50. Yıl bir kuşaktan bir kuşağa
Birsen Gürdil
50. yıl, yarım asır insan ömründe pekte küçümsenmeyecek kısa yıllar işte bir üstün yetenek bu kısa zaman içine sayısız bestesini ve de pek çoğu günlerin anlamlarını da melodilerle toplumlara mal etmiş şarkıları ve de sayısız kitaplarla bir dönemin gençlik kültürüne yön vermiş bir isim o, Zülfü Livaneli.
Evet, geride bıraktığımız günlerde yakın dostları bu ünlü yazarımızı sanat hayatında 50’nci yılını kutlamak için zorda olsa ikna etmişlerdi. Ünlü sanatçının böyle bir kutlamaya hiç sıcak bakmadığını, böyle bir düzenlemenin çok büyük bir iş, maliyeti çok yüksek olacağını ileri sürerek bu düzenlemeye karşı çıkmıştı. Seyhan müziğin sahibi Bülent Seyhan, gerekli çalışmalarını yapmış, Zülfü Livaneli’nin karşısına çıkıp projesini açıklayıp, 50. Yılını 50 şarkılı bir albümle kutlamak istediğini belirtmişti. Pek çok ünlü sesin üç albümden oluşan bu CD’lerin çalışma aşamasında Çaba Derneği’nden Özlüm Can Kurtaran, bir sahne konseri düzenlemek istediklerini, gelirinin de Çaba Derneği’ne bağışlanmasına da sıcak bakan Livaneli, uzun süren çalışmaların ardından son yılların en muhteşem konseri, 50 ünlü sesin iştirakiyle ve doldurulan 3 albümün tanıtımı için İstanbul’da düzenlenen konserde sanatçının sevenleri, çok yakın dostları ile bir araya geldi.
Çağdaş ve Bağımsız Yardımlaşma (ÇABA) derneği tarafından düzenlenen görkemli 50. Yıla kutlama konserine İstanbul’un çok elit tabakası ve sanat dünyamızın ünlü isimleri katılmıştı. Zorlu PSM’ deki konser Zülfü Livaneli’nin bir şarkısını 6 ile 19 yaşındaki 60 çocuktan oluşan “Çocuk kalbim söyler” korosu tarafından seslendirildi. Turhan Yükseler Orkestrası eşliğinde sesleri ile geceye renk katan sanatçılar ise Yoncalodi, Linet, Feridun Düzağaç, Kubat, Göksel, Derya Köroğlu, Funda Arar, Sıla, Kenan Doğulu, Sezen Aksu, Bekir Ünlü Ataer, Yaşar ve Kardeş Türküleri konseri izleyen binlerce kişi arasında Doğan Holding Onursal Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, eşi Ali Sabancı, Aziz Yıldırım, Hüsnü Özyeğin, Deniz Çakır, Önder Fırat, Menderes Samancılar, kaleci Volkan, Zeynep Demirel, Aydın, Sema Doğan, Beren Saat, Defne-Mithat Can, Mine Karpakçıoğlu, Berna Sağlam, Naipoğlu, Mustafa Tavioğlu, Metin-Aslı Şen, Murat Aksu ve Ertuğrul Özkök gibi pek çok ünlüde salonu dolduran binlerce kişiden bazıları idi.
Bugünlerde söz-beste yapmanın dışında son kitabını bitirme gayreti içinde bulunan ünlü yazarın “Mutluluk” romanının satışından fazlası ile memnun olduğu da biliniyor. Aynı zamanda sinema filmi olarak ta beyazperdeye aktarılan Mutluluk ABD’de gösterime girmiş bir başarılı eseridir. Özgü Namal’ın Meryem karakterini canlandırdığı yapıt pek çok ülkede ödüller kazanmıştı. Ünlü yazarın “Serenad” adlı romanı ise bir yabancı film şirketi tarafından sinemaya uyarlanacaktır. Halen senaryo çalışmaları üzerindeki faaliyetlerin akabinde dekor ve mekân çalışmaları yapılacak olan bu eserinin de dünya sinemalarında gösterileceği belirtilmektedir.
