Doğan BULGUN
İKSV tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül – 5 Ekim 2020 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanındaki müzikseverlerle dijital ortamda buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıla özel olarak, programındaki tüm konserlerin çevrimiçi yayımlanacağı festival, online.iksv.org adresinden takip edilebilecek. Festival kapsamında, 18 Eylül’den itibaren her gün yeni bir konser erişime açılacak ve konserlere 30 gün süreyle ulaşılabilecek. İzleyiciler bilet satın aldıkları konserleri, izlemeye başladıktan sonra 7 gün boyunca görüntüleyebilecek. Festival nedeniyle bu yıl üç özel ödül de sahiplernini bulacak. Festivalin Onur Ödülü Ahmet Say’a, Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Alexander Rudin’e, 2019 Aydın Gün Teşvik Ödülü, Elvin Hoxha Ganiyev’e sunulacak
FESTİVAL, ÜÇ YENİ ESER SİPARİŞİYLE SANATSAL ÜRETİME KATKISINI SÜRDÜRÜYOR
2011 yılından bu yana çağdaş müzik üretimine katkıda bulunmak amacıyla yurtiçinden ve yurtdışından bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali, bu yıl sipariş ettiği üç yeni eserden birinin dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. İki eserin prömiyerleri ise önümüzdeki yıl festivalde gerçekleştirilecek.
48. İstanbul Müzik Festivali’nin eser siparişlerinden, besteci Turgay Erdener’in Pastoral Dokuzlu “alla turca” eseri dünyada ilk kez festival kapsamında dinleyicilerle buluşacak. Festivalin Ernst von Siemens Müzik Vakfı fonu desteği ile Tekfen Vakfı ortak siparişi olan Hasan Uçarsu’nun Toprak Sever İnsanları Birer Birer eserinin dünya prömiyeri ile İstanbul Müzik Festivali, Essen Philharmonie, Riga Güz Oda Müziği Festivali ve Hoffmann Vakfı Başkanı André Hoffmann’ın desteğiyle Wigmore Hall ortak siparişi, Peteris Vasks’ın bestelediği Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No. 6 eserinin Türkiye prömiyeri ise önümüzdeki yıl festival kapsamında gerçekleştirilecek.
Beethoven’ın 250. doğum yılı kutlamalarının merkezi konumundaki BTHVN2020 kapsamında gerçekleştirilen Beethoven Pastoral Projesi, doğanın tehdit altında olduğu ve insanlığın çevreyi ve kaynakları hızla tahrip ettiği günümüzde, dünyanın dört bir yanından sanatçıları insanlık ile doğanın uyumlu birlikteliğine dair kendi vizyonlarını geliştirmeye çağırıyor. Turgay Erdener, 48. İstanbul Müzik Festivali siparişi olan yeni eseri Pastoral Dokuzlu “alla turca”da Beethoven’ın Pastoral Senfoni’si ile Beethoven döneminde yaşamış Osmanlı bestecilerinin eserlerinden seçtiği temaları harmanlayarak geleneksel müzik ve klasik batı müziği çalgılarını birlikte kullandığı yepyeni bir eser yaratıyor. Dünya prömiyeri yapılacak Pastoral Dokuzlu “alla turca”, usta sanatçılar Derya Türkan, Yurdal Tokcan, Serkan Mesut Halili, Aykut Köselerli, Kağan Yıldız ve Semplice Quartet’i bir araya getiriyor. STONELINE sponsorluğunda gerçekleşecek konser, 27 Eylül Pazar günü saat 20.00’de erişime açılacak.
