Cemre Polat
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda 10 metre havalı tabanca karışık takım kategorisinde Şevval İlayda Tarhan’la birlikte gümüş madalya kazanan Yusuf Dikeç, dünya çapında büyük bir ün kazandı.
Yarışma sırasında ekipman kullanmadan, eli cebinde rahat duruşuyla gündem olan Dikeç’in atış pozisyonu, Olimpiyat Oyunları’nın simgesi haline geldi. Madalya kazanan sporcular, galibiyetlerini Dikeç’in pozunu canlandırarak kutladı. Çok sayıda ünlü de sosyal medyada “Yusuf Dikeç pozu”yla paylaşım yaptı.
Olimpiyat oyunlarının en çok konuşulan isimlerinden olan Yusuf Dikeç, başarılarının arka planı, çalışma süreçleri ve gelecek planlarına dair sorularımızı yanıtladı.
“BU BAŞARI, BÜYÜK BİR EMEĞİN ARDINDAN ORTAYA ÇIKTI”
Paris 2024 Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazandınız. Yarışma süreci sizin için nasıldı? Başarınızı nasıl değerlendirirsiniz?
Hedefleriniz büyükse buna harcadığınız zaman da sarf ettiğiniz emek de büyük olmalı. Büyük düşünüyorsanız büyük yatırım yapmak zorundasınız. Bizim hedefimiz de altın madalya almaktı. Özellikle son bir yıldır haftanın altı günü en az 4 saat çalıştım.
Belli bir özdisiplin olmadan başarının gelmesi imkansız. Sizi kimse erkenden uyandırıp “çalış” demiyor, tamamen kendi iradenizle baş başa oluyorsunuz. Orada kazanıp kazanamayacağınızın kararını vermeniz gerekiyor. Bizde kazanma duygusu daha ağır bastı.
Ailemizden, arkadaşlarımızdan fedakarlık yaparak zamanımızı çalışmaya harcadık. Bu başarı, büyük bir emeğin ardından ortaya çıktı. Hem kendim hem ülkem adına mutluyum.
“ATIŞ YAPARKEN RAHATSIZ ETTİĞİ İÇİN EKİPMAN KULLANMADIM”
Optik aletler, özel lensler veya koruyucu ekipmanlar olmadan atış yapmanız sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bu tercihinizin arkasında yatan neden nedir? Atış sırasında neden ekipman kullanmadınız?
Federasyon tarafından ekipman verilmediği yönünde bir algı var, bu kesinlikle yanlış. Federasyon bize en kaliteli ürünleri sağlıyor. Kullanmayı kendim istemedim çünkü rahat edemiyorum. Rahatsız olunca iyi atış yapamıyorum.
Bu durumun bu kadar sevilmesinin, dünyada kabul görmesinin sebebinin olimpiyat ruhuna uygun bir simge olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Olimpiyat ruhundan kastım; dopingin olmadığı, insan anatomisinin sergilendiği bir yarışma olması. Bence insanlar burada bu saflığı gördüğü için sevdi.
“KENDİMDEN ÇOK ÜLKEM ADINA MUTLUYUM”
"Yusuf Dikeç pozu" tüm dünyada viral oldu. Bu popülerlik yaşantınıza nasıl yansıdı?
Ben yine Yusuf Dikeç’im, bunun bir değişiklik yaratacağına inanmıyorum. Gündemde olmak tabii ki güzel ama kendimden ziyade ülkem adına mutluyum.
Turizm Bakanlığı’nca böyle bir reklam çalışması yapılsa bile muhtemelen bu kadar gündem olmazdı. Biz sadece bir simgeyiz, bu bizim ülkemizin başarısı. Başarı, dünyanın neresinde olursa olsun dikkat çeker.
Japonya’dan yazıyorlar; kafelerde, restoranlarda resimlerimin olduğunu söylüyorlar. Bir Türk olarak bu davranışlardan mutluluk duyuyorum. Yarışmada birinci olan arkadaşım da (Damir Mikec) yazdı, “Burada siz daha meşhursunuz, madalyayı siz mi aldınız biz mi aldık belli değil” dedi.
Karma takım kategorisinde partneriniz Şevval İlayda Tarhan ile uyumunuz hakkında neler söylersiniz? Takım olarak nasıl bir dinamiğe sahiptiniz?
İlayda gerçekten çok pozitif ve yetenekli biri. Avrupa Gençler Dünya Şampiyonu. İyi bir çalışma ortamı yakaladık, bu sene iyi hazırlandık. 2028’e kadar bu şekilde devam edeceğiz. İlayda’ya da “Sen çok iyisin, ilk olimpiyatında madalya aldın, ben ancak beşincimde alabildim” diyorum. Ona olan inancım tam, çok başarılı olacağını biliyorum.
Atıcılık sporuna yeni başlayan gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Gençler çalışsınlar, hiçbir zaman bıkmasınlar. 51 yaşına gelmiş, 24 yıl çalışmış, 5’inci olimpiyatına gitmiş ve burada madalyayı kazanmış biri olarak bu durumun en canlı örneği benim. Gençlerin bizden daha başarılı olacaklarını umuyorum.
Paris 2024 öncesinde Olimpiyat sayfasına verdiğiniz röportajda "Başarı elleriniz cebinizdeyken gelmez" cümlesini kurmuşsunuz. Viral pozunuz, bu sözle çelişiyor. Bunun hakkında ne söylersiniz?
Bu sözü “İnsanlar çalışırken siz eliniz cebinizde ıslık çalarak kazanamazsınız” diye, çok çalışmanın önemini vurgulamak için söylemiştim. Şimdi arkadaşlarım “Bize böyle dedin, sen eli cebinde kazandın” deyip gülüyorlar. Böyle bir tesadüf oldu.
“HEDEFİMİZ ALTIN MADALYA”
Gelecek hedefleriniz nelerdir? Paris 2024'ten sonra kariyerinizde nasıl bir yol izlemeyi planlıyorsunuz?
Hedefimiz 2028’de altın madalya almak. Damir Mikec’e de “Bu madalyayı 2028’e kadar sana emanet ediyoruz, geri alacağız” demiştim. 2028 Los Angeles Olimpiyatlarında umarım altın madalyayı kazanıp ülkemize getireceğiz. Çalışmalarımızda da bu hedefle ilerleyeceğiz.