UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği Başkanı Nizamettin Kazancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağustosun son haftasında Hindistan'daki Dünya Jeoloji Kongresi'nde sonuçların paylaşılacağını belirtti. 

Gediz Ovası'nda  kuraklığa karşı “Manisa Su Çalıştayı” başladı Gediz Ovası'nda kuraklığa karşı “Manisa Su Çalıştayı” başladı
AA'nın haberine göre, Türkiye'nin jeolojik önemi bakımından dünyada bilinir bir ülke olduğunu vurgulayan Kazancı, "Son derece objektif bir seçim yapılıyor. Her dosyayı 4 uzman inceliyor. En yüksek kriterler çıkarılıyor ve puanlama yapılıyor. İnşallah listeye Türkiye'den yerler de dahil olur. Ben de o komitede 24 kişilik bir heyetin içindeyim" dedi. 

Nemrut ve Salda'nın jeolojik özellikleri
Öte yandan, listeye aday gösterilen Nemrut ve Salda'nın jeolojik özellikleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nemrut'un şekli ve görsel güzelliğinin yanında hem volkanın koni şekli bozulmamış hem de kaldera (volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşan yer şekli) var. Volkanın püskürttüğü malzemenin büyük çoğunluğu da piroklastiktir. Salda Gölü ise artık bütün kamuoyu biliyor ki içindeki oluşumu Mars'ta hayat olabileceğine dair işaretler veriyor. Jezero kraterine benzediği için Mars'ın Türkiye'deki bir yansımasına örnek. Salda için gerekçemiz, Mars'ın geçmişi için Türkiye'den canlı örnek olması. Umarız biz de bu liste dolayısıyla Nemrut'u ve Salda'nın değerini bilir ve koruruz."
Editör: Esin Özdemir