Dünya

İsrail-Filistin savaşı 19. gününde: İsrail, BM yetkililerine vize vermeyeceğini açıkladı

Filistin-İsrail Savaşı'nda 19. güne girildi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları sonucunda 6 bin 546 sivil hayatını kaybederken son 24 saate 700’den fazla kişi öldü. BM Genel Sekreteri Gutteres’in dün yaptığı konuşmadan sonra İsrailli yetkililerden tepki açıklamaları geldikten sonra BM yetkililerine vize verilmeyeceği duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı konuşmada “Hamas’ın terör örgütü olmadığını” söyleyerek “kurtuluş ve mücahitler grubu" olduğunu belirtti.

Abone Ol

Haber Merkezi - Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu ile İsrail’in Gazze’ye karşı başlattığı büyük çaplı operasyonda yıkım büyüyor. Kara harekatının ne zaman yapılacağı belirsizliğini korurken uluslararası camia İsrail-Filistin savaşında ikiye bölünmüş durumda.

6 bin 546 sivil hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında 6 bin 546 sivilin hayatını kaybettiğini, 17 bin 439 sivilin ise yaralandığını duyurdu.

Bakanlık, hayatını kaybeden sivillerin 2 bin 704’ünün çocuk, 1584’ünün kadın ve 364’ünün yaşlı olduğunu açıkladı.

İsrail-Filistin Savaşı 18. gününde: Son 24 saat içinde 704 Filistinli hayatını kaybetti İsrail-Filistin Savaşı 18. gününde: Son 24 saat içinde 704 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail’de Katar çatlağı

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi Katar'ı 'çok önemli' diplomatik çabalarından dolayı övdü.

Hanegbi sosyal medya hesabı X'ye yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Katar'ın insani çözümlerin kolaylaştırılmasında önemli bir taraf ve paydaş haline geldiğini söylemekten memnuniyet duyuyorum. Katar'ın diplomatik çabaları şu anda çok önemli."

Katar'ın, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırı sırasında ele geçirdiği ve o tarihten bu yana Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya çalıştığı belirtiliyordu.

Eski İsrail Başbakanı Bennett: Katar düşmanın ta kendisidir

Eski Başbakan Naftali Bennett, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi'nin Katar'a "çok önemli" diplomatik çabaları için teşekkür etmesinin ardından hükümeti eleştirdi. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Bennett şu cümlelere yer verdi:

"İsrail hükümeti ahlaki ve pratik açıdan ciddi bir hata yapıyor. Katar insani ve diplomatik faaliyetler için çok önemli bir ortak değildir. Katar düşmanın ta kendisidir."

Yaptığı açıklamada İsrail'in maksadının Hamas'ı yok etmek olduğunu vurgulayan Bennett, Katar'ın ise aksine Hamas'ı kurtarma amacı taşıdığının altını çizdi. Açıklamasında Bennett, Hamas'ın sponsorlarına iltifat ederek düşmanı yenemeyeceklerini de ifade etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 700'den fazla kişi öldü

Hamas'ın kontrolündeki Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden insan sayısının 6 bin 500'ün üzerine çıktığını, bunların 2 bin 704'ünün ise çocuk olduğunu duyurdu.

Bakanlık, son 24 saatte ise 344'ü çocuk olmak üzere 756 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Erdoğan: "Hamas bir terör örgütü değil bir kurtuluş ve mücahitler grubudur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'nin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada İsrail'i sert bir dille eleştirdi.

Türkiye'nin İsrail devletiyle bir sorunu olmadığını ancak İsrail'in Filistin'e karşı bir "örgüt gibi davrandığı" sözlerini yineleyen Erdoğan şunları söyledi:

"İsrail devletiyle bir sorunumuz yok, ama İsrail’in uyguladığı mezalimi, devlet değil örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz...

"Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin çünkü Batı'nın sana borcu çok! Ama Türkiye'nin sana borcu yok. Batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubudur."

Erdoğan: Hamas bir mücahitler grubudur Erdoğan: Hamas bir mücahitler grubudur

'İsrail'e gitme projemiz vardı, iptal ettik'

Erdoğan konuşmasında, Türkiye'nin İsrail ile "iyi niyetli planlarını iptal ettiğini" söyledi:

"Ben hayatımda bir kere bu Netenyahu denilen adamın elini sıktım. Nerede? Kendi evimizde, Türkevi'nde İyi niyetimiz vardı ama iyi niyetimizi suiistimal etti. İsrail'e gitme projemiz vardı iptal, gitmeyeceğiz."

