Uğur Mumcu’nun eşi Gülden Mumcu sergi açılışı yaptı
Birsen Gürdil
Ressam İclal Holman’ın kardeşi TBMM eski Başkan Vekili Güldal Mumcu, Ayvalık Orhan Peker Sanat Galeri’sinde düzenlenen bu sanat etkinliğine katılarak serginin açılışını da yapmıştır. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer ve eşi Yasemen Gencer’inde katıldığı törene Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanatoğlu ile çok sayıda sanatseverde katılmışlardır.
Bir süre açık kalacak serginin ilk günü Başkan Gencer sanatçımız Homan’ı özel bir plaketle ödüllenmiştir.
“İda’nın renkleri” Konulu karma sergi Güre’de açıldı:
Ressam Mualla Can, ressam Serhan Kerestecioğlu ve genç ressam Ayşenur Aydemir, yapıtlarını bir araya getirip Güre Atatürkçü Düşünce Derneği salonlarında sanatseverlerin beğenisine sunmuşlardır.
Her biri eğitimli sanatçı olan bu hanım yetenekler daha ziyade doğaya dönük çalışmaları ile dikkat çekmişlerdir. Güre’liler güzel sanatlara olan tutkularını geride bıraktığımız günlerde “Hoş bir sada” Türk Sanat Müziği konserleri ile de ortaya koymuşlardır.
Güre Musiki ve Kültür Derneği tarafından organize edilen konseri Muazzez Gülek sunmuştur. Koro şefi Ali Osman Çakır’ın yönetiminde kürdili hicazkar ve hicaz makamında oluşan bir repertuarla sahne alan ses ve saz topluluğu Güre Açık Hava Tiyatrosu’nu dolduran müzikseverler tarafından zevkle izlendi.
Zeytinliada tarihi kazıları bitmek üzere :
M.Ö. 300’lü yıllarda Balıkesir’in Erdek ilçesinde yaşandığı bilinen Paganda topluluğu Zeytinliada’da 4 kilise, 1 tapınak 1 roma hamamı ve bir kaçta yerleşim yapısı inşa ederek varlıklarını burada sürdürmüşlerdir.
Osmanlı döneminde karantina adası olarak kullanılan (Kera Panagia) yani Zeytinliada Cumhuriyet döneminde sit alanı ilan edilerek her türlü yatırıma kapatılmıştır.
Son yıllarda ise Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk’ün başkanlığında sekiz yıldan bu yana süren çalışmalar nihayet bitme aşamasına gelmiştir. Daha ziyade yabancı turistlerin büyük ilgisini çekecek olan kazılar sayesinde Zeytinliada Türkiye’nin ilk ada müzesi olacaktır.
Emekli idi şimdi takı ustası oldu:
Ayten Ekmen, yıllarca Turizm Bakanlığı’nda memur olarak görev yaptıktan sonra emekli olup 11 yıl önce Burhaniye’ye gelip yerleşmiş.
Bir süre sonra sıkılınca evde yemeni, kolye, bilezikler, iğne oyaları, doğal taşlardan takılar yapmaya başlamıştır. Burhaniye Belediyesi’nin Halk Eğitim Müdürlüğü’nün takı kurslarına da katılan bir çocuk annesi emekli ekmen, bu başarısından dolayı Burhaniye Belediyesi’nin İskele Ali Çetinkaya Parkı içinde açtığı stantta evinde ürettiği el işi objeleri satmak suretiyle hem oyalanmakta hem de aile bütçesine katkıda bulunmaktadır.
Zeytin çekirdekleri de işe yarıyor:
Burhaniye’de yine bir yetenek zeytinyağı fabrikalarından topladığı zeytin çekirdeklerini bir yıl beklettikten sonra onları özenle işleyerek takıya ve tespihe dönüştürmektedir.
SSK emekli 50 yaşındaki Gökhan Fırındaoturan, yaptığı objelerin beğeni görmesi üzerine Burhaniye İskele Gece Pazarı’nda açtığı standında 5 lira ile 10 lira arasında satarak daha rahat bir hayat yaşamaktadır. Hanımlar tarafından da beğenilen bu aksesuarlar göz nuru döken Fırındaoturan “Hem meşgul oluyorum, hem de para kazanıyorum” demektedir.
Bir erkek çocuk babası olan takıcı bu mesleği oğluna da öğretmeyi düşünmektedir.
Yorumlar