Her ailenin kendine özgü güçlü yanları ve zorlukları vardır. Bu yüzden her ailenin dinamiği farklıdır. Karmaşık aile dinamiklerini, psikoloji, sosyoloji ve antropoloji gibi çeşitli disiplinlerden yararlanarak inceleyebiliriz. Çünkü aileler çok yönlüdür ve sürekli olarak evrimleşir.

Emel Çetin Yalçın

İletişim kalıpları, güçlü yönleri, duygu durumları, bilişsel mirasları, kültürel yapıları, finansal olaylar ve teknolojik gelişmeler de dahil olmak üzere çok sayıda faktör tarafından şekillendirilebilir.

Bu dinamikleri anlamak, modern yaşamın zorluklarıyla başa çıkabilen sağlıklı bireyler, dayanıklı aileler yetiştirmek için çok önemlidir. 

Yeni aile modellerini incelendiğimizde geleneksel aile yapılarının yeni durumlara uyumlanmaya çalışırken, çeşitlenmeye ve çoğalmaya devam ettiğini gözlemlemekteyiz. 

Aşağıdaki farklı aile şekillerine dair bilinçlenmek, bizler için daha sağlıklı ve anlayışlı bir toplum oluşturma yolunda atılacak önemli bir adımdır.

Çekirdek aile: İlk aklımıza gelen geleneksel aile yapısı olarak bilinir. Bu aile tipi iki ebeveyn ve en az bir çocuktan oluşur. Toplumda, geleneksel çekirdek aile uzun zamandır çocuk yetiştirmek için 'ideal' olarak algılanırken saygıyla karşılanmaktadır.

Geniş aile: Kan bağı veya evlilik yoluyla akraba olan ve aynı evde yaşayan iki veya daha fazla yetişkinden oluşur. Bu aile, birlikte yaşayan ve çocukları büyütmek ve ev işlerini yapmak gibi ortak hedefler doğrultusunda çalışan birçok akrabayı içerir. Birçok geniş aile, birlikte yaşayan kuzenleri, teyzeleri veya amcaları ve büyükanne ve büyükbabaları içerir. Bu tür aile yapısı, maddi zorluklardan veya yaşlı akrabaların kendi kendilerine bakamamasından kaynaklanabilir. Geniş aileler ülkemizde oldukça yaygındır.

Karma aile: Üvey aile olarak da bilinir. İki kişinin bir araya gelip önceki ilişkilerinden bir veya birden fazla çocuk getirmesiyle oluşan bir ailedir. Karma bir aile kurulduğunda, çocuklarınız aynı yaş aralığında olabildiği gibi aralarında büyük yaş farkları olabilir ve ayrıca birlikte bir çocuğunuz da olabilir. Karma ailenin güzellikleri kadar zorlukları da olabilir.

Çocuksuz aile: Toplumda biraz görünmez aile gibidir, çünkü toplum tarafından belirlenen geleneksel standartları karşılamaz. Çocuksuz aileler, birlikte yaşayan ve çalışan iki partnerden oluşur. Çocuksuz birçok aile evcil hayvan sahibi olma sorumluluğunu üstlenir. 

Tek ebeveynli aile: Ebeveynlerden birinin tek başına olduğu ve çocuğun bakımından tek ebeveynin sorumlu olduğu aile yapılarındandır. En sık boşanma, ölüm gibi sebeplerle ortaya çıkan bir durum olsa da, eşlerin ayrı yaşaması, evlilik dışı birliktelikten çocuk sahibi olması da olabilmektedir.

Türkiye’de tek ebeveynlik sayısı daha çok boşanmalardan ve eş ölümlerinden dolayı artmaktadır.

Görüldüğü gibi günümüzde birçok aile türü vardır ve bazı aileler doğal olarak birden fazla kategoriye girer. Örneğin, tek ebeveynli bir ailede yaşıyor olabilirsiniz ancak aynı zamanda daha büyük, geniş bir ailenin parçası da olabilirsiniz. 

Bir aile biriminin nasıl göründüğü, tıpkı bir ailenin ne anlama geldiği gibi, farklı insanlar için farklı şeyler ifade edebilir.  Aile birbirine karşı sevgi, saygı ve destekle yaklaştığı sürece başarılı olma ve gelişme eğilimindedir. Ailelerin birbirleri ve kendileri için en iyi olanı yapması gerekir ve bu neredeyse her tür aile modeli için geçerlidir.

Mükemmel aile yoktur. Bu yüzden amaç mükemmellik değil, tüm aile üyelerinin refahını ve gelişimini destekleyen besleyici bir ortam da anlayışla bağlantı da olmak, açık iletişimde bulunmak, karşılıklı saygı, sevgi ve hoş görüyle paylaşılan değerlere odaklanarak sürekli yol alabilmek olmalıdır.

Sevgiyle kalın…