Güncel

Motokurye kazası öncesinde Somali-Türkiye ilişkilerinde neler yaşandı?

Somali cumhurbaşkanının oğlunun karıştığı kaza sonucu serbest bırakılması üzerine dikkatlerin odağında olan Türkiye-Somali ilişkilerinin geçmişinde hangi detaylar yer alıyor?

Abone Ol

Haber Merkezi - Cumhuriyet'ten Rıfat Kırcı'nın haberine göre 2011 yılında gelişmeye başlayan Türkiye Somali ilişkileri ticaret ilişkileri ile canlanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Albayrak grubunun Mogadişu Limanı’nı 20 yıllığına kiralaması, Mogadişu Havalimanı'nın Kozuva Grup’a ait Favori LLC firmasına verildi. Kozuva bu havaalanının işletme hakkını 2013 yılında 15 yıllığına kiralanmasının örnek gösterildiği yazıda işletmelerdeki silah kaçakçılığına yönelik artışa dikkat çekildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Başkent Mogadişu’nun limanı ve havaalanı Türk sermayedarlarının kontrolünde. Hem Kozuva yönetimindeki havaalanında hem de Albayrak yönetimindeki limanda kaçakçılığa yönelik operasyonlar gündemi meşgul eden konulardan. BM uzmanlarının denetimine göre 2021 yılında Somali’ye uygulanan silah ambargosu bir Türk taşımacılık firmasının Mogadişu’ya taşıdığı zırhlı araçlarla delindi. 

2023 yılının mayıs ayında da Somali istihbaratı hem Mogadişu Limanı’nda hem de havaalanında yasadışı silah taşımacılığı tespit etti. 

Somali yetkilileri yaptığı açıklamada izinli ithalat gibi gözüken ve ticari konteynerler içinde gizlenmiş askeri donanım ile patlayıcı malzeme sevkıyatı yapıldığını açıkladı. Olay üzerine gözaltılar açıklandı. Ancak Kenyalı olduğu belirtilen bir iş insanının rüşvet vererek kaçtığı da belirtiliyor."