Japonların uzun yıllardan beri süsleme sanatı adı altında meydana getirdikleri bir birinden zarif bayan süsleri, kolyeleri, küpeler ve pek çok giysilerde kullanılan aksesuarların "Şippoyaki" denilen bir sanat koludur.
Ülkemizde de uzun yıllar muhtelif yörelerde bu tip el işi hanım süsleri yapılmış ve adını da Mine’cilik, yani Mine Sanatı adı, Japon Şippoyaki sanatçıları bu sanat kolundaki çalışmalarını bir hobi olarak sürdürürken ülkemizde Mine işçiliği yapan hanımlarımıza, yakınlarına, ortaklarına ekonomik bakımdan yardımcı olmak amacı ile bir kooperatif kurulması, bu etkinliklerde emek verenlere ve yakınlarına sosyal, kültürel ve ekonomik bakımından huzurlu, rahat bir yaşam sağlamak gayesi güdülmüştür.
2004 yılında Ankara da Zeytindalı Kadın Çevre ve Kültür İşletme Kooperatifi adıyla kurulan bu birliğin bir amacı da çalışanlarına sağlıklı, huzurlu ve güvenilir bir ortamda yaşamalarını sağlamaktır.
Bu projenin diğer bir özelliği ise kadın istihdamının arttırılması, kadınların ekonomik hayatta yer alması, her şeyin ötesinde ekonomik özgürlüklerinin sağlanmasıdır. Nitekim son yıllarda kadınlarımıza karşı girişilen taciz, tecavüz ve vahşetin kökeninde mağdur olan kadınlarımızın hemen hemen yarınsından çoğunun ekonomik özgürlüğe sahip olmadığı görülmüştür.
Kooperatif bünyesinde oluşturulan projeler Dünya Bankası ve Avrupa Birliği tarafından da amaca uygun bulunmuş ve gerekli destek sağlanmıştır. İşte Zeytindalı Kadın Çevre ve Kültür İşletme Kooperatifi çalışanlarından bir grup, Çankaya Halk Eğitim Merkezi’nde ve kooperatifin sanat atölyesinde Mine işçiliğinin en zarif örneklerini büyük sabır ve incelikle yaparak ortaya bir birinden zarif, süslü ve değerli takılar üretmeye başlamışlardır.
Mine işçiliği, daha doğrusu süsleme sanatında objeler altın, gümüş ve bakır levhalara form verilip, üzeri cam tozları ile renklendirilerek 800-900 derecedeki fırınlarda pişirilmesi ile oluşmaktadır. İşte bu büyük sabır ve emek isteyen takı süs sanatı incelikleri, 1912 yılında Ankara’da kurulan takı atölyesinde bu mesleğe kendilerini adamış olan hanımlarımıza, Eğitmen Fatma Usta’nın yönteminde bir birinden zarif hanım süsü eşyaları üretimi öğretilmektedir. Kooperatifin bugün aktif olarak çalışmakta olan dikiş atölyesi, takı ve kuyumculuk atölyeleri yetenekli hanımlarımıza yeni ufuklar açmaktadır.
Kooperatif sanat atölyesinde eğitmen Fatma Usta’nın yönetiminde mine ve takı kursları başarılı bir şekilde devam ederken Esma Yıldırım, Figen Aygün, Filiz Bilgin, Lale Edgüer, Mediha İzgi, Nurgül Ateş, Nermin Gürcan, Neslihan Yapar ve Sonat Öztürk çağdaş görüşleri ile birbirinden güzel takıları gün yüzüne çıkartan yetenekli hanımlarımızdır. İşte insan zevkinin ve göz nurunun ürünleri olan bu takılar geride bıraktığımız hafta başında Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi’nde meraklıların beğenisine sunulmuştur. Bir nevi hanımlarımızın süs zevklerine hitap eden bu birbirinden güzel takı ve benzeri objeleri meraklı bayanlar ilgi ile izlemişlerdir.
Fırsatı kaçırmayın kısa bir süre açık kalacak bu nadide sergiyi mutlaka görün ve ikinci bir modeli olmayan süslerden bir veya birkaç tane alarak hem çevrenizdekilere hava basarsınız, hem de Zeytindalı Kadın Çevre ve Kültür İşletmesi mensuplarına yardım etmiş olursunuz. Ben beğendiğim birkaç takıyı kendim ve sevdiğim birkaç dostuma hediye etmek için satın aldım. Zira bir benzeri olmayan bu el işi takıları kullanmak bence bir ayrıcalıktır.
Bu arada sizlere bir de müjde vereyim; şayet böyle bir sanat dalında çalışmak veya hobi olarak takı kurslarına başvurmak isterseniz. Çankaya Halk Eğitim Merkezi’nde Eğitmen Fatma Usta’ya başvurabilirsiniz. Kolunuzda bir altın bilezik olmasını istiyorsanız. Bu fırsatı kaçırmamanızı tavsiye ederim.