Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mantı, hem yapımı sabır ve özen gerektiren, hem de damakları şenlendiren bir yemektir. Evinizde, adım adım kolayca uygulayabileceğiniz bu tarifle mükemmel bir mantı hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamur İçin:
- 3 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı su (gerekirse artırılabilir)
- 1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin:
- 250 gram kıyma (tercihen dana-kuzu karışık)
- 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı nane

Servis İçin:
- 2 su bardağı yoğurt
- 3 diş sarımsak (ezilmiş)
- Tuz

Yapılışı:

1. Hamurun Hazırlanışı:
Unu geniş bir yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın. Yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur pürüzsüz ve sert bir kıvam alana kadar yoğurun. Eğer hamur çok sert olursa, biraz daha su ekleyebilirsiniz. Yoğurduğunuz hamuru streç filme sararak yarım saat dinlendirin.

ABB, Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerini duyurdu! ABB, Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerini duyurdu!

2. İç Harcın Hazırlanışı:
Rendelenmiş soğanı süzgeç yardımıyla suyunu sıkın ve kıyma ile karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyerek harcı iyice yoğurun. İç harç, lezzetinin yoğun olması için iyice karıştırılmalı ve bir süre dinlendirilmelidir.

3. Mantının Şekillendirilmesi:
Dinlendirdiğiniz hamuru unlanmış bir zeminde ince bir şekilde açın. Hamurun kalınlığı yaklaşık bir oklava boyu olmalıdır. Açtığınız hamuru küçük kareler şeklinde kesin. Her bir karenin ortasına bir çay kaşığı kıymalı harç koyun ve mantıyı bohça şeklinde kapatın. Mantıları un serpilmiş bir tepsiye yerleştirin.

4. Pişirme:
Büyük bir tencereye bolca su koyup kaynatın. Su kaynadığında tuz ekleyin ve mantıları kaynar suya atın. Mantılar suyun yüzeyine çıkıp hafif şiştiğinde pişmiş demektir (yaklaşık 10-12 dakika). Mantıları kevgir yardımıyla süzerek servis tabağına alın.

5. Sosun Hazırlanışı:
Tereyağını küçük bir tavada eritin. Üzerine kırmızı toz biber ve nane ekleyerek karıştırın. Sosun altını kapatın.

6. Servis:
Mantıları servis tabağına aldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. Son olarak hazırladığınız tereyağlı sosu yoğurdun üzerine dökün. Dilerseniz ince kıyılmış maydanoz veya pul biber ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları:

1. Hamurun Sertliği: Mantı hamurunun sert olması, pişerken dağılmasını önler. Bu nedenle hamuru yoğururken suyu kontrollü eklemelisiniz.
  
2. Soğanın Suyu: İç harca ekleyeceğiniz soğanın suyunu sıkmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde harç sulu olur ve hamurun içinde dağılabilir.

3. Mantıların Boyutu: Geleneksel mantının boyutu küçük olur. Hamuru mümkün olduğunca ince açmaya özen gösterin ve küçük kareler halinde kesin. Böylece mantılar daha lezzetli olur.

4. Pişirme Süresi: Mantıların fazla pişmemesi için suyun kaynamasını bekleyin ve kaynar suya atın. Pişme süresi dolduktan sonra hemen süzün, aksi halde mantılar hamurlaşabilir.

5. Taze Yoğurt: Mantı için kullanacağınız yoğurdun taze olmasına dikkat edin. Taze yoğurt, daha yoğun ve lezzetli bir sos elde etmenizi sağlar.

Afiyet olsun!

Editör: Kağan Karacehennem