Haber Merkezi - İsrail'in Gazze'ye yönelik kara operasyonu sürerken ortaya çıkan bir belge, Netanyahu hükümetinin şehir hakkındaki planlarını da ortaya koydu. Daha çok araştırma çalışmaları üzerine yoğunlaşan İstihbarat Bakanlığı'nın 13 Ekim tarihli belgesinde Gazze'deki sivillerin Mısır'a zorla göç ettirilmesinin "olumlu ve uzun vadeli stratejik sonuçlar doğuracağını" ileri sürüldü. Filistin yönetiminin Gazze'de kontrolü ele almasının  İsrail'in güvenliğini tehdit edeceğine yer verilen belgede Gazze'deki sivil nüfusun Kuzey Sina'daki çadır kentlere taşınması, ardından kalıcı kentler ve tanımlanmamış bir insani yardım koridoru inşa edilmesi ve yerlerinden edilen Filistinlilerin girişini engellemek için İsrail içinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması öneriliyor. 

Belgede Türkiye de var

Bakan Güler: Kıbrıs’ta meşru çıkarlarımızı koruyacağız Bakan Güler: Kıbrıs’ta meşru çıkarlarımızı koruyacağız

Yerinden edilecek Gazzeliler için aralarında Türkiye'nin de olduğu Mısır, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin destek olacaklarının öngörüldüğü belgede Kanada'nın "hoşgörülü" göçmenlik politikalarına vurgu yapılarak adı geçen ülkelerin Filistinlileri vatandaşlığa kabul edebileceklerine de yer verildi. 

Mısır iddiaları reddediyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, bu raporu "varsayımsal bir alıştırma" olarak değerlendirerek İsrail'de her kurumun öncelikle Hamas'ı yok etmeye odaklandığını kaydetti. Mısır ise bu iddiaların gerçekleşmesinin mümkün olmayacağının mesajını verdi. Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsünde kıdemli bir araştırmacı olan Yoel Guzansky, "Eğer bu rapor doğruysa, bu büyük bir hata olur. İsrail ve Mısır arasında stratejik bir çatlağa neden olabilir." değerlendirmesini yaptı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 25 Ekim'de, ülkesinin "Gazze'deki Filistinlileri Mısır'ın Sina Yarımadası'na zorlama çabalarını" reddettiğini belirterek, böyle bir çabanın ülkesinin İsrail ile olan barışını tehlikeye atacağı uyarısında bulunmuştu.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar