Haber: Erva Gün
Blinken ve Abbas görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Filistin lideri Mahmud Abbas ile Ürdün'de görüştü. Görüşmeyle ilgili açıklamasında Abbas, Filistinlerin "zorla yerinden edilmesini reddettiklerini" söyledi ve bu sürecin "ikinci Nakba" ile sonuçlanacağı uyarısında bulundu. Nakba Filistinlilerin İsrail'in 1948 yılında kurulduğu tarihe atıfla felaket olarak niteledikleri olay.
Blinken daha önce İsrail'i ziyaret etmiş ve ABD'nin İsrail'e kesintisiz desteğinin devam edeceği sözünü vermişti. Bunun yanında Hamas saldırılarına karşı operasyonun "savaş kurallarına uygun yürütülmesi" çağrısında bulunmuştu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola destek sunmak üzere İsrail'e gitti.
İsrail havadan broşür attı
İsrail Hava Kuvvetleri Gazze üzerine havadan broşür attı. Broşürlerde Gazzelilerin kuzeyden güneye göç etmeleri gerektiği belirtildi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı:
“İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde yaşayan Filistinli nüfusun 24 saat içinde Gazze’nin güneyine çekilmesi yönündeki duyurusu hiçbir şekilde kabul edilemez
Hizbullah: Vakti geldiğinde harekete geçeceğiz
İsrail'in kuzeyindeki Lübnan sınırında gerginlik sürerken İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile görüştü.
Emirabdullahiyan, görüşmeyle ilgili açıklamasında, Gazze'deki Filistinlilere karşı "savaş suçlarının devam etmesinin direniş ekseninden şüphesiz kolektif bir tepkiyi tetikleyeceği" konusunda uyardı.
Hizbullah'ın Filistinli müttefiklerini desteklemek için İsrail'e saldırması durumunda savaşta yeni bir cephe açılabileceğine dair ciddi korkular var.
Hizbullah'ın Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım bugün yaptığı bir açıklamada, İsrail'e karşı savaşta Hamas'a katılmaya "tamamen hazır" olduklarını söyledi.
Bugün başkent Beyrutta düzenlenen bir mitingde konuşan Kasım, "zamanı geldiğinde" müdahale edeceklerini söyledi.
Güney’e göç başladı
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan ve yaklaşık 1,1 milyon kişiden oluştuğu belirtilen Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini istedi. Gazzelilerin güneye göçü başladı.
İran: Cephe açılabilir
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaş suçlarının devam etmesi halinde yeni cephe açılması ihtimalinin mümkün olduğunu söyledi.
Abdullahiyan, Irak ziyaretinin ardından geldiği Lübnan’daki Beyrut Uluslararası Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dair açıklama yaptı. İranlı Bakan, “Diğer Müslüman devletlerle birlikte İsrail’in Gazze halkına yönelik cinayetlerine artık tahammül etmeyeceğimizi yüksek sesle ilan etmek için Beyrut’a geldik.” dedi.
İlk cuma namazı olaylı geçti
Hamas’ın çağırısının ardından İsrail askerleri Mescid-i Aksa’ya çıkan tüm yollarda güvenlik önlemi aldı. İsrail güvenlik güçleri sadece Kudüs kimliği olanları Mescid-i Aksa’ya girmesine izin verdi. Mescid-i Aksa’ya girmelerine isin verilmeyen Filistinliler Kudüs sokaklarında namaz kılmaya çalıştı. Sokakta namaz kılmaya çalışan Filistinlilere İsrail polisi müdahale etti.
Hamas, Filistin halkını, İslam ülkelerini cuma namazı nedeniyle Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze’ye destek için açıklama yapmaya çağırdı.
İsrail'den müdahale
Mescid-i Aksa’ya alınmayan Filistinliler Kudüs sokaklarında namaz kılmaya çalıştı. Sokakta namaz kılmak isteyen Filistinlilere İsrail polisi gaz bombası ve plastik mermiyle müdahale etti.
Müslüman mahallesinde çatışma
Mescid-i Aksa’da Filistinliler Cuma namazı sonrası olaysız dağıldı. Namaz sonrası Müslümanların yaşadığı mahallede İsrail polisi ve Filistinliler çatıştı. Filistinliler hava-i fişek atarken, İsrail polisi, gaz bombası, plastik mermi ve ses bombasıyla karşılık verdi.
İsrail, 1 milyon kişinin “kuzeye geçmesini” istedi
Bir BM sözcüsü, İsrail ordusunun BM'ye Gazze Vadisi'nin kuzeyinde yaşayan herkesin önümüzdeki 24 saat içinde Gazze’nin güneyine geçmesi gerektiğini söylediğini açıkladı.
BM bunun yaklaşık 1,1 milyon kişiye, yani tüm Gazze Şeridi nüfusunun yaklaşık yarısına tekabül ettiğini söylüyor. Etkilenen bölge yoğun nüfuslu Gazze Şehri'ni içeriyor.
Uyarı, Gazze ve Kudüs saatiyle gece yarısından hemen önce verildi.
BM yaptığı yazılı açıklamada, "Birleşmiş Milletler böyle bir hareketin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesinin imkansız olduğunu düşünüyor" dedi.
BM, tahliye kararının iptali için çağrıda bulundu.
BM açıklamasında "zaten trajedi olan bir durumu felakete dönüştürebilecek bir durumdan kaçınmak için, onaylandığı takdirde bu tür bir emrin iptal edilmesi yönünde güçlü bir çağrıda bulunduğunu" belirtti.
Tahliye emri tüm BM personelini ve okullar, sağlık merkezleri ve kliniklerin de dahil olduğu BM tesislerinde barınan sivilleri de kapsıyor.
İsrail, Gazze sınırına asker, ağır top ve tank yığarak kara saldırısına hazırlanıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nin Cuma öğleden sonra kapalı, acil bir toplantı yapması bekleniyor. ABD, İngiltere, Çin, Rusya ve Fransa BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri.
Hamas: Yerlerinizden ayrılmayın
İsrail ordusunun, Gazze’deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istemesi üzerine, Gazze’deki hükümete bağlı medya ofisinden konuya ilişkin basın açıklaması yapıldı.
“İşgal, vatandaşlar arasında kafa karışıklığı çıkarmayı ve iç cephemizin birliğine zarar vermeyi amaçlayan bazı yalan propaganda haberlerini çeşitli yollarla yayınlamaya ve aktarmaya çalışıyor.” ifadelerine yer verilen açıklamada, vatandaşlara “işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri” çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, söz konusu girişimler arasında uluslararası kuruluşlardaki bazı çalışanların kentin güneyine gitmelerinin istenmesi yönünde söylemlerin de olduğu kaydedilerek, “Bu kurumların ekipleri hala yerinde.” ifadesi kullanıldı.
Gazze’ye 6 bin bomba atıldı
İsrail, altı gün içinde "Gazze'deki Hamas hedeflerine 4 bin ton ağırlığında 6 bin bomba attığını" açıkladı.
İsrail Hava Kuvvetleri, hava saldırılarının 3.600'den fazla hedefi vurduğunu söyledi.
İsrail’in “beyaz fosfor bombası” kullandığı iddia edildi
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Perşembe günü İsrail'i Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosforlu mühimmat kullanmakla suçladı. Örgüt, bu tür mühimmatların sivillerde ağır ve uzun vadeli yaralanmalara sebep olacağı uyarısında bulundu.
Reuters haber ajansı, İsrail ordusuna bu iddiaları sorduğunda, “Gazze'de beyaz fosfor içeren silahların kullanımından haberdar değiliz” yanıtını aldığını bildirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Lübnan’da da kullanıldığı iddialarına ilişkin İsrail ordusunun yorum yapmadığı bildirildi.