İKSV ALT KAT İŞBİRLİĞİYLE, BİRLİKTE GÜÇLÜ SESLER KOROSU II
2019 yılında farklı engelleri olan çocuklar ve gençleri Barış İçin Müzik Vakfı Gençlik Korosu ile bir araya getiren Birlikte Güçlü Sesler Korosu; bu yıl mülteci çocuklarla Türkiye’den çocukları buluşturuyor. İKSV Alt Kat tarafından, ilk dönemi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen projenin ikinci dönemi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) değerli katkılarıyla gerçekleştiriliyor. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden gelen çocuklardan oluşan, şefliğini Zeynep Eren Kovankaya’nın üstlendiği koro, çokdilli bir repertuvarla festival izleyicisiyle buluşacak ve müziğin farklı kültürler arasındaki birleştirici gücünü ortaya koyacak. Mart-Ağustos ayları arasında çevrimiçi olarak sürdürülen çalışmalarla festival performansına hazırlanan Birlikte Güçlü Sesler Korosu II, 2 Ekim Cuma günü saat 20.00’de Festival Özel: BİFO “Baroktan Klasiğe” konseri öncesinde izlenebilecek.
GELECEĞİN KADIN YILDIZLARI FESTİVALDE PARLIYOR
İstanbul Müzik Festivali kapsamında, TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliğiyle 2018 yılında başlatılan ve geleceğin kadın müzisyenlerini destekleme amacını taşıyan Yarının Kadın Yıldızları projesi, üçüncü yılında üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor.
Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurt dışında bir müzik okulundan kabul alan veya eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, yarışma gibi yurt dışı etkinlikler veya çalgı alımı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabiliyor. Başvurular İKSV Genel Müdür Yardımcısı, müzikolog Dr. Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, orkestra şefi ve CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyano ikilisi Ufuk & Bahar Dördüncü ve piyanist İris Şentürker’den oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Destek almaya hak kazanan müzisyenler; Aslıhan Gençgönül (viyolonsel), Billur Ongun (trompet), Cansu Özdamar (piyano), Doğa Çetin (keman), Ece Selin Yüksel (flüt), İdil Bursa (viyolonsel), İlke Işı Tuncer (keman), İrem Özyiğit (kontrbas), Mercan Demirkanlı (flüt), Nora Heder (viyola), Seher Karabiber (flüt) ve Simay Gönültaş (fagot) oldu.
Özberk Miraç Sarıgül’den uluslararası büyük başarı
BİLKENT Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi lisans öğrencisi Özberk Miraç Sarıgül 2020 Florida Guitar Foundation Competition’da, Intermediate Divison (25 yaş altı) kategorisinde birinci oldu.
Zorlu rakipleri arasından sıyrılan Özberk Miraç Sarıgül en küçük yarışmacı olmasına rağmenbirincilik ödülünü kazanmayı başardı. Yarışmaya 26 ülkeden çok sayıda gitarist katıldı. Yapılan ilk tur elemeleri sonucunda final turuna 10 kişi seçildi. İnternet üzerinden yayınlanan final turu sonucunda Özberk Miraç Sarıgül birinci seçildi. Genç gitarist 2019-2020 sezonunda 4 uluslararası yarışmada 2 birincilik, 1 ikincilik ödülükazandı.
KİMDİR?
Özberk Miraç Sarıgül, yurt içinde ve dışında birçok konser vermesinin yanında ulusal ve uluslararası yarışmalara katıldı, çeşitli okullardan davetler aldı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen 2. Ulusal Klasik Gitar Yarışmasında ve Guitar Art 17. International Guitar Festivali Beograd – Serbia Yarışması’nda ikincilik; İstanbul 2. Uluslararası Cemal Reşit Rey Klasik Gitar Yarışmasında, 3. International İstanbulClassical Guitar Festival Yarışması, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen 3. Ulusal Klasik Gitar Yarışması’nda ve 5. International İstanbul Guitar Festival Yarışmasında birincilik, elde ettiği dereceler arasında bulunuyor. Conservatoire de Paris, Royal Academy of Music, davet aldığı okullardan bazıları.
Leo Brouwer, Marco Socias, Pepe Romero, Aniello Desiderio, Hopkinson Smith, Marcin Dylla, David Russell, Hubert Kappel, Scott Tennant, Costas Cotsiolis, Zoran Dukic, Pavel Steidl, Marco Meloni, Goran Krivokapić, Lorenzo Micheli, Enno Voorhorst, Danijel Cerović, Darko Karajić, Mathias Seidel, Christian Lavernier, Rovshan Mamedkuliev, Dale Kavanagh, Thomas Kirchhoff, Thomas Offermann, Gabriel Guillen gibi birçok sanatçının ustalık sınıflarına aktif olarak katıldı.
