Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çocuğa Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu'nda dijital ortamda çocukların cinsel istismarı ve korunma yolları üzerine bir toplantı gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Okcu ve Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Betül Orhan Kılıç, dijital dünyada çocukları tehdit eden riskleri ve bu tehditlere karşı alınması gereken önlemleri aktardı.

"Halk sağlığı açısından acil müdahale gerektiren bir konu"

Prof. Dr. Murat Okcu, dijital dünyadaki çocuk istismarının, tıpkı AIDS ve Covid-19 gibi küresel bir sağlık krizi haline geldiğini belirtti. Okcu, çevrim içi istismarın boyutlarının hızla arttığına dikkat çekerek, “Çocuğun çevrimiçi istismarı, halk sağlığı açısından acil müdahale gerektiren bir konu. Siber vatan ciddi bir tehditle karşı karşıya. Eğer düzenlemeler yapılmazsa, çocuklar savunmasız kalmaya devam edecek” dedi.

2023 yılı itibariyle, çocuk istismarı içerikli görsellerin 100 milyon sınırını aştığını vurgulayan Okcu, bu sorunun yalnızca ulusal değil, küresel çapta bir müdahale gerektirdiğini söyledi.

AKP'den af iddialarına yanıt AKP'den af iddialarına yanıt

"Çocuklar bu tehditlere karşı savunmasız" 

Doç. Dr. Betül Orhan Kılıç ise dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkilerini ele aldı. Dijital teknolojilerin çocukların gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini kabul etmekle birlikte, aşırı kullanımının ve uygunsuz içeriklerin zararlarını vurguladı. Kılıç, “Dijital dünyada çocukları manipüle ederek istismara uğratmak, siber zorbalık ve siber grooming gibi kavramlarla karşımıza çıkıyor. Çocuklar bu tehditlere karşı savunmasız” şeklinde uyarılarda bulundu.

Kılıç, çocukların dijital ortamda güvenliğini sağlamak için polislerin eğitilmesi, halkın bilinçlendirilmesi ve dijital alanda güvenli alanlar yaratılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, çocuklara dijital dünyada da sokakta yapmadıkları davranışları yapmamaları gerektiğini öğretmenin önemine dikkat çekti.

Komisyon, çocukları dijital dünyadaki tehlikelerden korumak için daha kapsamlı stratejiler geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Nur Yıldız