Orhan GÜRDİL
Gözü Ceylan gözüdür, bakışı mestanedir
Yârimin güzelliği dillerde efsanedir
Gönlüm onun aşkıyla delidir divanedir
Yârimin güzelliği dillerde efsanedir
Kla...
Orhan GÜRDİL
Gözü Ceylan gözüdür, bakışı mestanedir
Yârimin güzelliği dillerde efsanedir
Gönlüm onun aşkıyla delidir divanedir
Yârimin güzelliği dillerde efsanedir
Klarnet sanatçısı Şükrü Tunar’ın Kürdilihicazkar makamındaki bu şarkısının ötesinde pek çok bilinen şarkıları da bulunmaktadır.
Zeki Müren’i dinledikten sonra henüz plak yapmamış genç sesi Topkapı’ya götürür. “Bir muhabbet kuşu da ben olurdum” adlı şarkısını okutan Şükrü Tunar böylelikle sanat güneşimizin sesini plağa kaydedip Anadolulu müzikseverlerin ilgisine ve beğenisine sunulmasına vesile olmuştur.
O yıllarda plak satış rekorları kırmıştır.
Zeki Müren, kendisini Anadolu’ya tanıtan klarnet sanatçısı Şükrü Tunar’ın bu iyiliğini hiç unutmamış. Sahne konserlerinde, plak kayıtlarında hep saz heyetinin içinde yer vermiş yurt içi ve dışı turnelerinde yanında bulundurmuştur.
Bu ayda 1907’de Edirne’de dünyaya gelen Şükrü Tunar’ın musikiye büyük ilgisi vardı. Birinci dünya savaşı yıllarında Edirne’de askeri bandonun içinde bir müzisyenin çaldığı klarnete karşı büyük bir ilgi duydu. Henüz 13 yaşında iken edindiği klarnet ile başlayan çalışmaları ailesinin İzmir’e göç etmesiyle devam etti. Bu kentte musiki cemiyetine girdi. Edindiği klarneti ustalıkla çaldığı anlaşılınca İstanbul’a gelerek bu sefer de Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girdi. Burada bestekar muallim Kazım beyin dikkatini çekince, hoca, Şükrü Tunar’a makam, usul, nezaket dersleri vererek öğrencisini musiki bilgisine büyük destek olmuştur. Kazım Uz’un aracılığı ile mehter takımına giren Şükrü Tunar kısa zamanda sahasında aranan bir müzisyen oldu.
İstanbul ve Ankara radyolarında canlı musiki yayınlarına katılıyor, plak ve konserlere çıkan sanatçılara eşlik ediyordu. Zeki Müren’in sahne, konser ve plak çalışmalarına katılıyor, saz heyetinin oluşmasını düzenliyordu. Bu arada kendisi de saz ekibi ile radyolarda program yapıp plak dolduruyordu.
Klarnet ustası Şükrü Tunar bu arada bestekar olarak da ilgi görüyordu. Onun Uşşak makamındaki şarkısı:
“Söyleyemem derdimi kimseye, derman olmasın diye” mısraları ile devam eden bu eseri bir dönemde en çok plağa okunan eser olmuştur.
Şükrü Tunar uzun yıllar Zeki Müren’e klarneti ile eşlik ettiği bir Temmuz günü 1962’de sahnede yaptığı takdim sonucu geçirdiği kalp krizi sonucu olduğu yere yıkılmıştır. Kaldırıldığı hastanede yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır.
İNTİHAR EDEN BİR MÜZİSYEN: LAVTACI HRİSTO (HRİSTAKİ KİRYASİZ)
Bu ay gözlerini hayata açan Rum asıllı asıl adı Hristaki Kiryasiz olan Lavtacı Hristo olarak Türk klasik müzik tarihinde yer almış bir sanatçıdır.
“Gidelim Göksu’ya bir alemi ab eyleyelim
Ol kadehkar güzeli yar olarak peyleyelim
Bize bu talihimiz olmadı yar neyleyelim
Ol kadehkar güzeli yar olarak peyleyelim”
Sözleri Y. Kemal Beyatlı’ya ait bu şiiri Lavtacı Hristo Kürdilihicazkar makamında bestelemiş ve unutulmaz şarkılar listesine dahil edilmiştir.
İki kardeşinin de Lavtacı olduğu bilinen Hristo, Ahmet Mithat beyin (efendi) Zeybekler adlı eserini operet haline getirmiştir. 32 tanınmış bestesi olan Hristo, mali sıkıntılar yüzünden intihar ederek yaşamına son vermiştir. Musikimizde önemli bir isim olarak bilinmektedir.