Bilkent Senfoni Orkestrası ile Erzurum’da 2017 yılında, 2018 yılında Ankara’da, Rodrigo’nun Concierto de Aranjuez eserini seslendirdi. 2019’da Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ile Rodrigo’nun Fantasia Para un Gentilhombre konçertosunu seslendirdi.
Her yıl çeşitli festivallere ve konserlere davet edilen sanatçı 2018 yılında 8. Donizetti Klasik Müzik Ödüllerinde “18 Yaş Altı: Yılın Genç Müzisyeni” ödülüne layık görüldü. Lions Avrupa Müzik Yarışması Türkiye Finalinde birinci oldu. 23 ülkenin kendi yerel seçmelerinde birinci seçilen gitaristler 2019 yılının Ekim ayında Estonya’nın başkenti Tallinn’de düzenlenen yarışmada ülkelerini temsilen yarışmaya katıldılar. Sarıgül, 18-23 yaş arası kategorisinde “Avrupa’nın en iyi gitaristi” seçildi. 2020 yılında ise Montenegro Guitar Competition yaş sınırı olmayan kategoride ikinci oldu.
Halen Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde tam burslu olarak Prof. Kağan Korad ile eğitimine devam ediyor.
Barçın ve ‘Terk Edilmiş Gibi’
GÜÇLÜ sesiyle ve özgün tarzıyla müzikseverlere iddialı bir merhaba diyen ''Barçın'', değerli sanatçı Hüseyin Altın’ın efsanevi şarkısı ''Terk Edilmiş Gibi''yi yeniden yorumladı.
Sözleri Gönül Şen’e, müziği Mustafa Sayan'a ait olan ''Terk Edilmiş Gibi''nin yepyeni ve günümüz alt yapısına uygun düzenlemesi ise Cenk Kandıralı imzası taşıyor.
‘’Barçın’’, yeniden seslendirdiği ‘’Terk Edilmiş Gibi’’ şarkısı ile ilgili duygularını ve heyecanını ise şu sözlerle dile getirdi; ‘’Rahmetli Hüseyin Altın'ın eski bir şarkısı ‘’Terk Edilmiş Gibi’’ beni de derinden etkileyen bir şarkıdır özellikle kızı Hilal Altın’la tanışıp mezar taşında şarkının ilk mısrasının yazdığını öğrenince daha da etkilenip şarkıyı aldım umarım beğenisi ve dinleyeni bol olur.’’
‘’Barçın’’ın yepyeni projesi ‘’Terk Edilmiş Gibi’’ şarkısının klibi ise Ferhat Göçer’in evindeki stüdyosunda 6 saate yakın bir sürede çekildi. Ercan Şencan yönetmenliğinde çekilen klipte ‘’Barçın’’; şarkının sayısız anılarla ve değerlerle dolu her mısrasını klip görüntülerinde yüzüne de yansıtıyor.
‘’Barçın’’ın yeni projesinin prodüktörlüğünü ise son dönemlerin başarılı isimlerinden ‘’Erkan Şen’’ üstlendi.
TANIYALIM…
Ahmet Say
48. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, müzik eğitimcisi ve müzik yazarı Ahmet Say’a sunulacak.