Livaneli’nin pek çok romanını TV dizisi yapmak isteyen yapımcı şirketlere “Hikâyeyi uzatıyorlar. Lastiğe çeviriyorlar” diye sıcak bakmadığını her vesile ile dile getiren ünlü yazarın romanları ve bestelenen şarkıları bugün pek çok ülkede gösterilmekte ve söylenmektedir. Hayatının bazı devrelerini yurtdışında geçirmek zorunda bırakılan bestekâr, yazar Türkiye’nin en çalkantılı 60’lı yıllarında bestelediği, yazdığı romanlarla uzun bir döneme ismini yazdırmıştır. Müziğinin yanı sıra, kaliteli şairlerin dizelerini de müzikle buluşturmakla kalmamış, bestelenen şiirler, şarkılar bugün dahi değerinden hiçbir şey kaybetmediği görülmüştür. Livaneli için görüş ve duygularını belirten pek çok insan içinde Mikis Theodorakis, Abidin Dino, Onat Kutlar, Uğur Mumcu, Yaşar Kemal, Maria Farantouri, Erdal Öz, Altan Gökalp ve Doğan Hızlan’ı sayabiliriz.
Kutluma konserinde sahne alan Zülfü Livaneli, salonu dolduran sevenlerinin alkışları arasında yaptığı kısa bir teşekkür konuşmasından sonra “Yiğidim, aslanım burada yatıyor” ve “Güneş topla benim için” adlı şarkılarını seslendirmiştir. Ayakta alkışlanan sevilen, sayılan gerçek yetenek Livaneli’nin 3 albümden oluşan CD’sine gelin bir göz atalım.
Bir dönem gençlik Zülfü’nün şarkıları ile büyümüştü. O gençler bugünün yaşlıları ama yinede ünlü bestekârın eserlerini dinlemekten geri kalmamaktadır. İşte 50. Yıl bir kuşaktan bir kuşağa, Sezan Aksu, Candan Erçetin, Sıla, Selda Bağcan, Yaşar, Kardeş Türküler, Funda Arar, Yeni Türkü, Linet, Mert Fırat, Aynır, Melihat Gülses, Bekir Ünlü Ataer, Tuna Velibaşı, Özgün, Fazıl Say, Serenad Bağcan, Kubat, Suavi, Aynur Aydın, Zuhal Olcay, Teoman, Yoncalodi, Gece Yolcuları, Nükhet Duru, Feridun Düzağaç, Abuzer, Mehmet Erdem, Halil Sezai, Şevval Sam, Jehan Barbur, Fırat Tanış, Rodin, Kenan Doğulu, Orkan Oğur, İsmail H. Değirmencioğlu, Göksel Levent, Cengiz Özkan, Onur Akın,Harun Tekin, Morötesi, Sevcan Ertem, Selçuk Balcı, Ata Demirer, Seyfi Yerlikaya, özlem Taner, Ciwan Haco, Kardeş Türküler, Çocuk Kalbin Seni Söyler Korosu, Bonus Track, Hennıng Schmıedt-Ulruch Maiss ve veda film müziği, şimdiye kadar Türkiye de hiçbir sanatçının onuruna böyle 50’nin üstünde sanatçının katılıp albüm yaptığı görülmemiştir. CD’leri ile kitapları, filmleri ve konserini onurlandıran vefalı dostlarının varlığı ile adını altın harflerle Türk sanat ve Edebiyat tarihine yazdıran gururumuz Zülfü Livaneli’yi bende yürekten kutluyorum. En verimli günlerini yazarak ülke kültürüne katkı sağlamak için varlığının şart olduğuna ve sağlıklı, uzun ömürlü çalışmalarda bulunması dileğim ile.
Yorumlar