Oldukça yanıcı olan bu kimyasal bazen ordular tarafından alanları işaretlemek için kullanılıyor. Ancak aynı zamanda insanları ciddi şekilde yakabilir ve silah olarak kullanıldığında, özellikle de kalabalık alanlarda, son derece tehlikelidir.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nin açıklamasında, “Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze'de beyaz fosfor kullanımı, sivillere yönelik riski büyütüyor ve sivilleri gereksiz riske atmaya dair uluslararası insani hukuk yasağını ihlal ediyor” denildi.
İsrail, Hamas’ın saldırısına misilleme olarak Cumartesi gününden beri Gazze'ye hava saldırıları düzenliyor. Hamas’ın İsrail’in güneyine yönelik saldırılarında en az 1.300 kişi öldü. İsrail’in bombardımanlarında ise en az 1.500 Filistinli öldü.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Lübnan'da 10 Ekim'de ve Gazze'de 11 Ekim'de çekilen videoları doğruladığını ve bu videoların Gazze limanı üzerinde ve İsrail-Lübnan sınırındaki iki kırsal yerde beyaz fosforlu mühimmat kullanımını gösterdiğini öne sürdü.
Örgüt açıklamasında sosyal medyada yayınlanan iki videonun linkini verdi ve bunların "görünüşe göre sis perdesi, işaretleme veya sinyalizasyon olarak kullanılan 155 mm beyaz fosforlu topçu mermilerini" gösterdiğini kaydetti.
Her iki videonun da İsrail-Lübnan sınırına yakın yerleri gösterdiğini söyledi.
Örgüt, beyaz fosforlu mühimmatın Gazze'de kullanıldığı iddiasını destekleyecek videoların linklerini paylaşmadı.
Filistin TV kanalları son günlerde Gazze üzerindeki gökyüzünde bu tür mühimmatların neden olduğunu söyledikleri ince beyaz duman bulutlarını gösteren görüntüler yayınlamıştı.
BBC, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün iddialarını bu haberin yayına girdiği saate kadar bağımsız olarak doğrulayamadı.
Örgütün iddialarını haberleştiren Reuters haber ajansı da bu iddiaları bağımsız olarak doğrulayamadığını yazdı.
İsrail ordusu Gazze’de 2008-2009 döneminde kullanılan fosforlu sis perdesi mühimmatlarının 2013'te aşamalı olarak ortadan kaldırıldığını açıklamıştı. Bu saldırılar bazı insan hakları örgütleri tarafından savaş suçu işlendiği iddialarının dile getirilmesine yol açmıştı.
Beyaz fosforlu mühimmat, yasal olarak savaş alanlarında duman perdesi yapmak, aydınlatma oluşturmak, hedefleri işaretlemek ve sığınakları ve binaları yakmak için kullanılabilir.
Yasal kullanımları olduğundan beyaz fosfor, uluslararası sözleşmelere göre kimyasal silah olarak değerlendirilip, yasaklanmadı.
Ancak ciddi yanıklara neden oluyor ve yangınlar başlatabiliyor.
Belirli Konvansiyonel Silahların Kullanımının Yasaklanması veya Kısıtlanması Sözleşmesi’nin III. Protokolü’nde yangın çıkarıcı bir silah olarak kabul ediliyor.
Protokol, siviller arasında bulunan askeri hedeflere karşı yangın çıkarıcı silahların kullanımını yasaklıyor, ancak İsrail anlaşmayı imzalamadı ve dolayısıyla anlaşmanın tarafı değil.
11 sağlık çalışanı öldürüldü
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Cumartesi gününden bu yana Gazze'de 11 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı.
WHO, İsrail'in geçen Cumartesi günü başlayan hava saldırılarından bu yana Gazze'de sağlık hizmetlerini hedef alan 34 saldırının belgelendiğini de kaydetti.
Görev başında olan 11 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.
Örgütten açıklamasında ayrıca altyapı hasarı nedeniyle sahadaki acil sağlık ekiplerine erişimin engellendiğini de belirtti. 19 sağlık tesisi ve 20 ambulansta hasar olduğu bildirildi.