Dünya

İsrail-Filistin savaşı 16.gününde: Gazze'ye saldırılar artarak devam edecek

İsrail-Filistin savaşı 16.gününde devam ediyor. İsrail'in saldırıları sonucunda 4 bin 621 Gazzeli hayatını kaybetti. 7 Ekim’de başlayan çatışmalardan beri ilk defa dün açılan Refah Sınır Kapısı’ndan 20 insani yardım tırının geçişine izin verilirken sınır kapısı bugün tekrardan açılarak sınırlı sayıda yardımın Gazze’ye geçişine yeniden izin verildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre ise, Gazze’ye yönelik saldırıların artacağı bildirildi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Filistinli Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırılarında Filistinli foto muhabiri Ruşdi es-Serrac'ın hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Serrac'ın yaşamını yitirmesiyle 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında ölen gazetecilerin sayısının 18'e yükseldiği aktarıldı.

Ölenlerin sayısı arttı

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar sonucu 4 bin 651 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada 14 bin 245 sivilin ise yaralandığını belirtildi.

Bakanlık, hayatını kaybedenler arasında 1873 çocuk, 1023 kadın, 187 yaşlı bulunduğunu aktardı.

Refah Sınır Kapısı’ndan ikinci geçişler başladı

Reuters ve AFP haber ajanslarına göre yardım konvoylarının ikinci bölümü Refah sınır kapısının Mısır tarafından giriş yaptı.

İnsani yardım tırlarının Gazze’ye giriş yapmadan önce teftiş edildiği aktarıldı.

Bölgedeki kaynaklara göre toplamda 17 tırın bugün Gazze’ye girmesi bekleniyor.

İnsani yardım tırlarının ilk bölümü Gazze’ye dün gelmişti.

Dün Gazze’ye 20 tır giriş yapmıştı.

Birleşmiş Milletler’e göre Gazze’nin bütün ihtiyacının karşılanması için günde 100 tırın giriş yapması gerekiyor.

İsrail-Filistin savaşı 15.gününde: İsrailsiz Kahire Barış Zirvesi İsrail-Filistin savaşı 15.gününde: İsrailsiz Kahire Barış Zirvesi

Gazze’ye saldırılar artacak

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'ye yönelik saldırılarını artıracaklarını duyurdu.

Cumartesi akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Hagari, "Savaşın bundan sonraki aşamalarında saldırılarımızı yoğunlaştıracağız, güçlerimize yönelik riskleri en aza indireceğiz ve saldırıları artıracağız" dedi.

Hagari, Gazzelilere, "güvenlikleri için bölgenin güneyine gitmeye devam etme" çağrısı yaptı.

İsrail Başbakanı Netanyahu için 'Delilleri yok ediyor' suçlaması İsrail Başbakanı Netanyahu için 'Delilleri yok ediyor' suçlaması

Lübnan sınırına yakın yaşayan İsrailli topluluklar tahliye ediliyor

 İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmaların Lübnan’a da sıçraması üzerine İsrailli topluluklar Lübnan sınırına yakın yerlerden tahliye ediliyor.

Son günlerde Lübnan’dan fırlatılan füzeler, İsrail’deki köylere isabet ederken İsrail ordusu, “çok tehlikeli bir oyun oynadığını söyleyerek” Hizbullah’ı uyardı.

İsrail tarafından yapılan açıklamada Lübnan sınırına yakın yaşayan 14 İsrailli topluluğun tahliye edildiğini aktarıldı.

Geçen hafta da 28 topluluk tahliye edilmişti.

Tahliye edilen kişiler, devletin misafirhanelerinde konaklıyor.

İsrail Genelkurmay Başkanı, Gazze Şeridi'ne gireceklerini açıkladı İsrail Genelkurmay Başkanı, Gazze Şeridi'ne gireceklerini açıkladı

BM: Gazze'de 3 günlük yakıtımız kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA) yapılan açıklamada, Gazze'ye yakıt girişinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Üç gün içinde UNRWA'nın yakıtı bitecek ve bu, Gazze Şeridi'ndeki insani müdahalemiz açısından kritik önem taşıyor. Yakıt olmadan su, çalışan hastane ve fırınlar olmayacak. Yakıt olmadan yardımlar çaresiz ihtiyaç sahiplerine ulaşamayacak. Yakıt olmazsa insani yardım da olmaz" ifadesine yer verildi.

UNRWA'nın Gazze Şeridi'ndeki en büyük insani yardım aktörü olduğu belirtilen açıklamada, "Yakıtsızlık kadınları, çocukları ve Gazze halkını daha da boğacak. Yakıt olmazsa, ihtiyaçları bizim gözetimimiz altında her geçen saat artan Gazze halkını yüzüstü bırakacağız. Bu olamaz ve olmamalıdır" denildi.

Türkiye’den Gazze için görevlendirilen 20 kişilik uzman ekip ile ilaç ve tıbbi malzemeler Mısır’a doğru yola çıktı

Gazze'deki sivillere sağlık desteği vermek için görevlendirilen 20 kişilik uzman ekip ile hazırlanan ilaç ve tıbbi malzemeler, Mısır'a gitmek üzere Esenboğa Havalimanı'ndan havalandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen 20 kişilik uzman hekim grubu, Mısırlı yetkililerle koordineli şekilde Gazze halkının ihtiyaç duyduğu ilaç, tıbbi malzeme ve cihazların tespitini yapacak.

İsrail, Batı Şeria’daki bir camiye hava saldırısı düzenledi

Filistinli yetkililer Batı Şeria’da İsrail’in gece düzenlediği hava saldırılarında dört kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenlerden bazıları İsrail'in Batı Şeria'nın Cenin şehrinde bulunan El-Ensar Camisi'ne düzenlediği saldırıda öldü.

İsrail ordusu, caminin içinde Hamas hücresi olduğu için saldırı düzenlediklerini iddia etti.

Saldırı sabah erken saatlerde gerçekleşti.

İsrail’in hava saldırıları yüzünden Gazze’de bir mahalle yok oldu

Gazze’ye yönelik İsrail’in sürdürdüğü hava saldırılarında bir mahalle neredeyse tamamen yok oldu

Gazze’nin merkezinde yer alan El Zehra mahallesinde Cuma gecesi süren saldırılarda 20’den fazla bina dümdüz edildi.

Sokaklar küllerle kaplanırken mahalleden çıkan duman, sosyal medyada paylaşılan videolarda görülebiliyordu. BBC’ye konuşan görgü tanıkları, etraflarının görece sakin olması nedeniyle mahallelerinin bombalanmasını beklemediklerini anlattı.

İsrail rehineleri kabul etmedi

Hamas, “insani nedenlerle” serbest bırakılacak olan iki rehineyi İsrail'in kabul etmediğini ileri sürdü. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrailli rehineleri serbest bırakma niyetinin, ABD'li Judith Tai Ranaan ve kızı Natalie'nin serbest bırakıldığı gün Katar'a bildirildiğini kaydetti.