Prof. Dr. Seda Demiralp Yetkin Report'ta yer alan yazısında "AK Parti'nin kadın seçmeni azalıyor. İşte nedeni" başlıklı yazısında CHP'nin birinci parti olarak çıktığı 31 Mart seçimlerini değerlendirdiği yazısında AKP'li seçmenler arasında CHP'ye oy verenlerin oranının yüzde 51 olduğunu söyledi. 

Özel: Baş sorumlu Recep Tayyip Erdoğan'dır Özel: Baş sorumlu Recep Tayyip Erdoğan'dır

"AK Parti’den kopan kadınlar enflasyon, düşük emeklilik maaşları ve mülteciler meselesini tıpkı diğer seçmen grupları gibi, oy tercihlerindeki en belirleyici özellikler olarak sayıyor. Fakat bilhassa mülteciler meselesinde hem AK Parti’den kopan erkek seçmenlerden, hem de partiye desteği devam eden kadınlardan farklılaşıyorlar" değerlendirmesine yer veren Demiralp yazısında şu ifadelere yer verdi: 

"Bana göre, araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından biri kadın seçmenin tercihlerine dair. Veriler gösteriyor ki, 2023-2024 seçimleri arası AK Parti’den CHP’ye kayan seçmenlerin yüzde 51’i kadın. Bu önemli sayılabilecek bir veri, çünkü kadınlar, özellikle ev kadınları, seneler boyu AK Parti’nin en sadık ve oy değiştirmeye en dirençli seçmen gruplarını oluşturdular..
Nitekim, Türkiye dışında da, bu kadınların, özellikle dar gelir gruplarından gelen, çalışmayan, çocuk sahibi ve iktidar seçmeni kadınların oy verme konusunda daha değişime kapalı tutumlar benimsediğini, yani başka partilere kolaylıkla kayamadıklarını biliyoruz. Bunu, söz konusu kadınların içinde bulundukları sosyo-ekonomik kırılganlıklardan ötürü riskten kaçıngan tavırlar benimsemeleri, ellerindeki avuçlarındaki kısıtlı imkanları kaybetme korkusuyla, değişime cesaret edememeleriyle açıklayan çalışmalar az değil.
İşte bu yüzden, bugün Türkiye’de bu kadın seçmen gruplarında gözlenen hareketlilik anlamlı."

Editör: Ziya Burak Erol