Suya yansıyan tarih
Birsen Gürdil
Birsen GÜRDİL
Son günlerde yurdumun muhtelif kentlerinde açılan çeşitli türde sergiler, sanatseverler tarafından ilgiyle izlenmiştir.
Türk ve Rus ressamlarının karma sergisi uzun bir süre açık kalacak şekilde İstanbul Kethüda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi salonlarında açılmıştır. Türk-Rus Kültür ve Turizm Yılı faaliyetli kapsamında, “İstanbul’dan St. Petersburg, Suya yansıyan tarih” adı ile açılmış olan sergi Beşiktaş Belediyesi ve Rusya Federasyonu İstanbul Konsolosluğu’nun işbirliği ile hazırlanmıştır.
Serginin açılışında ünlü tarihçi İlber Ortaylı ve Bedri Baykam’ın yanı sıra İstanbul’un iş ve cemiyet hayatının ünlü pek çok sanatsever bulunmuştur.
* Zaman yolcusu vapurlar
Zaman yolcusu vapurlar isimli sergi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde açılmıştır. Erdem Cever tarafından hazırlanan sergide Osmanlı bandıralı ve Osmanlı’dan cumhuriyet yıllarına taşınan, buharlı, yük ve yolcu vapurlarının asıllarına uygun olarak yapılmış yağlı boya tabloları, sanatseverlerin beğenisine sunulmuştur.
* “Bill Viola geçici sergisi”
Video sanatının öncülerinden biri olan Bill Viola, bu kez değişik bir çalışma ile yapıtlarını, “Bill Viola geçici sergisi” adı ile İstanbul Borusan Contemporary’de salonlarında sanatseverlerin beğenisine sundu. Aynı salonların bir başka bölümünde ise Borusan Çağdaş Sanat koleksiyonundan bir bölümünde seçkin, “Söylenir ve yarım kalır bütün aşklar yeryüzünde II” adlı bir başka sergide sanatseverlerle buluşmaktadır.
Bill Viola yapıtlarında büyüleyen işleri içine sinmiş büyük anlatının ipuçlarıyla bizi içine çekerken, doğum, ölüm, korku, arzu ya da gerçeklikle ilgili daha öğrenemediğimiz bir şeyi kulaklarımıza fısıldamaktadır. Sergi, 2020’nin Eylül ayına kadar açık kalacaktır.
* New York’ta bir Türk sanatçı
Medya sanatçısı Refik Anadol, “Makine Halüsinasyon” adını verdiği kişisel sergisi. ABD New York’ta açtı. Amerika’da yaşayan Refik Anadol Chelsea Market’in tarihi kazan dairesinde ilk dijital sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturmuş olan sanatçı, yapay zekâ kullanarak meydana getirdiği objeler sergiyi gezenler tarafından beğenilmiştir. İlginç bu sergi, 1 Aralık tarihine kadar açık kalacaktır.
* Sesler ve İzler Sergisi
Şimdiye kadar 110 kişisel sergi açarak erişilmesi güç bir rekorun sahibi olan Türk resminin usta sanatçılarından Ahmet Yeşil, bir süre açık kalacak olan eserlerini sanatseverler Galeri Diani salonlarında izleyebilecekler.
Bu sergisi ile 40. Sanat yılı kendine özgü görsel bir dil oluşturarak meydana getirdiği tabloları, uzun yılların emeğinin yapıtlarıdır.
* Hüseyin Avni Lifij “Çağın yenisi”
Pek bilinmese de Avni Lifij adlı ressamın gerçek değeri nihayet anlaşılmıştır.
Pek varlıklı olmayan bir ailenin çocuğu olarak 1886’da dünyaya gelen Avni, Çerkez sürgününden kaçıp, ailesi ile Samsun’a gelmiş, daha sonra İstanbul’a göç etmiş. Fransızcayı ve resim yapmayı kendi kendine öğrenen genç Avni, Cumhuriyetin kuruluş sürecine de tanıklık etmiştir.
Ressam, yazar, eleştirmen ve fotoğraf sanatçısı olarak o yılların üstün yetenekli biri olarak tanınmıştır. 1900’lerin başında Ayasofya Camii’nde çalışmalar yapan ünlü Henri Prost’la tanışan Avni, daha sonra Prost’un aracılığıyla Osman Hamdi ile tanışarak, ressam olarak kendisini kabul ettirmiştir.
Pipolu adam adlı tablosuna hayran olan Osman Hamdi, Lifij’in Fransa’ya gitmesini sağlamıştır. Çok güzel Fransızca konuşan, o yıllarda başına fes takmayan Lifij, görünüşü ve kıyafetleriyle tam bir batılı sanatçı gibi Paris’te çevre edinir ve Fermand Cosmos’un atölyesinde çalışma imkânı bulur. Nerede ise hiç tanımadığımız Avni, kısa yaşamı boyunca 1000’in üzerinde eser meydana getirmiştir.
Lifij, Atatürk ile de tanışmıştır. Ünlü ressam Mareşal Fevzi Çakmak’ın da yağlı boya tablosunu yapmıştır. 1927 yılında vefat eden Avni’nin depolarda saklanan yapıtları eşi Harika Lifij’in yeğenleri sayesinde gün yüzüne çıkmıştır. Ressamın yapıtları Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yorumlar