak daha hafif atlatacaksınız.
Gaslighting: Karşınızdaki kişinin sizi manipüle ederek zihninizden şüphe edecek konuma getirmesidir. Örneğin eşini gerçekten aldatan bir kişinin böyle bir şey yapmıyormuş gibi eşine güvensizlik ve şüphe duyması konusunda suçlaması ve sorunun onda olduğunu düşündürmesi durumudur.
Cloaking ve Phubbing: Kötü bir ilk buluşma sonrası karşınızdaki kişinin sizi engellemesi durumu cloaking terimi ile tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra buluşma esnasında sizinle ilgilenmeyen ve telefonu ile vakit geçiren kişinin de davranışı phubbing terimi ile tanımlanabiliyor.
Fexting: Partnerinizle mesajlaşma yolu ile tartışmak fexting terimi ile açıklanmaktadır.
Love Bombing: Karşınızdaki kişinin sizi kendinize bağlamak adına çok yoğun bir şekilde size sevgi ve ilgi göstermesi bir diğer deyişle sevgi bombardımanına tutması durumudur. Bu durum sağlıksız ve istismar edici olarak görülmektedir.
Situationship: İlişkilerde duygusal bağa dayanan ancak uzun vadeli gelecek planlarına dayanmayan ilişkiler durumdaşlık terimi ile açıklanmaktadır.
Bu terimler, modern ilişkilerin karmaşıklığını ve sosyal dinamiklerini yansıtırken, sağlıklı iletişim ve sınırların önemini de gözler önüne seriyor. Bu tarz kavramlarla paketlenmiş hızlıca tüketilen "fast food" ilişkilerde yaşanılan anlık hazlar bedenimize olduğu kadar ruhumuza da zarar verebiliyor. Bunun bilincinde olmak; iletişim, güven, sınır koyma ve duygusal bağlılık gibi unsurlar üzerinde çalışmak, sağlıklı ve tatmin edici ilişkiler kurmak isteyenler için faydalı olabilir. İlişkide bu dinamiklerin anlaşılması ve yönetilmesi, ilişkilerinin kalitesini artıracaktır.