Cumhuriyetimizin kuruluş dönemi eğitimcilerinden, matematik öğretmeni Fazıl Say ile felsefe öğretmeni Nüzhet Say’ın oğlu olan Ahmet Say, 1935’te İstanbul’da doğdu. Küçük yaşta özel derslerle piyanoya başladı. 1946’da Ferdi Statzer’in isteği üzerine İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi. Demirhan Altuğ’un teori ve solfej, Verda Ün’ün piyano, Raşit Abed’in armoni öğrencisi oldu. 1950’de konservatuvardan ayrıldı; liseden sonra Almanya’da basın-yayın öğrenimi yaptı (1954-1960). Bu yıllarda müzikolog Kurt Köhler’in özendirmesiyle müzikbilime ilgi gösterdi. Yurda dönünce Bingöl’de halk eğitimcisi ve amatör folklorcu olarak çalıştı. Türkü, ağıt, masal ve destanlar derledi; çocuk ve gençlik koroları, halk dansları toplulukları kurdu (1960-1964). İzlenimlerini edebiyat alanında değerlendirdi, roman ve öyküleriyle ödüller aldı: TRT Ödülü, Sabahattin Ali Ödülü, Milliyet Roman Yarışması Ödülü ve Antalya Film Festivali Ödülü. 1964’te Ankara’ya yerleşerek gazete ve dergilerde çalıştı, aylık edebiyat dergisi Türkiye Yazıları’nı yayımladı (1977-1983). 1974’ten başlayarak müzik eğitimciliğine ve müzik yayımcılığına yönelen Ahmet Say, kurmuş olduğu Müzik Ansiklopedisi Yayınları’nı yönetiyor, müzik eleştirileri ve müzik kitapları yazıyor.
Alexander Rudin
48. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden Alexander Rudin’e sunulacak. Ödül, Alexander Rudin’e önümüzdeki yıl gerçekleşecek festivalde takdim edilecek.
Alexander Rudin dünyaca ünlü bir viyolonselci, düzenli olarak uluslararası senfoni ve oda orkestralarını yöneten bir şef, piyanist, klavsenci, Moskova Devlet Konservatuvarı’nda profesör, eski notalar üzerine bir araştırmacı, oda müziği notaları edisyonları hazırlayan bir yazar ve orijinal müzik serileri yaratıcısı. Alexander Rudin, Rusya’da yeni tür bir icracı: Evrensel bir müzisyen.
Elvin Hoxha Ganiyev
İKSV tarafından, geleceğin müzisyenlerinin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılından bu yana verilen Aydın Gün Teşvik Ödülü keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev’e sunulacak.
1997’de müzisyen bir aileye doğan Elvin Hoxha Ganiyev kemana beş yaşında başladı. Henüz sekiz yaşındayken büyükbabası Server Ganiyev ile birlikte ilk orkestralı konserini veren sanatçı, aynı yıl Zürih Konservatuarı’nın genç sanatçı programına kabul edildi. On yaşındayken Vladimir Spivakov yönetimindeki Moskova Virtüözleri ile birlikte ilk konserini Kremlin Sarayı’nda veren Ganiyev, çalışmalarını İspanya Escuela Superior de Música Reina Sofía’da sürdürdü. Genç sanatçı, yüksek lisans eğitimine halen Almanya’da Hochschule für Musik Theater und Medien Hannover’de devam ediyor.
Elvin Hoxha Ganiev, bugüne kadar Zubin Mehta, Yuri Bashmet, Sasha Goetzel, Gürer Aykal, Rauf Abdullayev, Placido Domingo, Jules van Hessen ve David Bernard gibi seçkin şeflerle çalıştı, Vadim Repin, Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Cihat Aşkın ve Fazıl Say gibi müzik dünyasının yıldızlarıyla Carnegie Hall, the Berlin Philharmonic Hall, Tchaikovsky Concert Hall, Opera Garnier Monte-Carlo, Amsterdam Concertgebouw ve Londra the Royal Albert Hall gibi prestijli mekanlarda konserler verdi. Ganiev henüz 13 yaşındayken Gürel Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın verdiği 38. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde solist olarak yer aldı. Aralarında Moskova Virtüözleri, Shanghai Oda Orkestrası, Amsterdam Filarmoni, Borusan İstanbul Filarmoni, Azerbaycan Filarmoni, Katar Filarmoni, Odessa Filarmoni, Yeni Rusya Orkestrası, Bilkent Oda ve Bilkent Senfoni Orkestrası, Tchaikovsky Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın da olduğu Türkiye ve yurtdışından pek çok orkestrayla konserler veren Hoxha Ganiev, David Oistrakh Keman Yarışması, Lipinski-Wieniawski Genç Müzisyenler Yarışması, Berlin Uluslararası Müzik Yarışması ve Viyana Uluslararası Müzik Yarışması gibi yarışmalardan pek çok ödül ve onur derecesine layık görüldü.