Orhan GÜRDİL
Evet, şaşırdığınızı tahmin ediyorum. Türk resim sanatının tartışmasın en büyük ustalarından Osman Hamdi Bey Ankara’da Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde muhteş...
Orhan GÜRDİL
Evet, şaşırdığınızı tahmin ediyorum. Türk resim sanatının tartışmasın en büyük ustalarından Osman Hamdi Bey Ankara’da Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde muhteşem yapıtlarını görebilmeniz için sanatseverleri bu tarihi mekânda beklemektedir.
İleri görüşlü bir baba oğlu olan Osman Hamdi’yi hukuk eğitimi için Fransa’ya gönderir. Paris’in sanat kokan çevrelerinde hukuk yerine güzel sanatlar eğitimi almaya karar vererek, ünlü bu kentin ressamların dolu muhitlerinde bulunur ve eline aldığı fırça ile Fransız ressamları kıskandıracak yapıtlar ortaya koyar. Bu arada para da kazanır. Gelirini, alkol kokulu sefahat muhitlerinde değil ressamların bulunduğu yerlerde daha iyi birşeyler öğreneyim diye geçirir. Bu arada ünlü ressamlarla da çalışma imkânı bulur.
Türkiye’ye döndüğü zaman tanınmış ressamdır. Mithat Paşa ile Bağdat’a gitti. O arada doğunun mistik havasına kapıldı. Dönüşte bu kez de Viyana’da açılan “Evrensel Sergiye” Türkiye’yi temsilen katıldı ve büyük ilgi gördü.
Viyana’da Batının kalkınmış, modern yüzünü gördü. O yıllarda Türkiye Batılaşma çabaları içinde bocalayan bir durumda idi. Ülkesinde bu konuda yapılması gereken pek çok hamleler vardı.
Her toprağından tarih fışkıran ülkenin yağmalanan bu haline dur diyip Arkeolog, Müzecilik, güzel Sanatlar, Kütüphanecilik, Sergi ve Tiyatroculuk gibi bir ülkenin kültür seviyesini ve yükselişini gösteren sanat kollarına hayat verdi. Hatta sahnelensin diye tiyatro oyunları dahi yazdı. Bütün bu meşguliyeti sırasında elinde fırçası ile Doğu dünyasının görkemli yaşamını mistik bir görümü ile tablolarına işlemiştir.
Yaşamı boyunca ülkesinin Gebze’de Eskipazar’daki evinin bahçesinde verildiği toprakta huzur içinde yatmaktadır.
İşte Türk Kültür ve Sanat hayatına son derece önemli katkıları bulunan Osman Hamdi ve Şeker Ahmet Paşa, Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı, Nuri İyem, Ali Çelebi, Refik Ekipman, Zühtü Mürit Doğdu, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Fikret Mualla, Abidin Dino, Neşet Günel, Erol Akyavaş, Ferruh Başağa, Orhan Peker geride bıraktığımız aylarda Kültür ve Turizm Bakanımız MEHMET NURİ ERSOY ve ekibinin üstün gayretleri ile kapılarını sanatseverlere açılan Resim ve Heykel Müzesinde adlarına ayrılmış salonlarda sizleri beklemektedir.
Birinci Ulusal Mimarlık Döneminin görkemli, muhteşem bu binası üç yıl süren hummalı bir çalışma sonucu 28 Aralık’ta kapılarını açmıştır.
Prof. Dr. Kıymet Giray’ın üstlendiği bu sanat yuvasında Osmanlı Ressamlarının paha biçilmez yapıtları da teşhir edilmektedir.
Müze Müdürü Erdem Akkurt, binanın Atatürk’ün emirleriyle 1977 yılında yapıldığını binanın birçok sanat etkinliklerine uygun olduğunu açıklarken. Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, ellerinde daha sergilenecek pek çok eserin bulunduğunu, müzenin ziyaretçilere bilgi verebilmesi için sesli bir düzende kurulduğunu açıklamıştır.
Emeği geçenlere Kültür ve Sanat adına ne kadar teşekkür etsek azdır.
NURİ İYEM ÖDÜL TÖRENİNE KATILAN SANATÇILAR BELİRLENDİ
25.’inci sanat ve kuruluş yıldönümünü kutlayan EVİN SANAT evi, her yıl düzenlediği Nuri İyem Ödül Töreni’ni bu yılda gerçekleştirdi.
Cansen Ercan, Rahmi Aksungur, Tümer Kören, Orhan Cem Çetin, Ahmet Elhan, Hakan Gürsoytrak, Murat Germen, Emin Turan, Setenay Alpsoy Ve Zulal adlı genç ressamların katılımı ile sanatseverler genç yeteneklerle buluşuyor.
Bir kültür merkezi olan Evin Sanat Galerisinde 200’ü aşkın sergi düzenlenirken 50’nin üstünde de pek çok ressamın eserleri de sergilenmiştir.
Ünlü ressam Nuri İyem ’in kızı olan Evin İyem eşi Ümit ile 1996 yılında kurdukları bu galeriden önce ünlü babanın kızı, anne ve babasının atölyelerinde büyümüş resim yapma yeteneğini kazanmıştı.
Kültürlü bir sanatçı olan Evin gerçekte bir endüstri mühendisi olup, gençlik yıllarında erken cumhuriyetin modernleşmesi döneminde Ankara’da klasik batı müziği ve bale gibi gösteri sanatları ile ilgilenmiştir.
Okul sıralarında tanıştığı eşi Ümit ile evlendikten sonra galeri sıkıntısı çeken ressamların bu isteklerine 25 yıl önce bugün Evin Sanat galerisi adı ile hizmet veren bu teşhir salonunu kurmuşlardır. Bugün bir çok sanatçının kişisel sergilerine ev sahipliği yapan Evin Sanat Galerisinin asıl kurucusu Evin İyem’i rahmetle anarım.