İsrail BM yetkililerine vize vermeyeceğini açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin dün yaptığı açıklamalara tepki gösteren İsrail BM yetkililerine vize vermeyeceğini açıkladı.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan bugün İsrail askeri radyosuna verdiği demeçte, BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'e halihazırda vize verilmediğini söyledi.

Erdan'ın, "Bu açıklamaları nedeniyle BM temsilcilerine vize vermeyi reddedeceğiz. İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in vizesini zaten reddettik. Onlara bir ders vermenin vakti geldi" dediği aktarıldı.

BM Genel Sekreteri Guterres: Hamas saldırıları durduk yere ortaya çıkmadı BM Genel Sekreteri Guterres: Hamas saldırıları durduk yere ortaya çıkmadı

BM Güvenlik Konseyi'nde kim, ne söyledi?

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in dün yaptığı konuşmada Filistin topraklarının İsrail'in "56 yıldır işgali altında" olduğuna işaret ederek, 7 Ekim saldırılarının "fanus içinde" gerçekleşmediğini söylemesine İsrail tepki gösterdi.

·        Konuşmanın ardından İsrail'in Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "bu tip bir katliam için hiçbir sebep olamaz" dedi ve Guterres'e "siz hangi dünyada yaşıyorsunuz?" diye sordu. Cohen daha sonra BM yöneticisiyle görüşmesini iptal edeceğini açıkladı.

·        İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan Guterres'in istifasını istedi ve "BM'yi yönetme görevine uygun olmadığını" ileri sürdü.

·        Guterres X hesabından, konuşmasının "Filistin halkının mağduriyetinin Hamas'ın korkunç saldırılarını haklı çıkaramayacağı" ve "korkunç saldırıların Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını meşrulaştıramayacağı" kısmına dikkat çekti.

AFAD, iki yardım uçağının daha Filistin’e gönderildiğini duyurdu

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), iki yardım uçağının Filistin’e gönderildiğini duyurdu.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) ait iki kargo uçağı daha bugün saat 10.10’da ve 12.20’de Ankara Etimesgut Havalimanı’ndan kalkış yaptı” denildi.

AFAD ayrıca bugüne dek Cumhurbaşkanlığı’na ait bir uçak ve MSB’ye ait 9 kargo uçağı ile bugüne kadar toplamda beş bin battaniye 12 bin 600 adet yardım kolisi, 115 ton tıbbı malzeme ve 232 jeneratörün AFAD, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay’dan 32 personelle birlikte bölgeye sevk edildiğini açıkladı.

Hizbullah lideri Nasrallah, Hamas ve Filistin İslami Cihat'ın üst düzey yöneticileriyle Beyrut'ta görüştü

Lübnanlı Hizbullah'ın kontrolündeki televizyon kanalı Al-Manar TV'ye göre, Hizbullah, Hamas ve Filistinli İslami Cihat liderleri Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir araya geldi.

Habere göre, Lübnan'daki Hizbullah'ın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Yardımcısı Salih el-Aruri buluşmada, Gazze'deki direniş cephesinde "gerçek bir zafer elde etmek" için ittifaklarının yapması gerekenleri değerlendirdi.

Haberde, "Toplantıda... uluslararası alanda alınan pozisyonlar ve Direniş Ekseni'nin ne yapması gerektiği değerlendirildi" ifadelerine yer verildi.

"Direniş Ekseni", İran, Filistinli militan gruplar, Suriye, Lübnan Hizbullah'ı ve diğer grupların ittifaklarına verdikleri isim.

İsrail Hizbullah'a karşı ikinci bir cephe açmaktan endişeli İsrail Hizbullah'a karşı ikinci bir cephe açmaktan endişeli

Batı Şeria’da İsrail’in saldırıları sonucu 7 Filistinli öldü

İsrail'in Batı Şeria'daki işgalci güçleri, bugün şafak vaktinde Cenin bölgesinde beş Filistinliyi öldürdü, bir gruba ise SİHA ile iki füze fırlatıldı.

Bunlara ek olarak Batı Şeria'daki Kalkiya kentinde ve Kudüs'ün kuzeyindeki Kalandiya kampında iki genç adam daha İsrail saldırılarında öldürüldü.

Filistinli kaynaklar, İsrail'in Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana Batı Şeria'ya yönelik saldırılarında ölenlerin sayısının 103'e ulaştığını bildirdi.