Çevre

Kuzey Ormanları'nda maden başvurusu reddedilen şirketten yeni başvuru

İstanbul'un su ve temiz hava kaynağı olarak bilinen Kuzey Ormanları'nda Pluto Enerji Yatırım Anonim Şirketi çeşitli madenleri çıkarmayı içeren başvurusunun reddedilmesi sonrası tekrar maden başvurusu yaptı.

Abone Ol

Pluto Enerji Yatırım Anonim Şirketi İstanbul'un temiz su ve hava kaynağı olarak tanımlanan ve birçok endemik türe de ev sahipliği yapan Kuzey Ormanları'nın Çatalca mevkisindeki 691 hektarlık yani 973 futbol sahası büyüklüğündeki alanda gerçekleştirmek için yaptığı başvurusu iptal edildi. Şirket iptal sonrası yeniden başvuru yaptı.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre şirket, 9 milyon 200 bin TL harcayacağı projeyle birlikte alandan 4. grup maden olarak belirlenen sodyum, potasyum, lityum, iyot, bor tuzları gibi hammadde çıkaracaktı. Projeye ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı, “Sakınca bulunmamaktadır” derken Devlet Su İşleri ise içme suyu temin edilen alanların koruma bölgesinde yer aldığının altını çizmişti. İBB ve Çatalca Belediyesi gibi kurumların da olumsuz görüş verdiği proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edildi.

Şirket 40 yıllık işletme ruhsatının olduğu bölge için yeniden maden başvurusu yaptı. Bu başvuruyla birlikte 777.38 hektarlık ruhsat sahası bulunan şirket, bunun 13.15 hektarın çalışma yürütmek istiyor.